BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Vatandaş mecbur bırakıldı! Kredi kartı kullanımı rekor kırdı

Ay sonunu getiremeyen vatandaş, bankalardan her an borç para alabilecek kredi kartına yüklendi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının açıkladığı verilere göre kredi kartları ile yapılan harcamalar rekor kırdı. Ekonomik zorluklar nedeniyle kredi kartı borcunun da asgarisini ödeyen ya da hiç ödeyemeyenler ise hem faize düşüyor hem borç sarmalına giriyor 

08 Mart 2024
Vatandaş mecbur bırakıldı! Kredi kartı kullanımı rekor kırdı

Hızla artan enflasyon vatandaşı borç bataklığına itti. Ay sonunu getiremeyen vatandaş kredi kartına yüklendi. Asgari ücretin açlık sınırında olduğu milyonlarca emeklinin ise açlık sınırının çok çok altında maaş alığı ülkemizde vatandaş ay sonunu getiremez oldu. Ağır ekonomik şartlar nedeniyle vatandaşlar çareyi kredi kartlarına yüklenmede buldu. Kredi kartı borcunun da asgarisini ödeyen ya da hiç ödeyemeyenler ise hem faize düşüyor hem borç sarmalına giriyor. 

KARTLA YAPILAN HARCAMALAR 262.2 MİLYAR TL'YE ÇIKARAK REKOR KIRDI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan kredi kartı ve banka kartı harcamaları bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. 1 Mart itibari ile biten haftada, harcamalar haftalık bazda yüzde yüzde 15 arttı. Kartla yapılan harcamaların toplam maliyeti 262.2 milyar TL'ye çıkarak rekor kırdı.  

Kredi kartı ve banka kartı ile yapılan harcamaları değerlendiren ekonomist Haluk Bürümcekçi, en çok yapılan harcamaların hizmet, eğitim, araç kiralama-satış, akaryakıt ve mobilya gibi guruplarda gerçekleştiğini ifade etti. Harcamaların en çok azaldığı guruba da değinen Börümcekçi bu kategorinin sınırlı olduğunu ancak elektrik ve elektronik harcamalarının baş çektiğini ifade etti.

Ayrıca internet üzerinden yapılan online satışlar da haftalık bazda 15,6 milyar TL yükselerek 83,4 milyar TL'ye ulaştı. Yeni bir eşik seviyesine çıkan harcamalar 4 haftalık ortalama baz alındığında ise yüzde 139,5 artış gösterdi.  

MEHMET ŞİMŞEK YENİ DÜZENLEMENİN SİNYALİNİ VERDİ

Öte yandan katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde kredi kartlarına yönelik limit düzenlemesi yapılacağına dair sinyal vermişti.

Şimşek açıklamasında, "İç talebin yumuşadığını söyledim. Tabii Merkez Bankası'nın yapacağı birtakım çalışmalar var. Bunlar Finansal İstikrar Komitesi'nde bu konular gündeme geldi. Burada önemli olan bankaların kurallara uyması. Limit belirlerken, gerçekten gerçekçi beyan, belgeye dayalı olması. İkincisi bu limitlerin bütünlük arz etmesi. Yani her banka kendi kafasına göre bir limit belirlemesi şeklinde değil. O konulara çalışacağız. Ama yaptığımız, sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Önümüzdeki dönemde hiçbir sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız. Uluslararası normlar, kurallar neyi gerektiriyorsa onu devreye sokacağız" ifadelerini kullanmıştı

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.