BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ASBESTLİ SU İÇMİŞİZ

Bir caminin şadırvanında oturuyoruz… Yabancı olduğunu hissettiğim bir kişi şadırvandan akan sudan içtikten sonra hayretle suyun aynı şekilde evlere de akıp akmadığını sordu.

Suyun şebeke suyu olduğunu ve her eve bu sudan aktığını söyleyince şaşkınlığını gizleyemedi. İzmir’den geldiğini söyleyerek “burada yaşadığınız için çok şanslısınız.” Deyivermişti. Benzeri muhabbetleri çoğumuz yapmıştır.

 Hal böyle olunca  şu pet şişesi  icat olduktan  sonra  elinde  su şişesi ile  dolaşanları hayretle  izlerdim. Seydişehir gibi    suyu  güzel  olan  yayla bir memlekette  insanlar   suya  para veriyor  ya derdim.   Bütün sokak çeşmelerimizde çeşmelerde buz gibi su.. Çarşı merkezinde bulunan çeşmelerimizden soğuk su aktığından dolayı hala bidonlarını alıp su dolduranlar göze çarpar.

Şehrin  büyümesi  ve    kuğu’lu parktan gelen suyun yetersiz olması nedeni ile    eski belediye başkanı İbrahim Halıcı’nın  çalışması ile  bulunan Çaltepe  suyu   şimdiki  belediye başkanı  Abdulkadir Çat tarafından   Seydişehir şebekesine   bağlandı   ve   ilçenin  bir kısmı  bu suyu kullanıyor. Tat ve sertlik bakımından  kuğulu  suyu ile  kıyaslanması   mümkün değil    kireç oranı da   yüksek olduğu aşikar.

Böyle olunca; yani şehrin bir kısmı  bu suyu  bir kısmı  Kuğulu tarafından gelen suyu   kullanınca, kim hangi suyu içiyor belli değil. Çoğu abone  eski suların tadı kalmadı diyebilir.

Geçtiğimiz hafta   belediye   basın bürosundan  servis  edilen haberde  Seydişehir Belediye  Başkanı Abdulkadir Çat  Kuğulu’dan gelen su   borularının  asbestli ve  sağlıksız  olduğu için  değiştirildiğini söyledi.  Uzatmadan başkanın açıklamasına  kulak  verelim.

Seydişehir'de  alt yapı konusunda önemli adımlar attık. .Bunlara  bir yenisini daha eklediğimiz alt yapı hizmetlerimizden biri olarak  ilçemizdeki içme suyunu besleyen kaynaklardan biri olan Kuğulu'dan  ana depomuza giden  1100 metrelik terfi hattının değiştirilmesi  çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Sağlık açısından  sakıncalı olan asbest su borularını 200 yıl ömürlü polietilen borularla değiştiriyoruz. Burada temel amacımız kanserojen etki ihtiva eden asbest su borularının insan sağlığına verdiği zararlı etkileri yok ederek halkımızın sağlıklı içme suyu kullanmasına ve içmesine olanak sağlamaktır. 84 yılından beri burada herhangi bir çalışma yapılmadığını belirtirsek  insanımızın  sağlığı için bu çalışmanın  ne kadar önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıkmış olur. Vatandaşlarımızın daha kaliteli, daha hijyenik  ve daha sağlıklı su kullanmalarını sağlayacağımız…” devam ediyor.

Başkanın belirttiği gibi  Seydişehir  halkı 1984  yılından bu yana  kuğuludan  bu borularla gelen suyu  içiyor. 

Öncelikli olarak verilen hizmetten dolayı teşekkür ediyorum ancak kafama takılan şu soruları da sorma ihtiyacı hissediyorum…

Siz diyorsunuz ki  sağlık açısından  sakıncalı  ve kanserojen  asbest içeren borular…Sağlık konusu su götürmez bir mevzu  eğer öyleyse;1984  yılından  beri bu sudan içen  insanlar  ne  yapmalı ? 

 İkincisi   Seydişehire   gelen  su madem bu kadar sağlıksız   Belediyenin   birinci  önceliği   Seydişehirliye saglıklı  su  getirmek   olması gerekmez mi?

Bu su 40 bin Seydişehirlinin kullandığı su …  Bu kadar sağlıksız  ortamda  akan  bir  suyu halka içirtmemek başta   Belediye (birinci aslı görevi), ilçeyi yönetenlerin ortak meselesi olması gerekmez mi?

Neyse  uzatmayalım  şimdi   elinde  su  şişesi ile  dolaşanlara kızmıyorum-kızamıyorum.

Bende   bundan sonra  elimde  su şişesi ile gezebilirim  ilçeyi yöneten en yetkili ağızdan bu açıklamayı duyduktan sonra   Seydişehir suyunu   kim gönül rahatlığıyla içer ki.

    

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.