BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Milli Eğitim Bakanı, tatilde çocuklara ödev yok, demiş.

            Prof. Nabi Avcı, popüler açıklamalar yapmakta mahir.

            Peki, çocuklar tatilde ne yapacak?

Tablet, cep telefonu ve internet oyunları onları bekliyor. Ödev olmadığı için öğrenciler gönül rahatlığı ile oyunlarını oynayacaklar. Ailelerin çoğu eğitim uzmanı değil. Zekâ gelişimi açısından ödev ve araştırmaları değerlendirmek kimsenin aklına gelmiyor. Prof. Avcı, araştırma ödevleri vererek çocukların yeteneklerini geliştirmek isteyen öğretmenlerin de elini kolunu bağlamış oluyor.

Sınırsız internet oyunları oynayan öğrenciler, oyun bağımlısı oluyor.

ÖĞRENCİLER HOBİ EDİNMELİ

Öğrencilerin okuma, araştırma yapma, proje üretme, spor gibi hobileri olmalı, bu konuda onları teşvik etmeli.

Türkiye’de okunan kitap, neden Japonya, Almanya, Amerika’dan daha az?

Bizde her yıl alınan patent sayısı, neden gelişmiş ülkelerden daha düşük?

Ülkemizde üretilen proje sayısı neden kalkınmış ülkelerin gerisinde?

PISA’ya katılan 65 ülke arasında neden 44. olduk?

Eğitimde verimliliği artırmak için neler yapılmalı?

Prof. Dr. Gerd Kempermann’e göre beyinde hücre pınarları var ve her gün yeni hücre doğuyor. Yeni şeyler öğrenirseniz bu hücreler beyne dâhil olur, yoksa bu hücreler sabun köpüğü gibi kaybolup gider. Bir başka ifadeyle yeni doğan hücreler kullanmayanlar cenazesini kaldırır.

Prof. James Watson; “Yaşlı beyinlerin de yeni nöronlar üretme yeteneği var.” diyor ve beyinde hücre üretiminin ömür boyu sürdüğünü ifade ediyor. (Dehanı Keşfet, Zekânı ve Hafızanı Geliştir, Prof. Sefa Saygılı, Dr. Ali Akben, Ali Erkan Kavaklı, Hayat yayınları, s.10)

   TATİL VE ZEKÂ GELİŞTİRME FIRSATLARI

Zekâ geliştirici çalışmalar yapmak için tatiller iyi bir fırsat.

Zekâ geliştirici beyin aktiviteleri teşvik edilmeli, öğrencilerin tatili verimli kullanmaları için tavsiyelerde bulunulmalı.

PISA sonuçları dikkate alınarak eğitim kültürü yeniden gözden geçirilmeli. 

Her gün beyinde yeni hücre doğduğuna göre her gün yeni beyin aktiviteleri yaparak bu hücreler beyne kazanılmalı. Aksi hâlde hücre israfı yapılmış olur. İsraf haramdır.

Beyin aktiviteleri konusunda öğretmen, öğrenci ve veliler bilgi sahibi olmalı.

Çocukların zevkle yapabilecekleri beyin aktiviteleri seçmelerine yardımcı olmalı.

Mesela çocukların ilgi alanlarına giren kitapları okumaları tavsiye edilmeli.

Edebiyat ve Türkçe öğretmenleri öğrencilere tatilde okuyabilecekleri kitaplar tavsiye etseler ve tatil dönüşü okudukları kitaplarla ilgili yazılı, sözlü etkinlikler düzenleyerek öğrencileri notla ödüllendirseler çok iyi olur.

Fen bilgisi ve biyoloji öğretmeni kendi alanında araştırmalar yaptırabilir.

Teknoloji ve tasarım dersi öğretmeni de icat, buluş, keşif yapan bilim adamları ile ilgili bir araştırma çalışması önerebilir.

 

BAŞARINI ARTIRMAK İÇİN YENİ HEDEFLER KOY

 

Özellikle dersleri zayıf olan öğrenciler tatili fırsat bilmeli ve zayıf dersleri nasıl iyileştirebileceklerini düşünmeli ve kendilerini geliştirici yeni hedefler koymalı.

Akıllı adam işine sonunu düşünerek başlar. Tatil bitecek ve dersler başlayacak, okul bitince ne olacağım ve bugünü nasıl daha iyi değerlendirebilirim sorusunun cevabı olmalı.

Akıllı adam işlerini önem sırasına göre yapar. Öğrencinin en önemli işi dersleridir.

Öğrenci olsam karneyi önüme alır ve derslerden aldığım notlara bakarım.

Her dersle ilgili yeni hedefler koyar; notlarımı kaç puan artırabileceğimi hesap eder, ikinci dönem kendimi geçmek için plan yaparım.

MUTLAKA KARAR ALIN

İnsanları harekete geçiren aldıkları kararlardır. Bir öğrenci kendini geçmek ve notlarını yükseltmek için hedef belirler ve kararlar alırsa harekete geçer, başarısını artırır.

Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgâr yardım etmez.

Yarınlar, rahatını feda edebilenlerindir.

Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır.

Kendimizi geçmek için plan yapmalı, her gün doğan beyin hücrelerini beynine kazanabilmek için yeni beyin aktiviteleri denemeliyiz.

Beyin, mutluluk hormonu salgılayarak başarıyı ödüllendirir.

Allah insan beynini öğrenme programlı yaratmış, beyin bilgiyle gelişir, kitap göndermiş, oku emrini vermiş. Başarılı ve mutlu olmanın yolu öğrenmekten geçer.

Okumak, Allah’ın emri ve sevap. İlim insanı yükseltir.

Tatilde başarıyı artırıcı etkinlikler planlamak, YGS, LYS, Teog hazırlıkları yapmak; bilgisayar, cep telefonu ve internet oyunları oynamaktan daha iyi bir alternatiftir.

Beyin Vitamini: Tatilde beynimi geliştirici hangi aktiviteleri yapabilir, yeni doğan hücrelerimi nasıl kazanabilirim diyenlere “Dehanı Keşfet Zekânı ve Hafızanı Geliştir” isimli kitabımız tavsiye ederim. (İletişim: Hayat yayınları, 0212- 6131100)

Tebrik ve Teşekkür: Geçen hafta eğitime kalite kazandırmak ve öğrencilerimizin başarılarını artırmak için Seydişehir ve Bozkır’da konferanslar verdim. Konferansları organize eden değerli eğitim dostları Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Seydişehir Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Bozkır Kaymakamı Mustafa Demir, Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, Milli Eğitim Müdürü Tahir Kibar, şube müdürü Ali Uluyurt, Yasin Öşekci, Ebubekir Karakuş, Mustafa Avcu; Bozkır Milli Eğitim Müdürü Cengiz Koç, şube müdürleri Aziz Demir, Hanifi Şahin ve bütün eğitimci dostları tebrik eder, öğrencileri geleceğe hazırlama gayretlerini tebrik ederim.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.