BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

EYT'liler dikkat! Emekliye tüm fark geri ödenecek..

200 bine yakın EYT’linin dosyası Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) sıra beklerken yeni bir detay ortaya çıktı. Düşük maaşa yeni ayar geliyor! Emekliye tüm fark geri ödenecek 

11 Kasım 2023
EYT'liler dikkat! Emekliye tüm fark geri ödenecek..

Milyonlarca emeklinin Ocak ayı itibariyle emekli maaşlarına zam yapılacak, fakat 200 bine yakın EYT'li (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) dosyasında Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) sıra bekliyor. Yeni detaylar ortaya çıkıyor ve bazı kişilerin beklediklerinden daha düşük emekli maaşı aldığı anlaşılıyor, işlemlerin yanlış yapıldığı belirtiliyor.

Ekonomist Muhammet Bayram, SGK'ya başvurarak eksik ödenen emekli aylığı farkını talep edilebileceğini ifade etti. EYT kapsamında emekli aylığı işlemleri hala devam ederken, henüz tamamlanmamış olan 200 bine yakın dosya bulunuyor. SGK, işlemleri hızlandırmak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

Binlerce EYT'li, emekli maaşlarının düşük olup olmadığını merak ediyor. EYT'li bireyler, eğer emekli maaşlarının düşük olduğunu düşünüyorlarsa ne yapmaları gerektiği konusunda kararsız. Ekonomist Muhammet Bayram'a göre, SGK'ya başvuru yapmak ve durumu dilekçe ile bildirmek gerekiyor.


Bayram, "Bazı memurların, emeklilik için verilen evraklardaki yanlışlıklar nedeniyle bazı emeklilerin maaşlarının düşük bağlandığını" belirtti. Eğer emekliler, maaşlarının düşük olduğunu düşünüyorsa SGK'ya başvurarak durumu dilekçe ile bildirebilirler. Eğer düşük ödendiği anlaşılırsa, eksik ödenen aylık farkları iade edilecek.

EYT’LİNİN HAKKI YANAR MI?
8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar için geçerli olan durum ise, eğer prim tamamlanmamışsa, hakkın devam ettiği belirtiliyor. Bayram, "EYT'li bireylerin SGK'ya bir dilekçeyle başvurabileceklerini" ifade etti. Bu durumda, yanlış hesaplanmışsa, eksik ödenen miktarların iade edileceği belirtiliyor. 8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olan kişiler için yaş şartı kaldırıldı ve emeklilik hakkı tanındı. Primi tamamlamamış emekliler, çalışarak veya borçlanma yoluyla emekli olabilirler.

(Kaynak: Milliyet)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.