BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Okuyorum Çünkü Müslümanım isimli kitap yayınlamış eğitimci Mustafa Öven ve öğretmen Sinan Şahbaz. Okuyunca böyle bir kitabı ben yazmalıydım, dedim kendi kendime. Okumak, insana mahsus bir ibadettir. Allah insan beynini okuma programlı yaratmış, inekler okumaz, kediler okula gitmez, eşekler kütüphane kurmaz, hayvanlar medeniyeti yoktur.

Medeniyeti kitaplar kurar.

Her sene okuma oranı artıyor. Geçen sene Cumhuriyet tarihinin okuma rekoru kırıldı, kişi başına 7.3 kitap düştü. Okuma yazma bilmeyen yaşlıları, okuma çağına gelmemiş çocukları dikkate alırsak bir kişi yaklaşık 10 kitap okumuş, ondan aşağı okuyan Türkiye ortalamasının altında kitap okumuş demektir.

Mustafa Öven ve Sinan Şahbaz kitap kurdu kesilmişler, okudukları kitaplardan notlar almış, vecizeler toplamış, hikâyeler derlemiş; tam bir sanat kanaviçesi dokumuşlar.  Kolayca okunabilecek, zihni geliştirecek, okuyucuya ahlakî erdemler kazandıracak bilgiler sunmuşlar.

Okumanın faydaları sayılamayacak kadar çok Öven ve Şahbaz’a göre.

Birkaçını sıralayalım:

1. Okuyan kendini tanır. Kendini bilen Rabbini bilir, buyurur Hz. Peygamber(sav). Okunacak iki temel kitap var, Kur’an ve kâinat kitabı. Dinî ilimler Kur’an’a dayanır, fen bilimleri kâinat kitabı incelenerek yazılır. İki kitap da Allah’ı anlatır, kitapların sahibi Allah’tır.

2. Okumak ve öğrenmek sevaptır çünkü Allah’ın emri. Kur’an’ın ilk nazil olan âyetleri okumayı emreder. Hz. Peygamber (sav), beşikten mezara kadar ilim öğreniniz, buyurur.

3. Okumak insanın bilgisini artırır. İlim insanları nitelikli hâle getirir, milletleri yükseltir. Kur’an-ı Kerim, inanıyorsanız üstünsünüz, buyurur. İslam, üstün olmayı emreder. Müslümanlar okuyarak, ilim öğrenerek, teknolojide ileri gidebilir ve üstün Müslüman olabilirler.

4. Okumak insanı ahlaklı ve erdemli hâle getirir. İnsanın dünyaya gönderilmesinin gayesi “İlim öğrenmekle tekâmül etmektir.” der Bediüzzaman Said Nursî. İlim insanın kemalatını artırır.

5. İnsan beyni bilgi ile beslenir. Okumak beyin nöronları arasındaki sinaptik dosyaları güçlendirir, yeni dosyaların açılmasına sebep olur ve insan zekâsını artırır. Okuyanlar ilim sahibi olması, âlimlerin bilim, teknoloji ve ahlak yarışında ileri gitmesinin sebebi budur.

6. Okumak can sıkıntısını önler. Okuyarak beynini besleme alışkanlığı edinen, hiç boş kalmaz ve hiç canı sıkılmaz, kendini faydalı şekilde meşgul eder. Okumayanın canı sıkılır; kahveler, kumarhaneler, meyhaneler canı sıkıldığı için eğlence arayan adamlarla dolu.

Çalışan insan kötülüğe vakit bulamaz, boş oturan fenalıktan kurtulamaz.” buyurur Hz. Ali.  

İmam-ı Şafi, nefsini meşgul et, yoksa o seni meşgul eder, der.

Hz. Yusuf, muhakkak ki nefis kötülüğü emreder, buyurur. Bu sebeple okuyarak, ilim öğrenerek, ihlâsla amel ederek ve çalışarak nefsi meşgul etmeli ki kötülük düşünmeye ve kötülük yapmaya fırsat kalmasın.

 Mustafa Öven ve Sinan Şahbaz’ın ikinci kitabı Büyük Yangın. Son derece eğlenceli bir kitap. Hikâyeler, vecizeler, şiirlerle dolu. Büyük Yangın öğrencilere erdemleri benimsetmek için kaleme alınmış. Hem okuması kolay hem de son derece eğlenceli. Oldukça heyecanlı, ders verici, ilgi çekici, güzel metinler seçilmiş.

Yazarların eğitimci olması, öğretici metinlere ağırlık verilmesini sağlamış. Ne okuyayım, çocuklarıma ve öğrencilerime hangi kitapları tavsiye edeyim diyenler için fevkalade güzel eserler. Kitaplar Bahar yayınları tarafından neşredilmiş. (İrtibat, 02126542600)

Teşekkür ve Tebrik: Erbaa Belediyesi ve milli eğitim müdürlüğü iş birliği yaparak ilçede eğitimin kalitesini artırmak, öğrencilerin ufkunu açmak, doğru hedefler belirlemelerini sağlamak ve başarı yolunda doğru bir yol haritası takip etmelerini sağlamak için programlar düzenlemişler. Bu güzel ilçede ve işini nitelikli yapmak isteyen güzel insanlar arasında üç gün kaldım ve 10 konuşma yaptım. Öğrencilerin heyecanı, öğrenme azimleri, dikkatleri görülmeye değerdi. İdareci ve öğretmenleri çok gayretli buldum.

Eğitimin kalitesini artırmak için çaba sarf eden Değerli Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, kültür müdürü Sinan Köpçü, Yahya Şahin, Yazar Yaşar Koca; kıymetli eğitimciler Bekir Aslan, Bülent Uzun, Durmuş Sezgin, İsmail Uludağ, Ömer Özçoban, Ali Balcı, Mehmet Akbulut, Faruk Yılmaz, İsmet Çördük, Orhan Yaylacı, Salih Cenik, belediye personeli Mustafa Şahin, Hasan Aydın, Feridun ve Süleyman Beylere; ayrıca bütün eğitimci dostlara minnet ve teşekkürlerimi sunuyor, gayretlerini tebrik ediyorum.

 

 

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.