BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


فبينا نسوس الناس والامر امرنا
اذا نحن فيهم سوقت نتنصف
فاف لدنيا لا يدوم نعيمها
نقلب تارات بنا وتصرف

   Bir zamanlar insanların yaşadığı bu dünyayı biz idare ediyorduk ve sözümüz dinleniyordu şimdi gelin halimize bakın başkalarının insafına kaldık ve  onların iki dudağı arasından çıkacak bir söze bakıyoruz.
   Nimetleri  devam etmeyen, elden ele intikal eden  vefasız dünyaya  yazıklar olsun,  bir halden bir hale evriliyoruz, ve dünya bizi bir bu yana bir o yana savurup duruyor.
   Kendi zamanında Kral olan Numan isimli birisinin kızı Harfe Sa'd b Ebi Vakkas hazretlerinin huzuruna esîr olarak çıktığında söylediği beyitler bunlar. 
   Buna yakın bir şiiri bu anlamda şöyle terennüm etmişler :
اذا ذل في الدنيا الاعز واكتسى
اعزتها زلا وساد مسودها
هناك فلا جادت سماء بضوئها
ولا اشرقت ارض ولا اخضر عودها

   İzzetli ve şerefli insanlar dünyada zelil olmuş ve zillet elbisesini 
giymişlerse, söz sahibi olmayanlar ve layık olmayanlar efendi olmuş ve paraları onları konuşturuyor ve belki makamlara gelmişlerse, öyle bir zamanda gökyüzü cimrilik yapıp güneşi, ayı ve yıldızları ışık vermese de, yeryüzü  bitkilerini ve yeşilliklerini çıkarmayıp  coşmayıp cimrilik yapsa yeridir.
   Bu ikinci şiirde de sitem vardır,konuşmaması gerekenler konuşunca, konuşması gerekenler de susup veya susturulunca yeryüzünde  hayır ve bereketin azaldığı anlamına gelir.
   Belki kıyametin orta alametlerinden birisi  O'na salat ve selam olsun  Rasulullah efendimizin Şu sözünde geçen husustur, Kıyamet ne zaman kopacaktır diye soran bir Sahabiye Resulullah efendimiz  : 
" Emanet kaybedince diye cevap vermiştir, emanetin kaybolması ne demek diye sorulunca, bir iş ehli olmayana verilince kıyameti bekleyin buyurmuştur"Buhâri Hadis no : 59
   Bu iki şiirden ve mübarek hadis-i şeriften müslümanlar kendi paylarına düşeni alacak olursa şunu diyebiliriz:  Bugün Kur'an Bir vadide müslümanlar başka Bir vadide bulunuyorlar, mukaddes kitapları olan kur'an-ı Kerim  ve parlak sünnet olan Rasulullah efendimizin sünneti ile hükmedilmediği için, dolayısıyla bu iki ana kaynak iyi yaşanmadığı ve anlaşılmadığı için hayata yansıtılmadığı için sıkıntılar kaçınılmazdır.
   Bu kısa yazıyı Hazreti Ömer efendimizin bir iki mübarek sözü ile bitirelim.
   Biz fakirdik Allah bizi zengin etti,biz zelil idik Allah bizi İslam ile aziz etti,Eğer biz izzeti  şerefi ve varlığı başka yerde ararsak eski hale dönmemiz kaçınılmazdır.
   Allah'ım dünyada da ahirette de izzet ve şeref içinde olan bahtiyar kullarından eyle, elinden geldiği kadar yüce kitabını tahkim ve tatbik etme çabasında olan müminlerden eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

12 Şubat 2021 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.