BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

         Yeryüzünde gelişmenin ve ilerlemenin temelinde insanın hep daha iyiyi, daha güzeli ve daha mükemmeli arama çabasının olduğu bilinmektedir. Bu nedenle iyi, güzel ve doğru algımızda hep bir derecelendirme söz konusudur. ?İyi? varsa onun yanı başında ?daha iyi? ve ?en iyi? lerin de olmaması düşünülemez. Bunun gibi; güzel, daha güzel, en güzel olarak nitelendirilen sözler, davranışlar, eserler hep olmuştur, olacaktır. Bu, Allah?ın insan fıtratına yerleştirdiği bir özellik, O?na hesapsız şükretmemizi gerektiren bir nimet şüphesiz.

        

         Aksi halde hayat ne kadar sıkıcı olurdu! Düşüncesi bile ürperti veriyor: Hep aynı tip evler, arabalar, kıyafetler; hep aynı sözler, davranışlar; hep aynı renk eşyalar, her şey tek tip, tek düze.

         Oysa aynı yemeği aynı gün iki defa yemek bile can sıkıcı olabiliyor. Bugün güzel bulduğumuz bir şey,bir süre sonra aynı etkiyi uyandırmıyor. İlahi yasalara uyarak her şey her an değişiyor, duygularımız, düşüncelerimiz hep değişiyor.

         Monotonluktan kurtulmak istiyoruz zaman zaman. Sürekli dinlediğimiz insanlardan bir gün de farklı bir söz duymak istiyoruz doğal olarak. Hayatın her alanında özellikle de eğitim- öğretim çalışmalarında yeni yöntem arayışları taze kan gibi hayati öneme sahip bir konudur. Bunun bilincinde olarak Mevlana yüzyıllar öncesinde şöyle der: ? Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım.?

 

         Gecen gün bir berber dükkanında tıraş sırası beklerken bir köşede birikmiş gazetelerin arasında ilçemizde geçen yıl eğitim-öğretime başlayan Seydişehir Anadolu Öğretmen Lisesi?nin çıkardığı bir dergi dikkatimi çekti. Bir sayfasında da insanın olduğu her yerde hemen her durumda dikkat edilmesi gereken temel bir ilke olarak düşündüğüm hikmet dolu bir hikaye.

         Internet sitelerinde de bulabileceğiniz ve bu yazımda sizlerle paylaşmak istediğim hikaye şöyle:  

 

        Bir kral halkı için geniş bir yol yaptırdı.Yapımı tamamlanan yolu halka açmadan önce, bir yarışma düzenlemeye karar verdi.
        İsteyenin bu yarışmaya katılabileceğini ilan ettiren kral, yoldan en güzel geçecek kişiyi belirleyeceğini söyledi.
        Yarışma günü, insanlar akın ettiler.

        Bazıları en güzel arabalarını,bazıları en güzel elbiselerini getirmişti: Kadınlardan kimileri saçlarını en güzel biçimde yaptırmıştı, kimi de yanlarında en güzel yiyecekleri getirmişti.        Gençlerden bazıları spor kıyafetler içinde yol boyunca koşmaya hazırlanıyordu.

       Nihayet, tüm gün insanlar yoldan geçtiler, fakat yolu kat edip tekrar kralın yanına döndüklerinde hepsi aynı şikayette bulundu:

       Yolun bir yerinde büyükçe bir taş ve moloz yığını vardı ve bu moloz yığını yolculuğu zorlaştırıyordu.

       Günün sonunda yalnız bir yolcu da bitiş çizgisine yorgun argın ulaştı. Üstü başı toz toprak içindeydi, ama krala büyük bir saygıyla yönelerek elindeki altın kesesini uzattı: 

       "Yolculuğum sırasında, yolu tıkayan tas ve moloz yığınını kaldırmak için durmuştum. Bu altın kesesini onun altında buldum. Bu altınlar size ait olmalı."

       Kral gülümseyerek cevap verdi:
       "O altınlar sana ait delikanlı."
       "Hayır, benim değil. Benim hiçbir zaman o kadar çok param olmadı."

       "Evet" dedi kral. "Bu altınları sen kazandın, zira yarışmanın galibi sensin. Yoldan en güzel geçen kişi sensin. Çünkü, yoldan en güzel geçen kişi, ardından gelenler için yoldaki engelleri kaldıran kişidir.?

        Bana da sevgili hemşerilerim için en güzel günler, en bereketli kazançlar, en hayırlı

işler dilemek düşüyor.

                                             2 Temmuz, 2009

                                             Hacı Halim Kartal

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.