BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Uzmanlar kabızlığın çaresini buldu! Günde 2 tane yiyenin sıkıntıları bitiyor

Özellikle çocuklar tarafından çok sevilen kivi, sağlık için büyük fayda sağlıyor. Yeni Zelanda'da yapılan araştırma, kivinin kabızlığı giderebileceğini ortaya koyuyor. Günde 2 kivi tüketmek bu sorunu ortadan kaldırabilir. 

08 Aralık 2023
Uzmanlar kabızlığın çaresini buldu! Günde 2 tane yiyenin sıkıntıları bitiyor

Kabızlık zaman zaman herkesin başına gelebilen bir sağlık sorunu. Şiddetli olduğu durumlarda kanamalara bile yol açan dışkıdaki zorlanma durumu beslenme ile de doğru orantılı. 

KİVİ DIŞKIYI YUMUŞATIYOR
2002 yılında yayımlanan bir çalışmada kivi meyvesinin kabızlık şikâyetlerinde bağırsak yumuşatıcı olarak etkili olduğu bulgusu yer alıyordu. Az sayıda yaşlı gönüllülerde yürütülen bu araştırmada kivi meyvesinin, dışkı miktarını artırdığı, yumuşamasını sağladığı bildiriliyordu. 2007 yılında Çinli ve 2009 yılında Japon araştırıcılar tarafından yürütülen iki klinik çalışmada da benzer olumlu sonuçlar alınması bu etkinin rastlantısal olmadığını ve doğruluğunu gösteriyor.   

Araştırmacılar Yeni Zelanda, İtalya ve Japonya'da fonksiyonel kabızlık veya hassas bağırsak sendromu olan yetişkinleri ve sağlıklı insanları incelemeye aldı. Katılımcılar 136 kadın ve 48 erkekten oluşuyordu. 2 hafta boyunca, katılımcılar bağırsak hareketlerini sıklık, dolgunluk, kendiliğindenlik, dışkı şekli, müshil kullanımı ve ıkınma derecesi ile ilgili olarak kaydetmeye alıştı. Daha sonra rastgele 1 ay boyunca günde iki olgun kivi tüketmeleri için görevlendirildiler. Bir ay sonra tedavi bir ay daha durduruldu. Hastalar daha sonra bir ay daha bir tedaviden diğerine geçirildi. 


DENEKLERİN BAĞIRSAK HAREKETLERİ ARTTI
1 aylık tedavi dönemlerinin sonunda kivi tüketen fonksiyonel kabızlığı olan denekler, bağırsak hareketinde artış yaşadı. Hassas bağırsak sendromu olanlarda da 1.73'lük bir artış vardı. Sağlıklı katılımcılarda bağırsak hareketlerinin sıklığı artmadı.

Kivi yiyen katılımcılar ayrıca, dışkı kıvamının yumuşadığını, ıkınmanın azaldığını ve yaşam kalitesinin arttığını bildirdi.

Uzmanlara göre günde iki kivi tüketimi, kabızlık için etkili bir tedavi olarak güvenle önerilebilir. 

Öte yandan C vitamini deposu olan kivinin sağlık için daha pek çok faydası var. 

ASTIM HASTALARINI RAHATLATIR
Meyve solunum sorunlarında iyileşme sağlayarak astımı hafifletmeye yardım eder. Kivinin çocuğa faydaları yine hırıltılı bir solunum ve astım durumunda olabilir. Kivi bu durumlarda rahatlama sağlayabilir. 

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Kivideki antioksidanlar ve C vitamini, vücut direncini ve enfeksiyonlara karşı üretilen beyaz kan hücrelerinin oluşumunu artırır. Vücudun hastalandığınızda hızlı iyileşmesine yardımcı olur.


SİNDİRİMİ DESTEKLER
Şifa deposu meyvedeki çözünür lifler bağırsakların sağlıklı çalışması için gerekli olan yararlı bakterilerin üretilmesine yardımcı olur. Çözünmeyen lifler ise suyu tutar ve sindirim sırasında genişleyip dışkılamayı kolaylaştırır. 

KALP DOSTU
Düşük kalorili meyve kivinin iyi kolesterolü yükseltici bir etkisi var. Bu da kalp hastalıkları riskini düşürmede önemli olan lifler içeren kiviyi tüketmeniz için bir neden.

KANSERE KARŞI KORUYUCU
Serbest radikaller vücutta kanser oluşmasından sorumlu tutulurlar. Antioksidanların ise serbest radikallerle mücadelede kalkan görevi görür. Yine lifli yapısı kiviye kolon kanserinden korunması için katkı sağlayabilir.


ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR
Kivinin zayıflamaya da faydaları var. Kilo vermenize yardımcı olabilen kivi, lifli yapısı sayesinde uzun sürer tok tutar. 

CİLDİ GENÇLEŞTİRİR
Kivideki C vitamini zengini besinler ciltte kolajen dokusunu artırarak cildin sıkılaşmasına ve yaşlanma belirtilerinin yok olmasına yardımcı olur.

SAÇLARA SAĞLIK VERİR
C ve E vitamini kivinin saç dökülmelerine karşı koruyucu bir meyve olmasını sağlar. Magnezyum, potasyum ve çinko ise kan akışını hızlandırarak saçların büyümesine yardımcı olur. 

GÖZLERİ KORUR
Kivinin içeriğindeki karotenoidler, antioksidanlar ile göz hastalıklarının önlenmesine ve görmenin iyileşmesine fayda sağlar. 


HAMİLELER İÇİN DE FAYDALI
Kivi hamileler için de oldukça faydalı. İçeriğindeki folat sayesinde beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi sağlanır. Hamilelikte kivinin faydaları gebelik esnasında fetüsün gelişmesini ve doğum kusurlarının önüne geçilmesindeki yardımcı rolüyle bilinir. 

KEMİK SAĞLIĞINI DESTEKLER
Kivinin K vitamini ile kemik sağlığını desteklediği bilinir. K vitamininin yanı sıra kalsiyum ve fosfor içeriği kiviyi kemik sağlığını etkilemede güçlü kılar. 

Tüm bu faydalarının yanında kivi, alerjisi olan kişilerde kusma, cilt döküntüsü, dilde, ağızda ve dudaklarda kaşıntı, nefes almada zorlanma, yüzde şişme, baş dönmesi ve pankreasta bir şişlik gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca güçlü bir K vitamini kaynağı olan kivi tüketimi, kan sulandırıcı kullanan kalp hastaları için bu ilaçların etkisini ortadan kaldırabileceği için uygunsuz olabilir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.