BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

KUR'AN'I KERİM'İN İNİŞ GAYELERİ.

ارب واحد ام الف رب
ادين اذا تقسمت الامور
تركت اللات والعزى جميعا
كذلك يفعل الرجل البصير
   Madem kıyamet günü herkes kime taptıysa ona tâbî olacak ve  kime ibadet ettiyse,ona havale edileceğine göre  ve onu yardımına çağıracağına göre, o halde  tek bir Rabb Olan yüce Allaha mı
 inanıp onu umarım, İslam'ı seçerim  daha iyidir,yoksa çok Rabbe, batıl ilahlara putlara inanıp onları  mı rap edineyim?
   Ben lât Putunu,,üzzâ putunu ve bütün putları terkettim,adam gibi adam olan, gören gözü olan, aklını çalıştıran kişi böyle yapar,böyle karar verir.
   Bu,Zeyd b. Amr b.Nüfeyl'in müslüman olmadan önce nefsiyle yaptığı mücadele sonunda verdiği isabetli bir karar olarak tarihe geçmiştir.
   Ebuzer el gifari hazretleri Müslüman olmadan önce  bir puta tapıyordu, bir gün putunu 
ziyarete  geldi, baktı ki putun üzerinden sular akıyor havada bulut yok yağmur da yağmadı ne oldu diye merak ediyor, sağına soluna bakarken iki tilki'nin adeta sırıtarak puta baktıklarını görüyor ve anlıyor ki o iki tilki o putun üzerine ufak su dökmüş,Ebuzer şu şiiri söyleyerek gelip Rasulullah efendimizin yanında İslam'a giriyor :
ارب يبول الثعلبان براسه
لقد ذل من بالت عليه الثعالب
تبرٱت من الاصنام فى الارض كلها
وامنت بالله الذي هو غالب
   Tilkilerin üzerine ufak su döktüğü  put hiç bir zaman rab  mı olurmuş, öyle bir put çok zelil, çok hakir ve denidir, ben yeryüzünde bulunan bütün putlardan beriyim, uzağım, herşeye gâlib  olan, herşeyi mağlup eden yüce Allah'a iman ettim.
   Hz. Ali Efendimiz küçük bir çocukken Rasulullah efendimizin Hz Hatice validemiz ile namaz kıldığını görüyor ne yapıyorsun amca diyor?
Rasulullah efendimiz diyor ki : Beni seni ve herkesi yaratan yüce Allah'a ibadet ediyoruz, bu dine gireceksen gir, girmeyeceksen bunu gizle ya Ali  diyor, Hz Ali efendimiz babası olan Ebu talip ile istişare etmek için ayağını  kapının eşiğinin dışına atıyor fakat ilahi irade ezel'i inaye onu yakalıyor, düşünüyor ve diyor ki : 
Allah beni yaratınca babamla istişare etmediğine göre ben niye yüce Allah'a iman konusunda babamla istişare edeyim ki, geri dönüyor ve çocuklardan
İlk müslüman olma şerefini elde ediyor.
Hz. Ali'nin yetiştiği aile ortamında Resulullah efendimiz de birkaç yıl kalmıştı, bu beraberliğin şerefi ve bereketi hazreti Ali'ye isabet etti.
   İşte Kur'an-ı Kerim'in nüzul gayelerinden biri putçuluğu, çok ilaha tapınmayı ve hiç ilah kabul etmemeyi yıkmak ve tek Allah inancını yerleştirmek için gelmiştir bunun yanında müfessirler birkaç gaye daha zikrederler ki bu yazıyı uzatmamak için bu gayelere kısaca değinelim :
 kur'an-ı Kerim,bazı müfessirlere ve alimlere göre beş  gaye  için inmiştir.
   BİRİNCİSİ : kur'an-ı Kerim tevhid inancını yerleştirmek için gelmiştir.
İKKNCİSİ : Mekârimi ahlakı insanların arasına yerleştirmek için gelmiştir.
   ÜÇÜNCÜSÜ : Kur'an'ı Kerim kalpleri temizleyen, cilalayan ibadetleri emretmek için gelmiştir
   DÖRDÜNCÜSÜ : Kur'an'ı Kerim iman edip Salih amel işleyenlere cenneti vaad etmek, imandan imtina edip inkar edenlere masiyet ve günah deryalarında yüzenlere  cehennemi ve ahiret azabını anlatıp onları ikaz etmek için gelmiştir.
   BEŞİNCİSİ : Kur-an-ı kerim daha önce azgınlık yapan, Allah'a baş kaldıran ümmetlerin, yaptıkları yüzünden uğradıkları belaları ve musibetleri bu ümmetin gözlerinin önüne sererek bundan sakınmalarını,ibret almalarını emretmiş ve yol göstermiştir.
   Ey yüce Allahım! bizleri ve tüm müminleri kur'an-ı Kerim'in emrettiği tevhid inancına sıkı sıkıya sarılan, Kur'anın ve canlı Kur'an olan Rasulullah efendimizin ahlakıyla ahlaklanan, kalpleri cilalayan ve Yüce Allahın cennetine gitmeye vesile olan amellere sımsıkı sarılan ve daha önceki ümmetlerden ibret alarak yolunu şaşırmayan musibetlere belalara maruz kalmayan, razı olduğun kullarından eyle. Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

14 Aralık 2020 Pazartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.