BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ders zili çalıyor! Yeni dönemde değişen kurallar...

Yaz tatilinin sona ermesinin ardından, yarın 1,2 milyona yakın öğretmen ve 20 milyonun üzerinde öğrenci için ilk ders zili çalacak. Yeni eğitim dönemi ile birlikte bazı yeni kurallar da ilk defa bu yıl uygulanacak. İşte öğrencilerin ve öğretmenlerin dikkat etmeleri gereken önemli konula 

10 Eylul 2023
Ders zili  çalıyor! Yeni dönemde değişen kurallar...

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim gören yaklaşık 20 milyon öğrenci ile 1,2 milyon öğretmen için 2023-2024 eğitim öğretim yılı, yarın itibariyle başlıyor.

Okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9. sınıf öğrencileri, 4-8 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimlerini tamamlamışlardı.

Ortaokul 5. sınıfa başlayacak öğrenciler ve aileleri ise rehberlik uygulamalarına 11-15 Eylül tarihleri arasında katılacak.

74 BİN OKULDA EĞİTİM BAŞLIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için hazırlıklarını tamamlarken, 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmenin eğitim sürecine başlayacağına dair ücretsiz ders kitapları ve yardımcı kaynakları da öğrencilere ulaştırdı.

Yeni eğitim-öğretim yılı, ülke genelinde 74 bin okulda ve toplamda 744 bin derslikte başlayacak.

Bu yıl eğitim camiasına dahil olan 45 bin yeni öğretmenden, 21 bin 560'ı Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisini gösterdiği bölgede görev yapacak.

SINIFTA KALMA GERİ GELDİ
Bakanlık, bu eğitim-öğretim döneminde bir dizi önemli değişikliğe imza attı.

Öncelikle, liselerde devamsızlık koşulları yeniden düzenlendi ve sınıf tekrarı uygulamasına geri dönüldü. Ayrıca, açık öğretime geçişlerde daha katı kriterler getirildi. Artık açık liselere, istisnai durumları olan öğrenciler kayıt olabilecek.

Öğrencilerin sınıf geçme şartları da değişti. Önceden 50 ortalamayla sınıf geçme kuralı kaldırıldı ve başarısız ders sınırlaması getirildi. Şimdi, yıl sonu başarı puanı 50 olan öğrenciler, en fazla 1 dersten başarısız olabilirlerse bir üst sınıfa geçebilecek. Eğer yeni ders ortalaması 50 olan bir öğrenci, en fazla 3 dersten başarısız olursa sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek, ancak 4 dersten fazla başarısızı olanlar sınıf tekrarı yapmak zorunda kalacak. 

Toplam 6 dersten fazla başarısızı olan öğrenciler, sınıf tekrarı yapacak. Bu yeni uygulama, 2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren kademeli olarak hayata geçirilecek.

Ayrıca, liselerde artık devamsızlık affı uygulanmayacak. Özürsüz devamsızlık günleri için öğrencilere ek sosyal sorumluluk çalışması yapma yükümlülüğü getirildi.

KLASİK SINAVLAR YAPILACAK
Bununla birlikte, liselerdeki sınavlar artık sadece yazılı sınav formatında gerçekleşecek.

Kişisel verilerle ilgili olarak, 6698 sayılı kanunda belirtilen, öğrencilere ait kişisel verilerin işlenmesi için kişinin açık rızasını gerektirmeyen istisnai durumlar dışında, bu veriler veli, vasi veya ilgili kişinin açık rızası olmadan işlenemeyecek.

OKULLARDA SINAV HAFTASI UYGULAMASI BAŞLIYOR
Bakanlık tarafından dün sınavlarla ilgili olarak ilk defa yayımlanan genel yönetmelikte önemli değişiklikler yer alıyor.

MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, okullarda birden fazla öğretmen tarafından öğretilen derslerin tüm sınavlarının ortak yazılı olarak yapılmasını öngörüyor. Öğretmenler tarafından gerçekleştirilecek yazılı sınavlarda açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanılması da yönetmelikte yer alan bir diğer önemli madde.

Ülke genelinde, il ve ilçe düzeyinde okullarda ortak yazılı sınavlar düzenlenecek. Bakanlık, öğretim yılı başlangıcında hangi sınıf ve dersler için ortak sınavların yapılacağını duyuracak. Bu ortak yazılı sınavlar, okullarda görevli öğretmenler tarafından uygulanacak ve sonuçları değerlendirilecek.

Yeni düzenlemeye göre, ilkokul 4. sınıflarda artık yazılı sınav uygulaması yapılmayacak ve 4. sınıf öğrenci notları, öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek.

YIL BAŞINDA İLAN EDİLECEK
Okullarda sınav haftası uygulaması planlanıyor ve sınav tarihleri öğretim yılının başında açıklanacak.

Bakanlık, Türkçe ve yabancı dil dersleriyle ilgili önemli değişikliklere imza atmıştır.

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları, öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek amacıyla hem yazılı hem de uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir. Ayrıca, öğrencilere hızlı geri bildirim sağlamak için kısa süreli sınavlar da yapılabilir.

Deprem bölgesinde yapılan güçlendirme ve onarım çalışmaları sonucunda toplamda 48 bin derslik, eğitim-öğretime hazır hale getirildi ve buna ek olarak 11 bin 76 konteyner de bölgedeki öğretmenlerin konaklaması için tahsis edildi.

TELEFON KONUSUNDA YENİ ADIM
Bakan Tekin konuyla ilgili açıklamasında; 'Yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerimizin sınıflarda cep telefonu kullanmalarını engelledik. Öğretmen arkadaşlarımızdan istirhamım; öğrenciler nezdinde cep telefonlarını zorunlu olmadıkça derslerle kullanmazlarsa mutlu olacağız" demişti.

Tekin, 'Yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerimizin sınıflarda cep telefonu kullanmalarını engelledik. Öğretmen arkadaşlarımızdan istirhamım; öğrenciler nezdinde cep telefonlarını zorunlu olmadıkça derslerle kullanmazlarsa mutlu olacağız" dedi.

İLK ARA TATİL 13 KASIM'DA
Yeni eğitim-öğretim yılının birinci dönemi, 11 Eylül 2023 Pazartesi günü başlayacak ve 19 Ocak 2024 Cuma günü sona erecek.

6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depremi nedeniyle afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerindeki resmi ve özel okullarda, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde oluşan öğrenme kayıplarını telafi etmek amacıyla Bakanlık tarafından hazırlanan program, 11 Eylül ile 6 Ekim tarihleri arasında eğitim-öğretim faaliyetleri ile birlikte uygulanacak.

Birinci dönem ara tatili, 13 Kasım 2023 Pazartesi başlayacak ve 17 Kasım 2023 Cuma sona erecek.

Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2024 Pazartesi başlayacak ve 2 Şubat 2024 Cuma günü sona erecek.

İkinci dönem, 5 Şubat 2024 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2024 Cuma günü sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 8 Nisan 2024 Pazartesi ile 12 Nisan 2024 Cuma tarihleri arasında gerçekleşecek.

2024-2025 eğitim-öğretim yılı ise 9 Eylül 2024 tarihinde başlayacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.