BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Kullanılmayan telefonlar hakkında karar Resmi Gazete'de

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan yeni bir düzenlemeyle, kullanılmayan cep telefonlarının bağlantısı artık 1 yıl içinde kesilecek. 

12 Ekim 2023
Kullanılmayan telefonlar hakkında karar Resmi Gazete'de

BTK, Kullanılmayan Cep Telefonlarını Hedef Alıyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren cep telefonları için önemli bir düzenlemeye imza attı. Yapılan yeni yönetmelik değişikliği ile, 1 Ocak 2024'ten itibaren kesintisiz olarak 1 yıl süreyle kullanılmayan cep telefonlarının iletişim bağlantısı 24 saat içinde kesilecek ve cihaz bilgileri siyah listeye dahil edilecektir.

Bağlantı Kesme Süresi 1 Yıla İndirildi
Daha önce 7 yıl süreyle kullanılmayan cihazların bağlantısı kesilirken, bu süre 1 Ocak 2024 itibariyle yalnızca 1 yıla indirildi. Bu kapsamda, BTK'nın veri tabanında yer alan ve kesintisiz 1 yıl süreyle kullanılmayan cep telefonlarının iletişim bağlantısı 24 saat içinde otomatik olarak kesilecek ve cihaz bilgileri siyah listeye alınacak.

eski-telefonlar-hakkinda-karar.jpg

Siyah Listeye Alınan Cihazların Geleceği
Siyah listeye alınan cihazların sahipleri için ise birkaç seçenek sunuluyor. Eğer siyah listeye alınan bir cihazın son kullanıcısı, BTK kayıtlarıyla uyuşmuyorsa, cihazın IMEI numarasının tekrar kayıtlı hale getirilmesi için başvuru, cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla yapılabilecek. Cihazın ithalatçısı veya imalatçısının tasfiye veya terkin edilmiş olması durumunda, gerekli bilgi ve belgeler tamamlandığında BTK'ya başvuru yapılabilir.

Bu yeni düzenleme ile amaçlanan, elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınması ve kullanılmayan, kaçak, kayıp, çalıntı, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş veya başka cihazlara kopyalanmış cep telefonlarının izlenmesi ve kontrol edilmesidir. Bu sayede, elektronik iletişim güvenliği ve düzenlemeleri korunmaya çalışılacaktır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.