BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Yük Gemisi Nedir? Yük Gemisi Kullanım Alanları Nelerdir?

 

23 Aralık 2023
Yük Gemisi Nedir? Yük Gemisi Kullanım Alanları Nelerdir?

Yük Gemisi Nedir? Yük Gemisi Kullanım Alanları Nelerdir?

Yük taşımak için denizleri kullanma fikri 6000 yıl öncesine kadar dayanan bir tarihe sahiptir. Özellikle 20. yüzyılda çıkan nakliye ihtiyaçlarını karşılamak için gemiler kullanılmıştır. Günümüzde uluslararası ticarette yüklerin neredeyse %90’ı gemilerle taşınmaktadır. Denizlerde ve okyanuslarda, ticaret veya taşıma amaçlı kullanılan büyük su taşıtlarına yük gemisi adı verilir. Yük gemileri kargo süreçlerindeki ürünlerin bir noktadan diğerine taşınması konusunda büyük rol oynar. Farklı tiplerde ve boyutlarda çeşitleri olan yük gemileri taşınacak olan ürünlerin yapısına göre seçilir.

Yük gemisi nedir sorusunu yanıtladık. Şimdi de yük gemisi çeşitlerini inceleyeceğiz. Kullanım alanlarından bahsedeceğiz.

Yük Gemisi Çeşitleri

Yük gemisi çeşitleri denildiğinde ilk akla gelen uluslararası taşımacılıkta büyük önem taşıyan konteyner gemileridir. Özellikle limanlarda konteyner gemileri ile sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Ancak genel anlamda yük gemisi çeşitleri, taşıdıkları yüklerin cinsine göre isimlendirilir.

Örneğin; eskiden daha sık kullanılan kuru yük gemisi, genellikle maden veya buğday gibi yüklerin taşınması için kullanılmaktadır. Ancak düşük yük kapasitesine sahip olması sebebiyle günümüzde kuru yük gemisi kısa mesafeli seferlerde tercih edilmektedir. Uluslararası taşımacılıkta dökme veya konteyner gemileri tercih edilmektedir.

Dökme yük gemileri, çok yüksek tonajdaki yükleri taşımaları ile bilinirler. Uzun seyirli gemiler olarak da bilinirler. Yüksek yük kapasitesine sahip oldukları için taşıma maliyetlerini de oldukça azaltmaktadır.

Ro-ro gemileri ise tekerlekli araçları taşır. Dışarıdan bakıldığında büyük bir feribota benzetilir. Genellikle uluslararası taşımacılıkta değil de birbirine yakın limanlar arası taşımacılıkta tercih edilir. Oldukça düzenli ve dakik bir çalışma prensipleri vardır.

Genel olarak yük gemisi çeşitleri yukarıda bahsettiğimiz şekildedir. Ancak günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız için konteyner gemilerini daha detaylı bir şekilde inceleyelim.

Uluslararası denizyolu taşımacılığı söz konusu olduğunda en sık karşımıza çıkan yük gemisi çeşidi konteyner gemileridir. Ancak bu gemiler genellikle bir amaca yönelik çalışır. Bu amaç, kara, deniz ve demir yollarını birbirine bağlamaktır. Belirli özelliklere sahip ve oldukça geniş olan yük kutularını taşırlar. Bu kutuların yüklenmesi ve boşaltılması ise ekipmanlar kullanılarak limanlarda yapılmaktadır. Belirli bir boyuta sahip oldukları için gemilere yerleştirilirken üst üste koyulurlar. Bu sebeple konteyner gemilerinde oldukça ağır yükler taşınabilmektedir. Günümüzde uluslararası ticarette düşük maliyetlerle yüksek miktarda yüklerin taşınması konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir.

Bu yazımızda “yük gemisi nedir” sorusunu yanıtladık. Ardından çeşitlerinden bahsettik. Uluslararası ticaretin yanı sıra ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması da yük gemilerinin bu denli önemli olmasının sebeplerinden biridir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.