BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

 وكم من عائب قولا صحيحا
وافته من الفهم السقيم
ولكن تاخذ الاذان منه
على قدر القريحه والفهوم

   Nice güzel ve doğru sözü kınayanlar ve kusurlu bulanlar var,  böylelerinin afeti ve şanssızlığı kötü anlayışından dolayıdır.
   Fakat güzel ve doğru sözü duyan  (ve ibret alan) kulaklar, sahibinin aklına ve anlayışına göre onu dinler işitir,  ve ondan nasiblenip istifade eder.
   Trafik işaretleri de böyledir kimi onları bir saç,  veya saç'dan daha kaliteli bir levha gibi görür gecer,kimi  de onlara baktığında arka planda başka şeyler görür, ibret alır nasiplenir ve onlardan bir anlam çıkarır.
   Mesela ; trafik lambalarının kırmızı olanını harama ve dinen yasak olan şeylere, yapılmaması gereken şeylere benzetebilir, yeşil olanını helal olan ve dinen yapılması gereken emirlere benzetebilir,  kırmızıdan önce yanan sarı lambayı tahrimen mekruh'a, yeşilden önce yanan sarı lambayı da  tenzihen mekruha benzetebilir ve bunlardan ibret alır  bunların hakkını verir ve bunları canın ve malın menfaati için konmuş düzenlenmiş birer mesalihi mürsele olarak değerlendirebilir.
   İşte birileri günde onlarca kez yanından geçtikleri trafik lambalarını sıradan bir levha gibi görüp geçerken, ahiret yolcusu olduğunun farkında olan, her şeye anlam  ve değer veren, azık toplama derdinde olan birileri de trafik lambalarını başka görür, ibret alır ve değerlendirir.
   Gece vakti çok geç bir saatte  hiç kimse olmasa da  kırmızı lambada durması gerektiğini anlar, kırmızı lambada durması gerektiği gibi haramın yanında durur, onu aşamaz,çiyneyemez,, onu geçemez, yeşil lambada geçmesi gerektiği gibi farzları emirleri yerine getirir aksatmaz, kırmızıdan önce yanan sarı lambayı tahrimen mekruha benzetip  çok temkinli ve ihtiyatlı davranmaya onu iter, yeşilden önceki lambada da belki diğer sarı lambaya göre daha az dikkat ederek temkinli geçmeyi ona sağlayabilir.
Bu lambalara dikkat etmeden hareket eden birisinin dünyada bedel
ödediği gibi, İslam dini'nin haram kıldığı şeylere ve farz kıldığı şeylere dikkat etmemenin  de dünya ve ahirette bir bedeli olduğunu bilir ve buna böyle inanır. 
   Trafik lambaları, akıllı temkinli olan ve ibret alan bir göz ile bakan bir kişi için hak ve hukuku da öğretir,mesela kişi  ben kırmızıda geçerim diyebilir mi, yeşil de canım isterse beklerim geçmem diyebilir mi, diyemez O halde hem Yüce Allah'ın hakkını hem kulların hakkını bu çerçevede düşündüğünde bile yolunu yordamını kolayca bulabilir.
   Yazıyı daha fazla uzatmadan belki yaşanmış belki sadece misal olarak kalmış ibretlik bir kıssayı arz ederek yazımızı bitirelim ; Bir camide Cuma günü İmam gecikir, orada hutbe okumaya ve namaz kıldırmaya ehil olan   bir trafik polisi hutbeyi okur, ve hutbede der ki :  Ey müslümanlar tövbenin ruhsatını yenileyin, takvanın kemerini bağlayın, günahlarda hız yapmayın benim niyetim iyidir hikayesi sizi aldatmasın, kalbinizin makinesini, motorunu temiz tutun Kur'an'ın işaretlerini dikkat edin, istikamet yolundan başka yollara sapmayın, önünüzde teftiş noktaları vardır, hele bir nokta vardır ki o nokta çok çetin bir noktadır ,öyle bir ters yola girmekten ve muhalefetten sakının ki, onun bedeli mal ve para değil, cehennem ateşinin ta kendisidir.
   Allah'ım bizleri ve bütün müminleri kur'an-ı Kerim'e sünnete evrensel akla aykırı hareket etmekten  koru, ibretle bakan ibretle kulak veren hayata anlam vereni kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

30 Aralık 2020 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.