BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

KAMUDA TASARRUF DÖNEMİ;BAKANLIK TASARRUF REHBERİ HAZIRLADI

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre; bazı kamu binaları için belirlenen enerji tasarruf hedefinin 2030 yılına kadar yüzden 15’ten yüzde 30’a çıkarılacak. Bu kararla birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, "Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi" hazırladı. Tasarruf rehberinde amuda yeni otobüs, otomobil gibi motorlu araç alımlarında elektrikli araçlar öncelikli olarak değerlendirilecek. Kamu binalarının çatılarına ve otopark alanlarına güneş enerjisi panelleri kurulacak. 

10 Kasım 2023
KAMUDA  TASARRUF DÖNEMİ;BAKANLIK TASARRUF REHBERİ HAZIRLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de çıkan karara göre; kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla bazı kamu binaları için enerji tasarrufu yapılacak.

BAKANLIK TASARRUF REHBERİ HAZIRLADI 

Erdoğan imzasıyla birlikte yayımlanan kararla birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, "Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi" hazırladı. Rehber ile kamuda yeni otobüs, otomobil gibi motorlu araç alımlarında elektrikli araçlar öncelikli olarak değerlendirilecek. Kamu binalarının çatılarına ve otopark alanlarına güneş enerjisi panelleri kurulacak.

HEDEF YÜZDE 15'TEN YÜZDE 30'A ÇIKARILDI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Kasım'da yayımlanan genelgesiyle 2019'da konulan yüzde 15 hedefi 2030'a kadar yüzde 30'a yükseltildi. Genelgede, belirlenen tasarruf hedefine ulaşılması amacıyla Enerji Bakanlığı'nın 2024-2030 yıllarını kapsayan bir rehber yayımlayacağı bildirilmişti.

İŞTE KAMUDA TASARRUF İÇİN ALINACAK TEDBİRLERDEN BAZILARI 

DIŞ CEPHE YALITIMI: Binalardadış cephe yalıtımına ve pencere değişimine yönelik önlemlerin uygulanması sağlanacak. Kamu binalarının çatılarına ve otopark alanlarına güneş enerjisi panelleri kurulacak.

HAREKET SENSÖRÜ: Lavabo, koridor benzeri yerlerde varlık veya hareket sensörü kullanımı değerlendirilecek.

ORTAM SICAKLIĞI: İÇ ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22, soğutma sezonunda ise en az 24 derece olması sağlanacak.

ISI KAYBI: Kapı ve pencerelerden kaynaklanan kaçaklar tespit edilecek ve sızdırmazlığın sağlanmasına yönelik tamirat işlemleri yapılacak.

SERBEST TÜKETİCİ: Doğalgaz ve elektrik enerjisi tedarikinde serbest tüketici kriterlerini sağlayan binalarda ihale yöntemi ile en uygun fiyata enerji tedariki sağlanacak.

BİSİKLETLİ ULAŞIM: Kampüs içi ulaşımda sürdürülebilir hareketliliği artırmak için gerekli düzenlemeler yapılarak bisikletli veya elektrikli araçlar ile ulaşım özendirilecek.

ÖNCELİK ELEKTRİKLİDE: Yeni otobüs, otomobil ve benzeri motorlu araç alımında ömür boyu maliyet analizi yapılarak elektrikli araçlar öncelikli olarak değerlendirilecek.

LED AYDINLATMA: İç  aydınlatmada kullanılan floresan armatürlerden ekonomik ömrü dolanların veya ekonomik ömrünün sonuna yaklaşanların LED armatür ile dönüşümü sağlanacak.

ŞARJ İSTASYONLARI: Binalarda bulunan uygun (gölgeleme, güney cephe gibi kriterler dikkate alınarak) çatı ve otopark alanlarına öz tüketimi karşılamak amacıyla fotovoltaik panel ile otoparklara elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulumu tamamlanacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.