BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Dün Öğretmenler Günü idi.

        Her yıl olduğu gibi bu yıl da eğitim ve öğretimde öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulayan mesajlar yayımlandı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928’de ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ni kabul ettiği günün yıldönümü olması sebebiyle Atatürk anıtlarına çelenkler konularak saygı duruşunda bulunuldu, günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı.

        Bu yazımda daha çok günün anlam ve önemine dair yayımlanan mesajlardan seçmeler yaparak öğretmenin yerini, ne olup olmadığını yorumsuz olarak dikkatlerinize sunmaya çalışacağım.

        Bu konudaki şahsi kanaatim şudur ve hiç değişmemiştir:

        1981’den sonra türlü etkinliklerle düzenli olarak kutlanan Öğretmenler Günü sınıfımda öğrencilerimle beraber olmaktan duyduğum mutluluğu hiçbir zaman kendimiz çalıp kendimiz söylediğimiz salon toplantıları dâhil hiçbir yerde duymadığımı belirtmeliyim.

        Gelelim mesajlara…

        İlk mesaj Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın olsun:

        "24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle, saygıdeğer olduğu kadar mesuliyeti de ağır bir mesleği icra eden bütün öğretmenlerimize şahsım, milletim ve ülkem adına en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Görevi esnasında şehit olmuş öğretmenlerimiz başta olmak üzere ahirete irtihal etmiş öğretmenlerimizi rahmetle anıyor, emekli öğretmenlerimize Rabbim'den sağlıklı, hayırlı ve uzun ömürler diliyorum. Öğretmen, öğrettiğiyle birlikte eğiten, yetiştiren, terbiye eden, öğrencisinin içindeki cevheri sabırla işleyen ve açığa çıkaran kişidir. "Güçlü toplum, güçlü Türkiye" hedefimize ancak nitelikli bir nesil, özgün ve milli bir eğitim-öğretim politikası ile ulaşabileceğimizi biliyoruz.

Eğitim-öğretim sistemimizin taşıyıcı sütunu olan öğretmenlerimizin mali ve sosyal imkânlarını güçlendirmeyi, onlara huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı sunmayı kendimize vazife addediyoruz. Ülkemizin imkânları arttıkça, öncelikle öğretmenlerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz. Öte yandan, bu yıl tüm dünyayla beraber ülkemizi de olumsuz etkileyen korona virüs salgını sebebiyle eğitim-öğretim faaliyetlerimizi çevrimiçi olarak devam ettiriyoruz. Öğretmenlerimizin yüz yüze eğitimde olduğu gibi uzaktan eğitimde de görevlerini büyük bir özen ve özveriyle yürüttüklerine inanıyorum. Kovid-19 salgınına kurban verdiğimiz tüm öğretmenlerimize Allah'tan rahmet, tedavileri devam eden öğretmenlerimize acil şifalar diliyorum. Millet Mekteplerinin açıldığı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Başöğretmenlik unvanının verildiği bu anlamlı günde, yurt içinde ve yurt dışında görev yapan öğretmenlerimize teşekkür ediyor, tüm eğitim öğretim camiamızın 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü gönülden tebrik ediyorum."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’nun mesajı:

“Öğretmenleri baş tacı yapmayan bir toplumun geleceği yoktur… 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun.”

Şu mesaj da MHP Genel BaşkanıDevlet Bahçeli’nin:

“Öğretmenler Bir milletin Ufkunu Aydınlatan Meşalelerdir.

Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü tebrik ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

“24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun. Eğitim ve Öğretim camiasının öğretmenler gününü kutluyorum. Unutmayalım; her anne bir öğretmendir.” Kültür eski bakanlarımızdan Nabi Avcı

“Öğretmenlerimizin bu önemli gününü canıgönülden kutluyorum.Yüce Allah`tan dileğim, Öğretmenlerimizi çocuklarımızın başından eksik etmesin...” İbrahim Tatlıses

24 Kasım Öğretmenler Günü’nün bu yıl Salı gününe rastlaması sebebiyle konu partilerimizin TBMM’deki grup konuşmalarında da ele alındı; lakin bu konuşmalarda önceki cumhurbaşkanı ve başbakanlarımızdan Süleyman Demirel’in deyişiyle mesajlardaki konsensüsten eser yok:

        Ana muhalefet partimizin lideri Sayın Kılıçtaroğlu’nun sözlerinden bir demetle bitirelim:

        "Aramızda siyah ile beyaz kadar fark var"

        …

"Onlar, bunu yapmıyorlar; biz yapacağız. Onlar, çocukları, öğretmenleri sevmiyorlar; biz seviyoruz. Onlar, bilimi sevmiyorlar. Biz, bilimi, bilgiyi seviyoruz. Onlar, savurganlığı seviyorlar. Biz, savurganlığı değil, adaleti, hakkı, hukuku, paranın yerinde ve zamanında kullanılmasını savunuyoruz. Onlar, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yerler. Biz, tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunuruz. Aramızda siyah ile beyaz kadar fark var.

Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenleri toplumun saygıdeğer lideri olarak tanımladı. İktidar sahipleri, bir gün çıkıp da, 'Öğretmenler, bu toplum için çok önemli ve hayatidir' dediler mi? Hala iktidarın peşinde giden öğretmen varsa, kimse kusura bakmasın, ben ona öğretmen demem. Öğretmen, iradesini pazarlayan kişi değildir. Öğretmenler Günü'nde öğretmenlere neden bir maaş ikramiye verilmiyor? Bayram gününde sizin sevinmeye hakkınız yok mu? 'Efendim, bütçede para yok'. Bütçede para var; öğretmene, ikramiye verme konusunda siyasi tercih yok. Tercih olsa verecek."

        Bir öğretmenler gününden geride kalanlar böyle…

        Sadra şifa adına ne var bunlarda derseniz, bana göre değişen pek bir şey yok. Yangında ilk öce kurtarılacaklar gibi önceliklerimiz olmalı ve en başına da sorumluluk ahlakını koymalı derim.

        Selamların en güzeliyle…

        H. Halim Kartal 25 Kasım, 2020

       

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.