BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Söz vermeyin zam verin

Türkiye’nin ekonomik kriz çatlağı giderek derinleşirken enflasyon, zamlar ve vergilerle de vatandaşın beli iyice büküldü. 

24 Ağustos 2023
Söz vermeyin zam verin

Durum böyleyken yıllarca çalışıp üreterek ülke ekonomisine destek olan emekliler ise adeta ortada kaldı. Milyonlarca emekli, Temmuz zammından yararlanamayıp 7 bin 500 TL maaşa mahkûm kalırken, 1,5 yıldır iktidardan zam yerine vaat alan emeklilere şimdi de yeni vaatler verildi.

MİLYONLARCA EMEKLİ, 7 BİN 500 TL’YE MAHKÛM EDİLDİ
Açlık sınırının 11 bin 658 TL’ye dayandığı Türkiye’de, Temmuz’da da umduğu zammı alamayan milyonlarca emekli, en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL’ye mahkûm edildi. Bir buçuk yıldır zam sözü veren iktidar cephesinden emekliye yine vaat çıkarken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın emekli maaşlarına yönelik de çalışma yürüttüğünü belirtti. Öte yandan geçtiğimiz gün konuya ilişkin konuşan AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım da, “Meclis açılır açılmaz emekli maaşı çalışması yapılacak” vaadini verdi.


“1,5 YILDIR VAAT VAR, ZAM YOK”
Temmuz ayında zam alamayan milyonlarca emekli çözüm beklerken iktidar ise yıllardır sadece vaat veriyor. EYT yasasının çıkmasıyla birlikte sayısı daha çok artan emeklilere her gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı güzel vaatler veriyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamayla emeklileri koruyacak bir düzenleme hazırladıklarını belirten eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in vaadinin üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen emekliye yeniden vaatler verildi. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Binali Yıldırım’ın ardından umutlanan emekliler, şimdi de Meclis’in açılmasını bekleyecek.

TEMMUZ’DA MİLYONLARCA EMEKLİYE “SIFIR” ZAM
Geçtiğimiz ay toplanan Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmenin ardından emekliye ikinci 6 ay için yüzde 25 zam yapılmıştı. Enflasyon farkı göz önüne alınarak yapılan maaş zammı, o dönem birçok tartışmaya neden olmuş, söz konusu yüzde 25’lik zam kök maaşlara yapıldığı için milyonlarca emekli zamdan faydalanamamıştı. Sadece kök maaşa yapılan zam hesaplamasına göre emekli maaşı 7 bin 500 TL’nin altında kalan milyonlarca emekli, bu zamdan faydalanamadı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.