BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Kış için uyarı geldi! Kar bir ay erken mi geliyor, kar ne zaman yağacak?

Kasım ayına girmemizin ardından kar yağışı beklentisine giren vatandaşlar 'kar ne zaman yağacak' sorusunu gündeme getirmeye başladı. 

02 Kasım 2023
Kış için uyarı geldi! Kar bir ay erken mi geliyor, kar ne zaman yağacak?

Kasım ayına girmemizle beraber kar yağışına ilişkin gözler Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)'ye çevrildi. Türkiye'nin bazı illerinde şiddetli sağanak etkisini gösterirken, çoğu kentte ise hava sıcakların mevsim normallerinde seyrediyor. Bu kış etkili kar yağışı olmaz ise barajlardaki doluluk oranları dip yapacak. Uzmanlar ise bu seneki kış için umutlu konuşuyor. Peki, Kar ne zaman yağacak? Hangi illere kar yağışı geliyor? Kar ne zaman yağmaya başlar? 

Ekim ayı geldi, 2023 yılının bitmesine az bir süre kaldı ve vatandaşlar, kar ne zaman kar yağacak sorusuna yönelik verilen cevabı merak ediyor. Yazın yurt genelinde yağışlı havalara hasret kalındı. Gelmeyen yağışlar kuraklığı da kritik bir noktaya getirmişken, umutlar önümüzdeki aylarda yağacak karda. Kar yağışı bu kış etkili olması durumunda kuraklık için alarm zillerinin çaldığı barajlardaki doluluk oranları için bir nebze umut olabilir. Peki İstanbul, Ankara, İzmir'e kar ne zaman yağacak?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; ülkenin genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun (Şanlıurfa hariç) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.


Yağışların: Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları, Adana, Osmaniye, Ankara, Çankırı, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevreleri ile Hatay’ın kıyı kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli, Doğu Karadeniz kıyıları ile, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Ordu çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.
Türkiye'nin sıcak yaz günlerini geride bıraktığımız bu dönemde, sonbaharın hala sıcak geçtiğini görmekteyiz. Dünya genelindeki iklim uzmanları, Grönland'da eriyen buz tabakaları üzerine önemli uyarılarda bulundular. Bu buzların erimesi ve soğuk suların okyanusa karışması, ülkelerin kış şartlarını direkt etkileyecek. Kuzey bölgelerde soğuk hava hareketliliği artarken, bu soğuk havanın Türkiye ve Avrupa'ya ulaşmaya başladığını görmekteyiz.


Meteorolog Kerem Ökten de bununla ilgili önemli uyarılarda bulunmakta Ökten, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, bu yıl kar yağışının oldukça erken başlayacağı konusunda uyarılarda bulundu. Ökten, bu kışın, geçmiş yıllardaki gibi sert geçeceğini söylüyor. Özellikle kasım ve aralık aylarında sıcaklık değerlerinin düşmesi öngörülüyor.
Özellikle Kuzey ve İç Ege, Göller Bölgesi, İç ve Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Karadeniz Bölgesi'nde karla karışık yağmur ve kar yağışları tahmin ediliyor. Bu bölgelerdeki yüksek kesimlerde kalıcı kar örtüsü oluşabileceği için kış hazırlıklarına şimdiden başlamakta fayda var.
İstanbul'da kar yağışı genellikle Aralık ve Mart ayları arasında görülür. Ancak her yıl hava koşulları değişkenlik gösterebilir ve bu nedenle kesin bir tarih vermek zordur. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava durumu tahminlerini takip ederek, İstanbul'da kar yağışının ne zaman ve nasıl olacağını öğrenebilirsiniz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.