BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اعمل لدار غدا رضوان خازنها والجار و احمد  والرحمن بانيها

   (Ey âhiret yolcusu olan mü'min, şimdiden) öğle bir yer ve diyâr(cennet) 
için  hazırlık yap ve salih amel işle ki ; yarın (âhiret günü) bu şerefli diyarın,yani Cennetin bekçisi Rıdvân isimli melektir,  cennette de senin komşun Ahmed (Rasulullah efendimiz) dir,cennetin, cennetlerin bânisi, yapanı ve yaratanı Rahmân olan (yüce Allah) dır.
   Cennet ve cennetler gözlerin görmediği, kulakların işitmediği, beşer aklının hayal edemediği  nimetlerle dopdolu," Orada canların istediği, gözlerin zevk aldığı her şey vardır, işte bu, dünyada işlediğiniz, yapıp ettiklerinizle varis olduğunuz (girmeyi hakkettiğiniz) cennettir. Zuhruf suresi 71ve 72 ayetler.
   O'na salatü selam olsun Resulullah Efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyurur : "  Hiç biriniz yaptığı amel onu cennete götüremez,cehennemden de kurtaramaz, sende mi ey Allah'ın resulü dediklerinde Yüce Allahın beni rahmetiyle kuşatması hariç evet ben de buyurmuştur" Buharî : 6463, Müslim: 2816
   Peki kur'an-ı Kerim'de ve hadis-i şeriflerde Salih amel çokça teşvik edildiği halde, ve "yaptığınız amellerle cennete varis oldunuz" buyurulduğu halde, nasıl olur da bir insan ameliyle cennete giremez ve ameliyle cehennemden kurtulamaz buyuruluyor?
Şu an itibarıyla bu sorunun iki cevabını vermek mümkündür;
   Birinci cevap : dünyada yaptığınız amellerle varis olduğunuz cennetin kendisi değil, cennetteki dereceler ve cennetteki makamlardır.
   İkinci cevap : Her insanın cennette de yeri vardır,cehennemde de yeri vardır, müminler cennete girince cennette gayrimüslimlere ayrılan yerlere varis oluyorlar, gayrimüslimler de cehenneme gidince orada müminlere ayrılan yerlere varis oluyorlar.
   Burhan kitabının sahibi zerkeşi'nin de dediği gibi cehennemden Kurtuluş Allah'ın affı iledir, cennete girmek Allah'ın rahmeti iledir, cennette ebedi kalmak iman iledir, cennetteki derecelere ve makamlara ulaşmak ve kavuşmak  amel iledir.
   Bu kısa yazımızı bir dua ile sonlandıralım : Allah'ım bizleri ana ve babalarımızı sevdiklerimizi ve bütün müminleri affınla,azabsız cehennemden azad eyle, rahmetinle cennetine idhal eyle,  cennetlerde ebedî ve muhalled kalırken bütün dereceleri, makamları, zevk ü sefa'yı, lezzetleri ve nimetleri
unutturan, zirvede Şeref ve en  a'lâ nimet olan mübarek cemalini temaşaya cümlemizi layık ve muktedir eyle. Âmîn. 

Ahmet ÖZKAN

16 Aralık 2020 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.