BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Emekli promosyonu başvuruları başladı, ödeme tarihi netleşti!

 

25 Mart 2024
Emekli promosyonu başvuruları başladı, ödeme tarihi netleşti!

Emeklilerin yeni banka promosyonları için kamu bankalarına bugün itibarıyla güncelleme başvuruları yapılabilecek. Başvurusu tamamlanan emekliye ise 28 Mart Perşembe itibarıyla ödeme yapılacak.
Emekli maaşını kamu bankalarından alan emekliler, 3 yıllık sözleşme karşılığında daha önce peşin olarak 3-5 bin lira ödeme almıştı. Şimdi güncelleme talep eden emekliye geçen süreye göre 8-12 bin liralık promosyona göre fark ödenecek. Bu noktada promosyon sözleşmesinin üzerinden geçen süreye göre güncelleme yapılması bekleniyor.

Örneğin; emekli en düşük tutardan 3 bin lira promosyon almış ve promosyon taahhüt sözleşmesinin üzerinden 1 yıl geçmiş olsun. Dolayısıyla bu emekli, 3 bin liranın 1 yıla isabet eden tutarı 1.000 lirayı haketmiş durumda. Sözleşmesinin bitmesine ise 2 yıl var. Güncelleme 2 yıllık alacağı tutar üzerinden hesaplanacak. Bu durumda 8 bin liralık güncellemede oluşacak fark yaklaşık 3 bin 350 lira olacaktır. Yine daha önce en yüksek 5 bin liralık promosyonu alan bir emekli, promosyon sözleşmesi üzerinden 2 yıl geçmiş ise 12 bin liralık yeni promosyon üzerinden 4 bin 700 liraya yakın fark alabilecek. Yeni emeklilere ise maaşına göre 8-12 bin lira ödenecek. Yine sözleşmesi bitenler de bu tutara göre promosyon güncellemesi yapabilecek.
Başka banka da tercih edilebilir
Güncelleme işlemi dışında banka değiştirmek de oldukça kolay. Bankasıyla 3 yıllık taahhüt süresi dolan emekliler veya yeni emekli olanlar, istedikleri bankaya başvurarak promosyon alabiliyor. Bu arada daha iyi bir avantaj çıkarsa 3 yılın dolması gerekmiyor. Emekli istediği an diğer bankaya geçebiliyor. Bunun için geçiş yapacağı ve halihazırda maaş aldığı bankaya bildirimde bulunması yeterli. Bildirim, bankaların şubelerinde veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

Yan haklara dikkat: Bankalar emeklilere farklı avantajlar da sunuyor. Ücretsiz EFT, Fast hizmeti, düşük faizli kredi, aidatsız kredi kartı gibi... Bu noktada toplam faydayı hesaplayan emekli daha avantajlı çıkar.

Emekli maaşı nasıl taşınır?
Emekli maaşını üç yıl dolmadan taşımak isteyenler e-Devlet üzerinden maaş taşıma işlemi başlatabilir. Önce, e-Devlet’te giriş yapıp kurumlar listesinden SGK seçiliyor. Emekli Sandığı, 4A, 4B ve Bağkur... Hangi kurumdan maaş alınıyorsa o seçenek tıklanıyor. ‘Banka ve Adres Değişikliği’ sayfasına girilerek, sıralanan bankalardan hangisi tercih edilmişse o işaretleniyor. İşlem kaydediliyor ve maaş taşıma süreci tamamlanmış oluyor. Sonra, sistem talebi SGK’ya iletiyor. Gerekli onaylardan sonra sonuç birkaç gün içinde yine e-Devlet’teki ‘Emekli Aylık Bilgisi’ bölümünden görülebiliyor. Taşıma işlemi ayrıca banka şubelerinden de yapmak mümkün.

Banka değişikliğinde cayma bedeli ödenir mi?
Üç yıl dolmadan emekli maaşının taşınmak istenmesi durumunda cayma bedeli ödeniyor. Bankalar, verdikleri promosyon tutarlarına göre belirlenen cayma bedelini emekliden alarak protokolü feshederler. Ne kadar promosyon alınıyorsa ödenmesi gereken cayma bedeli de ona göre tespit edilir. Örneğin 3 yıl için 3 bin lira alındıysa, 1 yıl sistemde kaldıktan sonra geriye kalan 2 yıllık 2 bin liralık ücret emekli tarafından iade edilir. Yani tümü geri ödenmez, aradan geçen zamana göre hesap yapılır.

Maaş naklinin yapılması şart mı?
Emeklilerin anlaşma yaptığı özel bankalar, promosyon güncelleme çağrısına katılmışsa ve ödenen promosyon taban tutarların üzerindeyse aynı bankada kalınabilir. Daha iyi fırsat sunan bir banka varsa emekliler değişiklik yapabilir. Bu noktada 3 yılın dolması gerekmez.

Bankaların avantajı ne?
Düzenli geliri olan müşteriler bankalar için önemlidir. SGK maaş ödemelerini banka hesabına birkaç gün önce yaptığında ise bankalar bu yüklü tutarı repo, tahvil ve diğer amaçlarla kullanıp kısa süre içinde önemli gelirler elde edebiliyor. Bankalar bu nedenle cazip kampanyalar düzenliyor. Son dönemde taban emekli maaşının 10 bin liraya yükselmesi, maaşlara yüzde 50 civarı zam gelmesi özel bankalar tarafından ödenen promosyonların da ek kampanyalarla 15 bin liralara ulaşmasını sağladı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.