BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Tapu mirası kalan milyonları ilgilendiriyor! Miraslar artık böyle bölünecek

Tapu sahiplerini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Resmen yeni dönem başladı. Miraslar artık böyle bölünecek. İşte detaylar... 

25 Nisan 2024
Tapu mirası kalan milyonları ilgilendiriyor! Miraslar artık böyle bölünecek

Son dönemde Türkiye'de tapu paylaşımı süreçlerinde önemli değişiklikler yaşandı. Özellikle aile büyüklerinden miras kalan tapuların paylaşımı konusunda yapılan düzenlemeler dikkat çekiyor.
   
Kardeşler arasında tapu paylaşımı için notere gitme zorunluluğunun kaldırılmasıyla birlikte, milyonlarca vatandaşın tapu işlemleri daha hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanabileceği belli oldu.
Hisseli malın satışında ortaya çıkan sorunların genellikle bir kardeşin diğerlerinin hisselerini satın almasıyla çözüldüğü biliniyor.
   
Geçmişte, mirasa dahil olan taşınmazın devri için kardeşler arasında noter onaylı bir sözleşme gerekiyordu. Ancak yeni düzenleme ile artık hisseli tapu devri için noter onayı gerekliliği kaldırıldı.
   
Yeni düzenlemeyle birlikte, miras payının bir kardeşten diğerine devri için artık iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve bu sözleşmenin imzalanması sırasında tüm hisse sahiplerinin hazır bulunması yeterli olacaktır.
   
Bu değişiklik, milyonlarca vatandaşın aile büyüklerinden kalan tapuların kardeşler arasında paylaşım sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor. 
Hisseli tapuların satışı için, hisse sahiplerinin ortak bir karar alması ve tapu işlemleri sırasında hazır bulunmaları gerektiği belirtti. Taraflar, istedikleri takdirde tapu devir işlemlerini yürütmek üzere avukatlarına vekalet verebileceği açıklandı.
   
Hisseli tapu alımında Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri eksiksiz tamamlanmalı, satışa konu taşınmazın kesin sınırları belirlenmeli ve parseller tespit edilmelidir.
   
Ağabey-kardeşlik ilişkisi içeren hisseli tapu devirlerinde noter gereksinimi yoktur. Aynı anne-babaya sahip olanlar için yazılı sözleşme yeterlidir.
   
Hisseli tapuların kesin satış işlemleri için, tüm pay sahiplerinin ortak onayı gereklidir. Bu süreci kolaylaştırmak için tüm hissedarlar adına bir avukata yetki vermek de mümkündür. Satış sonrası ödeme yapılırken, hisseli tapu devri için ilçe belediyelerinde tüm hissedarların katılımı gereklidir.
Hisseli tapu, birden fazla kişinin adının ve haklarının belirtildiği tapu türüdür ve bir taşınmaz malın tek bir kişiye değil, birden fazla kişiye ait olabileceğini gösterir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.