BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Geçen hafta fen ve sosyal bilimler programı uygulayan imam hatip liseleri açılmalı diye yazdım. Yer yerinden oynadı.

                Meğer ne çok veli, öğretmen ve idareci bu düşüncede imiş. Teog puanı yüksek olan çocuğunu imam hatibe göndermek için meydan savaşı veren ne çok veli varmış.Telefonlar, mailler, mesajlar…

             Milli Eğitim Bakanı Prof. Nabi AVCI umarım, bu sesi duymuştur.

             Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın imam hatip sevgisi herkesin malumu.

             Karma eğitim konusunda, “Ayrı eğitim isteyenler, ne zaman karma eğitim aldıranların sahip olduğu hakka kavuşacak?” soruma bir yıl geçmesine rağmen henüz cevap vermeyen Prof. Avcu, cumhurbaşkanının mesajı beklemeden velilerin bu talebini karşılar ümidindeyim.

                Karma eğitim konusunda Anayasa’nın 10. Maddesi geçersiz. Ayrı eğitim isteyenler, karma eğitim aldıranların sahip olduğu hakka sahip değil. Dünyanın gözü önünde eşitsizliğin daniskası uygulanıyor. Bakanlık, vatandaşın sesini duymuyor.

                Antakya Narlıca Kız İmam Hatip ve Erkek İmam Hatip Liselerini ziyaret edip konferanslar verdim. Başarılı ve becerikli idareciler ve öğretmenlerle tanıştım. Bu iki okul proje imam hatip lisesi. Hazırlık sınıfları var ve Arapça ağırlıklı eğitim veriyor. Ülke genelinde hazırlık sınıfı olan 20 tane proje imam hatip lisesi var. Dört imam hatipte de hafızlık eğitimi yapılıyor.

                Bu hafta Toki Güneşparkevleri Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Otakçılar Anadolu İmam Hatip Liselerini ziyaret edip öğrencilerle sohbet ettim. Bu iki okul projeci…

                Otakçılar Anadolu İmam Hatip’in müdürü Rüştü Özker; fevkalade dirayetli, başarılı, tecrübeli bir idareci. Okulun çatı katına hayırseverlerin yardımıyla kız ve erkek mescitleri yaptırmış, cami gibi geniş ve güzel.

                Türkiye’de robot atölye çalışması yapan ve ülke çapında robot projeleri sergisine katılan tek imam hatip lisesi Otakçılar Anadolu İmam Hatip.

             Okulun müstakil mehter takımı var, dinleyeni coşturuyor.

             Okulun tarih öğretmenleri, öğrencileri ile birlikte “Osmanlı Coğrafyasından Günümüze” konulu sergi açmış. Unutulan ve unutturulan tarihi, canlı bir şekilde ziyaretçilerin gözü önüne sermişler. Okulun giriş katındaki koridor, “Tarih ve Edebiyat Sokağı” olarak dizayn edilmiş, tarihi yaşatılıyor. Her türlü tebrik ve takdirin üstünde.

                TOKİ GÜNEŞPAREVLERİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ DESTANI

                Halkalı’daki Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi destanını bu sütuna sığdırmak mümkün değil.

                Dirayetli, becerikli, projeci müdür Ramazan Aşçı, adanmış öğretmenleri ile “Yaşayarak Öğreniyorum” adını verdikleri projeler dizisini gerçekleştirmişler. 870 öğrencili okulda 11 proje aynı anda uygulanıyor. Her projeyi takip eden müdür yardımcısı ve öğretmenler var. Bir öğrenci üç-dört projede birden görev almış. Projede görev alan öğrencinin proje notu bütün derslerden 100 olacak; ilk yüze girenler altınla ödüllendirilecek.

                Projeler sıralayalım:

1.       Kur’an-ı Kerim’in Işığında Yaşamak İçin Öğreniyorum: Proje kapsamında her öğrenciye mealli Kur’an verilmiş, öğrenciler kitabımızı okuyorlar. Kur’an’ı yüzünden güzel okuma yarışması yapılacak.

2.       Aktif Okuma Atölyesi: Beş kitap seçilmiş, kitaplar okunacak ve sınav yapılacak.

3.       İngilizce ve Arapça Kısa Film Çekme: Filmler toplumu bir arada tutan değerleri yansıtacak konularla ilgili olacak. Öğrenci film çekerken dil öğrenecek.

4.       Müziği Yaşıyorum, Hayatı Öğreniyorum: Öğrencilerin müzik yeteneklerini geliştirmek ve müzik aleti çalma becerisi kazandırma amaçlı bir çalışma.

5.       Renklerle Yaşıyorum: Resim yeteneklerini geliştirme amacıyla yürütülen güzel bir çalışma.

6.       Sporla Sağlıklı Yaşamayı Öğreniyorum: Öğrencilerin spor yeteneklerini geliştirme, takım çalışmasında yer alma, sağlıklı yaşama becerileri kazanması hedefleniyor.

