BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Oldum olası sevemedim şu ?özel? günleri.  Neredeyse 365 günün tamamına bir ad verecekler.  Hatta 365 gün bile az gelecek de, bazen de aynı güne iki isim birden verecekler.

 

Ben hiç doğum günümü kutlamadım. Kutlamak için de özel bir gayretin içinde hiç olmadım.

 

1959 yılının, muhtemelen Şubat veya Mart ayının bir gününde doğmuşum. Yani doğduğum gün tam olarak belli değil. Nüfus kâğıdımda Doğum Tarihi olarak 26 Nisan yazıyor. Yıl da 1962.  Acaba doğum tarihimin gerçek gün ve ay olarak bilinmemesinden mi kaynaklanıyor ?doğum günü kutlamamamın sebebi? diye düşünüyorum ama buna da pek inandıramıyorum kendimi. Çünkü çocuklarımın doğum tarihleri, saati saatine yazılı olduğu halde, onlarda da böyle bir merakın olmadığına şahit oluyorum. 

 

Demek ki onlar da ?hık demişim de, burnumdan düşmüşler? sanki. 

 

Ya da şöyle derler:

 

 ?Armut, dibine düşermiş.?

 

Sadece ?doğum günü? mü, kutlamadığım özel günler? Elbette hayır.

 

Ben, ?Anneler Gününde? annemi aramam hiç. Dolayısıyla, ?Babalar Gününde? de babamı aramam.  Anlayacağınız, bu ?özel? günlerde anne ve babamı; ?bu günlerin yüzü suyu hürmetine olsun? diye aramam. Eğer ararsam da, bundan önceki ve bundan sonraki günlerde ne için arıyorsam, o günlerde de aynı nedenlerle ararım. ?Babacığım, anacığım! Gününüz kutlu olsun? diye özel bir gayretin içine girmedim hiç. Onlar da; ?bugün bizim günümüz hâlbuki. Oğlumuz bizi niye aramıyor ki?? diyerek bir serzenişte bulunmazlar hiçbir zaman. Ama babamı da, anamı da sık sık ziyaret ederim. Seslerini duymadığım günlerde de sonsuz ağırlıklar çöker omuzlarıma.

 

?Dünya Kadınlar Günü?, ?Dünya Erkekler Günü?, ?Dünya Çocuklar Günü?, ?Dünya Yaşlılar Günü?,   gibi günler bana zorlama olarak verilen gün adları gibi geliyor. Bir bakarsınız bundan sonra da; ?Bir Yaşındaki Çocuklar Günü, ?On Beşine Yeni Girenler Günü, ?On Sekizinden Gün Alanlar Günü?, ?Yetmişine Merdiven Dayayanlar Günü? ?Gözleri Toprağa Bakanlar? günü gibi daha nicelerine kapılar açılır da, şöyle ağzımızın tadıyla ömrümüz boyunca her Allah?ın günü doya doya bayramlar ederiz.

 

            İvriz Köy Enstitüsünden, daha sonra İvriz İlk Öğretmen Okulundan,  daha sonra İvriz Öğretmen Lisesinden ve en sonunda da İvriz Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olanları kapsayacak şekilde, 2006 yılında; benim de kurucusu olduğum; İvriz Mezunları Derneği (İVMEZDER)?i kurarken, Dernekler Yasasını inceleme fırsatı bulmuştum. Bu çalışmalarım esnasında; Konya Valiliği, İl Dernekler Müdürlüğü web sitesindeki dernek isimlerini incelerken, karşıma bir hayli ilginç sayılabilecek dernek isimleri çıkmıştı.

 

            Sille?den Gelen Atları Sulama Derneği

 

            Güz Yapraklarını Toplama Derneği

 

            Rahvan Atları, Binicilik, Yetiştiricilik ve Yarıştırıcılık İhtisas Kulübü Derneği. Gibi?  

 

             

 

            Kim bilir bu dernekler de hangi amaçlarla, hangi işlevleri yerine getirebilmek maksatlarıyla kurulmuşlardı!?

 

            Yukarıda bahsettiğim ?özel günler?,  birkaç yıldır bana, bu ilginç dernek isimlerini çağrıştırıyor hep.

 

?Sevgililer Günü? diye kutlanan bir günün asıl amacının, ?sevgiden? ziyade, ekonomik kaygılarla ilan edildiği söylenir halk arasında. Özellikle bu yıl kutlanan ?Sevgililer Günün? de, gazete ve diğer iletişim araçlarında rastladığımız haberler de çok manidardı. Kimi sevgilisinin başını kesip gövdesiyle birlikte farklı ortamlara bırakıyor, kimi eşini balta ile kovalayıp kafasını yarıyor, kimi anasının sırtında odun sopası kırıyordu bu haberlerde. Elbette bu olayları da bu özel günlerde, ?tasarlanarak yapılan olaylarmış? gibi sunan medyamızın, halk adına ne gibi faydalar kazandırdıklarını da iyice bir düşünmeleri gerekiyor.

 

?Dünya Kadınlar Gününde?,  her yıl; memleketimin ?Misak-ı Milli? hudutları içerisinde kargaşalıklar çıkartıp, topraklarımızın bir kısmını; canımızdan, kanımızdan ayırıp, başka amaçlar uğruna, başkalarının hizmetine sunma gayreti içinde olanların eylemlerine şahit olmaktayız.

 

Zaman zaman, istisnasız hepsinde bazı tatsızlıklar yaşansa da, içerisinde; mutluluğu, mutsuzluğundan daha fazla yer tutan aile kurumunun kutsallığına halel getirecek eylemlere de zemin hazırlama günleri olarak kullanılıyor bu ?özel günler?. Boşanmalar teşvik edilip, aile kurumu içinde başkaldırılara, isyanlara teşvik ediliyor insanlar.

 

Beni, bu düşüncelerimden dolayı, ?geri kafalı olmakla?, ?çağın gerisinde kalmakla?, ?medeniyetin nimetlerine uzak durmakla? suçlayanlar da çıkıyor elbette.

 

Hem onlara, hem de benim gibi düşünenlerin hepsine birden selam olsun.

 

Ayrıca; ?Benim Gibi Düşünenler Günü?nüz de kutlu olsun.

 

Tayyar YILDIRIM

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.