BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İlanda kimlik doğrulama dönemi başlıyor! 100 bin lira cezası var

Kimliğini gizleyerek otomobil, ev ve her çeşit taşınmaz ilanı verenlerin önü kesiliyor. 1 Kasım'dan itibaren e-Devlet ya da Web Tapu üzerinden kimlik doğrulaması yapılacak. Kendi malı olmayan ya da satmaya yetkili olmadığı ürünler için ilan verenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 

30 Ekim 2023
İlanda kimlik doğrulama dönemi başlıyor! 100 bin lira cezası var

İlan sitelerinde gerçeklektiren uzak fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlardan dolayı taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde alınan tewdbirlerin bir yenisi daha 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giriyor. İlan sitelerinin tamamında kişiler kimliğini doğrulayarak, satılacak malın üzerinde veya yetkilisi olduğunu ispatlayarak satışını yapabilecek. Bu konudaki doğrulama işlemleri e-Devlet veya Web Tapu üzerinden yapılacak.

MANİPÜLASYONA İZİN VERİLMEYECEK

Ticaret Bakanlığı tarafından yönetmelikte bir dizi değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler sayesinde ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan veren ve piyasa fiyatlarını artıran kişiler engellenecek. Piyasanın çok üzerinde ve birden fazla ilan girerek piyasayı manipüle eden, bilgi kirliliği yaratan kişilere izin verilmeyecek.

100 BİN LİRA CEZASI VAR

Bu işlemin yapıldığının tespit edilmesi halinde de kişiler 10 bin TL'den 100 bin TL'ye uzanan cezalar ile karşı karşıya kalacak. Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabileceklerdir.

3 AŞAMALI PLAN

Sahte veya yanıltıcı ilanların önüne geçmek için 3 aşama var. Bunlardan ilki; satışa ya da kiralamaya uygun otomobil ve gayrimenkulün gerçekliğinin tespit edilmesi. İkinci ise tespiti yapılan gayrimenkulün ilan verecek olan kişinin bu gayrimenkulle ilgili olan bağı veya bağlantısının olması. Üçüncü adım da ilan verenin gayrimenkul ile direkt bağı olmasa bile buna inandırması ve ispat etmesi.

DÜZENLEME ÖNCESİ ELDEN ÇIKARMA YARIŞI

İlan sitelerindeki kirliliğin giderilmesi ve adil bir rekabet ortamının oluşturulmasını amaçlayan yönetmelik değişikliği öncesinde, ilan sitelerindeki otomobil ve gayrimenkul ilanlarında patlama yaşandı. Sıfır araç alıp stoklayanlardan farklı isimlerle aynı aracı satan kişilere kadar herkes, düzenleme yürürlüğe girmeden önce elinden malını çıkarmak istediği için 1,2 milyon emlak ilanı ve 952 bin otomobil ilanı sitelerdeki yerini aldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.