7.       Farklı Rollerde Yaşayıp Yeni Bakışlar Öğreniyoruz: Öğrencilerin tiyatro becerileri, birlikte yaşama, birlikte çalışma yetenekleri geliştirilmek isteniyor.

8.       Yaşadığım Kenti Öğreniyorum: Öğrencilere gezerek, okuyarak, yazarak öğretme hedefleniyor. Şiir, hikâye, deneme çalışmaları yapılıyor; derece alanlar ödüllendirilecek.

9.       Derdinle Yaşıyorum, İnsanlığı Öğreniyorum: En çok öğrencinin yer aldığı, iç içe birçok projenin yürütüldüğü bir çalışma. Batman’da kardeş okul edinmekten tutun da kütüphanesiz okullara kütüphane kurmak, yaşlılar yurdunu ziyaret, fakir ailelerle kardeş olmaya kadar bir dizi çalışma…

10.   Bilimsel Çalışmayı Öğreniyorum: Araştırma, ilmi çalışmalara katılma ve bunların hayata etkileri üzerine güzel bir proje.

11.   Üniversite Heyecanı Yaşıyorum, Kazanmayı Öğreniyorum: Özellikle son sınıf öğrencilerinin YGS, LYS başarılarını artırmaya yönelik, etkili bir çalışma.

Etkinliklerde görev alan öğrenciler disiplin suçu işlemeyecekler, disiplin cezası alanlar proje dışı kalıyor.

    Projeler müdürü Ramazan Aşçı, bütün öğretmenlerin fedakârlık göstererek projelerde görev aldıklarını, dersleri olmadığı günlerde bile okula geldiklerini gururla anlatıyor.

    “Öğrencilerde inanılmaz bir özgüven duygusu gelişti.

    Batmanlı çocukları evinde misafir eden fedakâr öğrencilerim oldu.

    Fakir aileyi babasını da alıp ziyarete giden ve içecek çay bulamayınca alışverişe çıkıp arabanın bağajına doldurarak fakir aileye dönenler oldu.

    Senaryo yazanlar, film çekenler, kitap satıp lösemi hastası çocuklara yardım edenler, yetim çocukları bulup onlara yardım edenler, bilim projesi üretenler…

    Okul disiplin kuruluna ihtiyaç kalmadı, öğrenciler okulu sevdiler, hayata daha iyimser bakmaya başladılar, zor zannettikleri şeyleri yapabileceklerini anladılar, iyilik çalışmalarına yardım edecek yeterince insan olduğunu gördüler, neler yapabileceklerini keşfederek yeteneklerini geliştirdiler. Mutlu olduklarını gözlemliyoruz.

    Öğrenci devamsızlıkları neredeyse sıfırlandı.”

    Öğrenciler, proje çalışmalarının dersteki başarılarını nasıl etkilediklerini sordum. Başarıyı artırdığını söylediler. Derslerin yanı sıra sosyal etkinliklere zaman ayırmayı öğrenmişler, boş zaman ve ders çalışma zamanı dengesini kurmuşlar. Sadece ders dinleyen pasif alıcı durumundan çıkıp aktif öğrenme metotlarıyla öğrenmeyi sevmişler.

    Toki Güneşpark Evleri Anadolu İmam Hatip Lisesinde çalışmaktan şikâyet üretmeye vakit bulamayan öğretmenler, başarılı ve mutlu öğrenciler gördüm. Ramazan Aşçı’yı, fedakâr öğretmenlerini, hayatı ve iyi insan olmayı öğrenen öğrencileri bütün kalbimle tebrik ediyorum.

       ACİLEN İMAM HATİP MESLEK LİSELERİ AÇILMALI

       Ramazan Aşçı ve öğretmenleri nerdeyse bütün öğrencileri kapsayacak sosyal etkinlik projeleri geliştirmişler. Her okulda benzer projelerin yapılması güzel bir ideal ama realite değil. İmam hatip lisesi öğrencilerin % 30’u üniversite okuyup akademik bir eğitim alabilir. Öteki öğrencilere mutlaka bir meslek öğretilmeli.

        Acilen imam hatipler; fen, sosyal bilimler, Anadolu lisesi programı uygulamalı. Aynı zamanda meslek lisesi programlı imam hatipler açılmalı. Akademik eğitim alamayacak öğrenciler mutlaka bir meslek öğrenmeli. Meslek edindirme kursları açan belediyeler ile iş birliği yapılmalı. Feda edebileceğimiz tek evladımız yok.

       Okullar, çocuklarımızı ahlakî değerlerin yanı sıra hayatta kendi başlarına ayakta kalabilecekleri becerilerle donatmalı.

    

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.