BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

TBMM Genel Kurulu’nda, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.  Yasa ile birlikte Seydişehir’de 8 belde 31 köy mahalle oldu.

Yasa çıktı çıkmasına da tartışması uzun süre devam edecek gibi gözüküyor.  Muhalefet Partilerinin milletvekilleri  şimdiye kadar olmadığı şekliyle yasaya karşı çıktı. Son bir haftada kamuoyu; TBMM de yumruklu kavgalara, ağza alınamayacak hakaret dolu sözlere şahit oldu..

Kapanacak beldeler, mahalle hâline gelecek köyler, büyükşehirle tanışacak ilçeler…

Herkes merak içinde ilçeler, beldeler, köyler merak içinde…

Sizin anlayacağınız bu yasa Türkiye nüfusunun yüzde 75’ini ilgilendiriyor.

 Seydişehir olarak bizde bu %75 içindeyiz, çıkartılan bu yasanın Seydişehir’i direk olarak ilgilendiren maddeleri de hayli çok. 

Bu yasa cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa ilçemize ne getirir ne götürür kısa bir araştırma yaptık...

Bu yasa ile Seydişehir’de  uzun geçmişi  olan tüm  beldelerin hepsi  tarih oluyor bununla  kalsa, tüm köyler Seydişehir’e bağlı büyükşehir’in bir mahallesi.

Sizin anlayacağınız köydeki vatandaşta ,beldedeki vatandaşta ,ilçedeki   vatandaşta  ilçe ve büyük şehir belediye başkanlığını seçmek için oy kullanacak.

 İlçe  merkezinde  önceki seçimlere  göre 27.129  olan seçmen sayısı 46.070seçmene  çıkacak.( 2011  milletvekili  seçimindeki)   bu  kimin işine  yarar hangi partinin işine yarar  bunun değerlendirmesi şimdilik konumuzun dışında.

İlçe merkezinin su, kanalizasyon yatırımları büyükşehir belediyesinin uhdesinde olacak , ilçe ve mahallelerde(köy ve beldelerde) su paralarını hemen mi toplar yoksa beş yıl sonramı toplar burası daha net değil.

 İlçede bulunan Ana halterler   (Atatürk Caddesi –Seyyidharun Bulvarı – Hürriyet Caddesi- Milli Egemenlik vs )  gibi caddelerimiz büyükşehir belediyesinin olacak, buralar da  hiç  bir şekilde  büyükşehir haricinde  çalışma  yapılamayacak.  İlçe merkezindeki  ara sokaklar, parklar ,bahçeler   ise  ilçe  belediyesinde  olacak.

  Zabıta işleri, İtfaiye işleri, cenaze işleri büyükşehire bağlı oluşturulacak birim tarafından yapılacak.

 İlçe  ve mahallelerdeki İmar onayları büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak.

 Su kanalizasyon yatırımları büyükşehir belediyesi Koski’ye geçecek, büyükşehir gelirlerinin %10  u yeni oluşan mahallelerde  yatırım  yapmak zorunda  olacak.

İl genel meclisi  kalkacak,  yatırımlar  büyükşehir’de  oluşturulacak birimler  tarafından yapılacak ….

Şimdilik bu kadar yeter diyelim. Yasa çıktı çıkmasınada Bu yasa daha çooook tartışılacak, konuşulacak çok şeyler söylenecek, çok tepkiler olacak anayasa mahkemesine gidecek vs.

Sizin anlayacağınız köylerimiz, beldelerimiz Konya Büyükşehir’in Mahallesi,   Seydişehir’de büyükşehir’in ilçesi oldu. Hadi hayırlısı diyelim…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.