BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bu yıl ramazana ağustosun en sıcak günlerinde merhaba dedik. İftar vakitleri yaklaşırken bir bardak su, düşünebildiğimiz en değerli, en aziz bir varlık oldu. İnsanlara, ?Bir şeylerin değeri yokluğunda anlaşılır? gerçeğini bir kez daha idrak edebilme fırsatı vermesi bakımından ne mükemmel bir ibadettir ramazan oruçları!

Sıcaklar ne kavurucu olsa da gönülden inanarak başlayınca tarifsiz lezzetlere dönüşüveriyor imkânsız gibi görünen nice işler.

 

Sıcak günler ve oruç söz konusu edilince Emevi devlet adamlarından Irak genel valisi, zalimliğiyle ünlü Haccac ile ilgili bir hikâyeyi aktarmak istiyorum.

Haccac ve adamları Mekke ile Medine arasında yolculuk ya­parken bir suyun başında mola verdiler.

Sofra kurulunca; Haccac; etrafa bakın,fakir birisi varsa getirin, beraber yiyelim, dedi. Hizmetçiler yakınlarda üzerinde bir hırka olan birini gördüler. Onu uyandırıp; Seni Haccac çağırıyor, dedi­ler ve adamı Haccac'ın yanına götürdüler. Haccac:

-Gel beraber yemek yiyelim, dedi.

Adam yemem diyerek Haccac'ın teklifini reddetti cevaba şaşıran Haccac sebebini sorunca:

?Beni senin sofrandan daha iyi. bir yere çağırdılar.

?Nereye çağırdılar? Deyince adam:

?Allah?ın misafirliğine çağırdılar. Ben oruç tutuyorum deyince,

Haccac, böyle sıcak günde oruç mu tutuyorsun? Deyince adam şöyle cevap verdi:

?Evet, bu sıcak günde oruç tutuyorum ki kıyamet gününün sıcaklığından kurtulayım, dedi.

Evet, sıcak ve ramazan?

İnananların bunu kendilerine dert ettiği filan yok. Sorun biraz bir kısım medyamızda. Bu konuda Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Gökhan Özcan?ın, 19 Ağustos tarihli ?Ramazan Düşünceleri? başlıklı yazısında dile getirdiği düşünceler doğrusu çok hoşuma gitti. Duygularımıza tercüman olduğunu düşündüğüm bu yazının sizlerle paylaşmak istediğim bir bölümü şöyle:

?Uzmanlar yine sahnede... Oruç tutan insanların ne yemeleri, ne içmeleri gerektiğini, nelere dikkat etmeleri gerektiğini konuşup duruyorlar. Alt alta koyup toplarsanız; oruç tutarak sağlığınızı az ya da çok riske ettiğiniz sonucunu çıkarırsınız. Ben bu yaşıma kadar oruç sebebiyle herhangi bir sağlık problemi yaşayan kimseye rastlamadım. Oruç tutmaya mani bir durumu olanlar tutmama ruhsatına zaten sahipler. Sağlıklı insanların oruç tutmasında ise herhangi bir sıkıntı yok, aksine bunun yararları olduğu da söyleniyor. Ben Allah ile kul arasındaki bu iradî meselenin böylesine ağırlıklı bir sağlık dosyasına dönüştürülerek kamuoyunun önüne konmasını abes buluyorum. Türkiye'de kamuoyunu meşgul eden pek çok lüzumsuzluk, medyanın günün mana ve önemine uygun malzeme üretme gayretkeşliğinin bir eseri olarak ortaya çıkıyor. Her meseleyi orasından burasından çekiştirerek bir magazin bulamacına çevirmek ihtiyacı hissediyor medya. Oysa bazı meselelerin ciddiyeti hassasiyetle korunmalı. Özellikle de manevi hayatımıza ve hissiyatımıza ilişkin meselelerin ucuzlatılmaması, medya çerezi haline getirilmemesi lazım.?

       ? Bugün hangi gazeteyi açsanız, hangi kanalı izleseniz; on bir ay boyunca aç bırakılmış kitlelerin Ramazan ayıyla birlikte zincirlerinden boşandığını ve bir yeme-içme şenliği başlattığı zannına kapılırsınız. Oysa tam tersi, Ramazan bir sabır mevsimidir, nefsi dünya zevk ve lezzetlerinden koparıp dizginlemek, dünyevi iştah ve ihtiraslardan arınmak hakikate yönelmek içindir. Oysa kuş sütü eksik olmayan saltanat sofraları, lüks yemek ayinleri süslüyor medyanın vitrinini... İsraf ve şatafat??

?

?Ramazan ayı, sabrı öğrendiğimiz, zihnimizi ağırlıklarından kurtarıp bütün dikkatimizi hakikati idrake yönelttiğimiz bir ay olmalı. Adalet duygumuz, hakkaniyetimiz, vicdanımız daha da keskinleştirmeli bakışlarını. Daha çok körleşip, daha çok semireceksek eğer, Rahmet ayı yanımızdan sadece gelip geçer... Biz nasibimizi alamadan!?

Teşekkürler Gökhan Özcan! Eline diline sağlık!

Ezan yaklaştı, camiye gideceğim birazdan. Tahmin ediyorum imam hutbede Pakistan?da yaşanan sel felaketi dolayısıyla zarara uğrayan Pakistanlılar için yardım çağrısı yapacak.

 Birçok varlığın ve özellikle de insanın pişmesi için lazım olan sıcaktan kim zarar görmüş? Ben, asıl, ilgisizlik ve gafletin yol açacağı sıcaklardan korkmalı derim.

Şimdi kendimizden çok yaralarından taze kan damlayanları, evini barkını ve hemen her şeylerini kaybedenleri düşünme zamanı.

Selam ve dua ile?    

 Hacı Halim Kartal                     20 Ağustos 2010

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.