BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Yeni hükümet milletimize hayırlı olsun. Milli eğitim bakanı değişti, yeni bakan İsmet Yılmaz’a göreviniz hayırlı olsun, diyorum ve eğitimle ilgili imam hatip camiasının ilk isteğini dile getiriyorum.        

            İmam hatip liseleri; fen, sosyal ve meslek lisesi programları uygulayan okullar olarak yeniden dizayn edilmeli.

            Teog’dan yüksek puan alan da düşük puan alan da imam hatip lisesine kayıt yaptırabiliyor. Bu durum sınıflardaki homojenliği ve verimliliği bozuyor. Yüksek puan alan öğrenciler imam hatip liselerini tercih etmiyor. Fen, sosyal ve Anadolu lisesi programı uygulayan model imam hatip liseleri açılmalı; çocuğuna daha yoğun dinî ve ahlakî bir eğitim aldırmak isteyen veli de bu okulları tercih edebilmeli.

            Geçen hafta Adıyaman İmam Hatip Lisesi müdürü, aziz dostum Gaffari İzci ile beraberdik. Hayatının en önemli kararını aldığını söyledi ve anlatmaya başladı:

Fen lisesi kalitesinde eğitim yapan imam hatip lisesi oluşturacağım diyerek yola çıktım. Ortaokulları tek tek dolaştım. Teog puanı 450 üzerinde olup da imam hatip lisesini tercih edene burs vereceğimi ilan ettim. İyi sınıflar oluşturdum ama 450 puandan fazla alan öğrencileri ve velilerini okula getirmeye ikna edemedim.

Gaffari İzci idealist, gayretli ve ufuk sahibi bir eğitimci. İmam hatip fen lisesi diye yola çıkmış, gayretle çalışıyor. Fen lisesi programlı imam hatip diyor ve azimle yola devam ediyor ama mevcut sistem onun hızını kesiyor.

Kahramanmaraş’tan eğitimci dostum Meksen Aslan aradı, dertli olduğunu söyledi:     

Çocuğum 480 üzerinde puan alacak, imam hatip lisesine göndermek istiyorum ama 250-300 puanlı öğrencilerin arasına konursa yavruma yazık olur, imam hatip fen liseleri açılmalı, benim gibi çocuğunun teog puanı yüksek olup imam hatip lisesine göndermek isteyenlere fırsat tanınmalı. Çocuğum düşük puanlı öğrenciler arasında kaybolmamalı. Bu günkü şartlarda yüksek puanlı çocukları imam hatip lisesine gönderme konusunda ikna etmek zor. Bakanlık yüksek puanlı çocuklar için imam hatip fen ve sosyal bilimler liseleri açmalı.”

            Milli Eğitim Bakanı Prof. Nabi Avcı fen lisesi programlı imam hatip açma konusunda İlim Yayma, Ensar Vakfı ve Önder gibi sivil toplum örgütlerini ikna edemediğini söylemişti. Adıyaman Ensar Vakfı başkanı fen ve sosyal bilimler hatta meslek lisesi programlı imam hatip okulları açılmasının bu okullardaki eğitim kalitesini artıracağını ifade etti.

 

            İMAM HATİP MESLEK LİSELERİ AÇILMALI

 

            Eskiden düz liselere giden ve akademik bir eğitim yapma şansı düşük olan öğrenciler bugün meslek liselerine ve imam hatip liselerine yerleştiriliyor. Velilerin birçoğu, çocuğunun dinî ve ahlakî eğitim almasını önemsiyor ve imam hatip ortaokulu ve liselerini tercih ediyor. Akademik eğitim alamayacak öğrenciler lise öğrenimleri sırasında mutlaka bir meslek öğrenmeliler. Bir öğrencinin 4 sene lise okuyup da meslek sahibi olmaması büyük kayıp. Öğrenciyi üniversiteye hazırlayamayan veya ona bir meslek kazandıramayan eğitim verimsiz demektir. Öğrenciye gelecek vaat etmeyen lise eğitimi gereksizdir. İmam hatip liselerinin çocuklara kazandıracağı dinî bilgiler ve ahlak eğitimi önemli ama bunun yanı sıra neden bir meslek kazandıramasın?

İmam hatip liselerindeki kız öğrencilerin çocuk eğitimi, aile ekonomisi, dikiş-nakış becerileri vb gibi konularda eğitim alması fevkalade iyi olur.

            Allah peygamberleri hem ahlakî ve imanı duygularla donatmış, hem de ellerine birer mucize vererek donanımlı olarak insanlara rehber göndermiş. Her peygamber mucize sahibi. Elinde bir sanatı var, donanımlı, kimseye muhtaç değil.

            İdris Peygamber(as) elbise dikmiş, Hz. Yusuf (as) saat icat etmiş ve yapmış. Hz. Davut (as) demiri bulmuş ve demirden teknolojik aletler yapmış. Hz. Süleyman (as) bakırı bulmuş ve sanayide kullanmış. Hz. Nuh (as) gemi inşa etmiş. Gönüller Sultanı Hz. Muhammed (sav) ticaretle uğraşmış, zengin olmuş, fakir, fukara ve yoksullara yardım etmiş.

            İmam hatip lisesi okuyan öğrenciler de ya üniversite eğitimi alarak bir meslek seçmeli veya bir sanat ve meslek öğrenerek meziyet ve hüner sahibi olmalı. Kimseye muhtaç olmamalı. Dört yıllık lise eğitim öğrencilere akademik hayata hazırlayamıyorsa en azından bir meslek kazandırmalı.

            Yeni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan acilen bu konuya el atmasını istirham ediyorum.

            Teşekkür: Derebucak ve Beyşehir’de milli eğitim müdürlüklerinin organize ettiği eğitime kalite kazandırma ve motivasyon seminerlerine katıldım. Öğrenci, öğretmen ve idarecilerle çok verimli çalışmalar yaptım. Eğitime kalite kazandırmak için programlar düzenleyen Derebucak Kaymakamı Haydar Köktaş, Derebucak Milli Eğitim Müdürü Bilal Akçay, Beyşehir Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, değerli eğitimci dostlarım Mehmet Güneş, Mehmet Toklu, Onur Kafalı, Ali Akkanat Anadolu Lisesi Mustafa Akçay, Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi İrfan Karabacak,  Eğitim-Bir-Sen temsilcisi Haydar Sürücü ve eğitimci dostlara bin teşekkür ediyorum.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.