BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Emeklilerin Maaş zammı için masada 2 formül var

Artan enflasyonun altında ezilen emekliler için geri sayım başladı. Emekliye yapılacak zamda masada duran 2 formül ortaya çıktı. 

05 Ekim 2023
Emeklilerin Maaş zammı için masada 2 formül var

Sabah'tan Mete Dirici'nin haberine göre, Ekim ayıyla birlikte yeni yasama döneminin başlaması, emekli maaşlarına yönelik zam düzenlemeleri için çalışmalar da hızlandı. Aralık 2022'de 3.500 TL olarak uygulanan taban emekli maaşı, Ocak ayında önce 5.500 TL'ye ardından Nisan 2023'te 7.500 TL'ye yükseltildi. Bu altı aylık süreçte emekli maaşlarında toplamda %114'lük bir artış yaşandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni bir emekli zammı düzenlemesi üzerine çalışmalara başladı. En düşük emekli maaşının bütçe çalışmalarının sonuçlarına bağlı olarak en geç Kasım ayında yeniden belirlenmesi bekleniyor.

Her emeklinin maaşı kendi emeklilik koşullarına göre hesaplanarak bir kök aylık belirleniyor. Ardından bu rakama %4'lük ek ödeme ekleniyor. Eğer bu maaş yasal olarak belirlenen taban aylığın altındaysa, Hazine desteği ile emekli maaşı 7.500 TL'ye tamamlanıyor.


Emekli taban aylığının ara zam ile artmasıyla birlikte Hazine desteği de artacak. Ayrıca, emekli ve memur maaşları dahil birçok kalemin belirlenmesinde önemli olan Eylül ayı enflasyon rakamları da açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Eylül ayı enflasyon oranları aylık bazda %4,75 ve yıllık bazda %61,53 olarak kaydedildi. Açıklanan enflasyon verilerine göre, Temmuz ve Ağustos ayı verileri ile birlikte 3 aylık enflasyon %25,11'e tekabül ediyor.

Eylül ayı enflasyon rakamları sonrasında, refah payı hariç 3 aylık emekli ve memur zam oranları da netleşti. Hesaplamalara göre, 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı %25,11 ve enflasyon farkı dahil 3 aylık memur zammı %35,73 olarak belirlendi.

Merkez Bankası'nın Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon rakamlarının %67,22 olması bekleniyor. Bu, 2023 yılının ikinci yarısı için enflasyon oranının %39,61 olarak tahmin edildiği anlamına geliyor. Bu rakam, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı hariç Ocak zammı olarak beklentilere dahil ediliyor.


Bilindiği üzere, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz dönemlerinde 6 aylık enflasyon oranında artış alır. Bu artış doğrudan kök maaşlara yansır. Örneğin, 10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı bu hesaplanan rakamlara göre 13.961 TL'ye yükselecek. Ek olarak, bu dönemde memur zam oranı, emekli maaşları için önemli bir referans değeri olacak. Ocak zammı için 5-10 puanlık bir refah payı da gündemde bulunuyor.

Masada iki ana formül bulunuyor:

Birinci formüle göre; 2023 seçimleri sonrasında yeni ekonomi adımlarının atılmasıyla emekli maaşlarına ek bir zam verilmesi düşünülüyor. Bu formülde, en düşük emekli maaşı içerisinde Hazine desteğinin artırılması ve taban aylıkların 10.000 TL olarak revize edilmesi bekleniyor.

İkinci formülde ise; Taban aylıkların artırılmasının yanı sıra, tüm emeklilere seyyanen bir zam yapılması da gündemde. Bu durumda, bütün emeklilerin maaşlarına 2.000-3.000 TL civarında bir artış yapılması planlanıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.