BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İLİM İLİM BİLMEKTİR

اذا ما لم يفدك العلم شيئا
فليتك ثم ليتك ما علمت
فرأس العلم تقوى الله حقا
وليس بان يقال لك رؤست

   Eğer okuyup öğrendiğin ilim sana te'sir etmiyor ve bir fayda vermiyorsa,  o zaman sana  şöyle demek mümkün :  Keşke, keşke  sen bu  ilmi okuyup öğrenmeseydin, çünkü ilmin başı gerçekten Allah'ın takvasıdır, ilim seni takvâ'ya götürmüyorsa sadece yükünü ağırlaştırılmış olursun, yoksa sana birilerinin Sen reis oldun, ilimde otoritesin, baş tacı'sın, başkan oldun, büyüksün,Alicenapsın, başın gökte ayağın yerde demesi hiçbir anlam ifade etmez.
   Kur'an'ı Kerim'in ilk inen beş ayetinden birincisi Alâk suresinin de birinci ayetidir, "Yaratan Rabb'inin adıyla oku!" Alâk suresi 1.
Bazı müfessirlere göre kur'an-ı kerim'den en son inen ayeti kerime  ise, takvaya vurgu yapan ve Yüce Allah'a dönüş günü olan  kıyamet gününe dikkat çeken ayettir, "Allah'a döneceğiniz kıyamet gününden ittika edin (sakının), o gün herkese hakettiği verilecektir ve kimseye zulm edilmeyecektir" Bakara süresi 281 ayet.
   İlk inen ayet okuma'dan ilimden bahsediyorsa,son inen ayet  de hazırlık yapmaktan, takva'dan, kıyamet gününden bahsediyorsa, bunun elbette bir anlamı vardır ve o da şudur :  ilim takvaya götürüyorsa ilimdir yoksa sahibini yarı yolda bırakır.
العلم بالعمل ان وجده والا ارتحل
İlim amel ile ilimdir, eğer amel varsa orayı ihya eder, oraya yerleşir, bulamazsa yükünü toplayıp oradan gider.
   İlim öğrenmekten maksat kişinin bunu pratiğe, icraata,hayatın her alanına yayarak kendisinin  ve başkalarının istifade etmeleridir,yoksa filan âlimdir,reistir, başımızın tacıdır, anneler böylesini bir daha doğurmaz gibi  sözler söyleyene de kendisine söylenene de herhangi bir şey kazandırmaz, kaybettirir.
   Dolayısıyla ey ilminden nasib almayan kişi! Seni böyle nasibsiz bildiği halde övenler Seninle alay ediyorlar, bilmeyenler senin için hüsnü zan  besledikleri için, sen de bu hüsn-ü zan'nın hakkını vermeyince manevi sorumluluğun artar, yükün daha da ağırlaşır,seni  öven kimselerin övgüsüne layık olmadığın için üzüleceğine bir de sevinirsen, kendini kandırmış olursun ve O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz'in şu mübarek sözünün muhatabı olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırsın : "  Sana sıdk ile inandığı  halde din  kardeşine yalan bir şey anlatman( izhâr etmen)büyük ihanettir"
Ebu Davûd: 4971.
   Onun için Yunus Emre :
İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsen
Bu nice okumaktır.
demiştir.
Dikkat! Herkes bildiğinin alimidir,bildiginden sorumlu olacaktır, ilim şüphesiz şereflidir, ama bu şerefli nimet külfet ve sorumluluk getirir sahibini o oranda sorumlu tutar.o zaman ben sorumlu olmayayım diye kişi ilimden, bilgiden öğrenmekten kaçarsa, bu ona ayrı külfet ve ağır bir sorumluluk getirir.
   Bilimle uğraştığını iddia eden bazıları,film ile uğraştıklarının farkında değillerdir, insanlara kibirle bakanlar, onlara tasallut edener, onları korkutup sindirmeye çalışanlar, onların umutlarını kıranlar, bu dünyada da insanların kalbinde yer bulamazlar, ahirette de birkaç maddeden yargılanacak larından şüpheleri olmasın.
   Allahım bizlere faydalı ilim öğrenmeyi o ilimle amel etmeyi kendimize ve başkalarına faydalı olmayı nasib eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

12 Aralık 2020 Cumartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.