BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Eski karısına attığı mesaj başını yaktı

Konya’da bir kişi, eski karısına attığı mesajla kayınvalidesine hakaret etti. “Sapık” denilerek başlayan mesajı gören anne ve kızı savcılığa koştu. Yerel mahkeme damada beraat verdi, Yargıtay kararı bozup sanığın cezalandırılması gerektiğine hükmetti. 

01 Ocak 2024
Eski karısına attığı mesaj başını yaktı

Konya’nın Ereğli ilçesinde eski eşine attığı mesajda kayınvalidesine "sapık" diyen damada ileti yoluyla hakaretten ceza verildi.

Bir kişi, boşandığı eşine eski kayınvalidesini çocuğundan uzak tutması yönünde WhatsApp'tan mesaj attı. Mesajda, eski kayınvalidesine yönelik 'sapık' ifadesini kullandı. Anne ve kızı ise soluğu savcılıkta aldı. Şikayet üzerine eski damat hakkında "ileti yoluyla hakaret" suçundan dava açıldı.

Davaya bakan Ereğli 1. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın eyleminin "gıyapta hakaret" suçunu oluşturduğuna hükmederek, sanıkla mağdurun karşı karşıya gelmedikleri gerekçesiyle atılı suçtan beraat kararı açıkladı. Davaya katılan olarak kabul edilen eski kayınvalide, yerel mahkemenin beraat kararını temyiz etti.

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın eyleminin "ileti yoluyla hakaret" suçu kapsamında olduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına hükmetti. Dairenin kararında, hakaret suçunun, mağdurun huzurunda işlenebileceği gibi gıyabında da işlenebileceği belirtilerek, "Fail, fiili işlediği sırada mağduru hedef alan hakaretinin mağdur tarafından da doğrudan algılanabileceğini biliyor ve istiyorsa, bu durumda suç huzurda işlenmiş sayılacaktır" tespitine yer verildi.

Suçun huzurda işlenmediği ancak huzurda işlenmiş gibi sayıldığı durumlara "ileti yoluyla hakaret" denildiği aktarılan kararda, bunun 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinin 2. fıkrasında suç olarak tanımlandığı belirtildi. Kararda, "Hakaret içeren bir mektup, telefon konuşması veya yazılı bir mesaj huzurda söylenmiş gibi cezalandırılır" denildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.