BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Zeytinyağında sahteciliğe dikkat! Hileli zeytinyağı nasıl belli olur?

Zeytinyağının son zamanlarda zamlanmasıyla vatandaşlar ucuz diye sahte zeytinyağıyla sağlığından olabiliyor. İşte Sahte zeytinyağını anlamanın yöntemleri... 

20 Ekim 2023
Zeytinyağında sahteciliğe dikkat! Hileli zeytinyağı nasıl belli olur?

 

Zeytinyağında sahteciliğe dikkat! Hileli zeytinyağı nasıl belli olur?mask
-
Zeytinyağı fiyatlarındaki yükseliş, ev hanımlarının en çok kullandığı ürünlerden biri olan zeytinyağını almayı daha da zorlaştırıyor. Kışa girerken zeytinyağı stoklamak isteyen vatandaşlar, piyasada artan sahte zeytinyağlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Sahte zeytinyağları hem sağlığımızı tehdit ediyor hem de paranızın boşa gitmesine neden oluyor. Peki aldığınız zeytinyağının gerçek olup olmadığını nasıl anlarsınız? Gıda Mühendisi Bülent Nazlı, zeytinyağının orjinalliğini test etmek için basit yöntemler paylaştı.

İşte zeytinyağının gerçek mi sahte mi olduğunu ortaya çıkaran ipuçları…

Zeytinyağı fiyatlarının artmasıyla birlikte sahte zeytinyağı üretimi de arttı. Bu sahte yağlar sağlığımız için oldukça büyük zararları bulunuyor.


TADI ACIDIR
Zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamanın yollarından biri tadım testidir. Bir çay kaşığı zeytinyağı alın ve tadına bakın. Gerçek zeytinyağı yutulduğunda boğazda acılık yapar ve bu acılık mideye inmez. Eğer zeytinyağı boğazınızı yakıyorsa hakikidir.

KOKUSU KENDİNİ ELE VEREBİLİR
Gerçek zeytinyağı kokusundan da anlaşılır. Zeytinyağı kokladığınızda zeytin kokusu almanız gerekir. Eğer boyaya benzer bir koku varsa zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir. Bu tür yağlara sağlık açısından dikkat etmek gerekir.


DONDURMA YÖNTEMİ
Zeytinyağı orjinalliği için bir diğer yöntem de dondurma testidir. Bir bardak zeytinyağı alın ve dondurucuya koyun. Yarım saat sonra çıkartın ve bakın. Eğer bardaktaki zeytinyağı tamamen donmuşsa gerçektir. Ama bir kısmı sıvı kalmışsa sahte olabilir.


SU TESTİ
Bir başka yöntem de su testidir. Bir bardak ılık su alın ve üzerine biraz zeytinyağı dökün. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve orada kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmaz ve suyun üzerine çıkar. Bir süre sonra suya karışır.


RENKTEN BELLİ OLUR MU?
Zeytinyağının rengi kalitesini belirlemez, sarıdan altın ve yeşile kadar farklı renkleri olabilir. Zeytinyağını seçerken rengine değil, kokusuna ve tadına bakmalısınız.

Zeytinyağının rengi yanıltıcı olabilir, bu yüzden Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), zeytin tadımında koyu renkli bardakların kullanılmasını şart koşmuştur. Zeytinyağı tadan kişiler, herhangi bir önyargıya kapılmamak için koyu mavi bardak kullanır.


Zeytinyağının koyu renkli bir şişede olması bozulmasını da önler. Zeytinyağını ısı, ışık ve oksijenden uzak tutarak ambalajında yazan son kullanma tarihine kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.