BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ömrünü Toroslara Yörük kültürüne adayan Zeki Oğuz vefat etti

 

12 Ağustos 2023
Ömrünü Toroslara Yörük kültürüne  adayan Zeki Oğuz vefat etti

Konya'nın kültür hayatına büyük katkı sağlayan yazar Zeki Oğuz 72 yaşında vefat etti. Bozkır ve Yörüklerin hayatını yansıtan fotoğraf ve hikayeleri ile dikkat çeken Zeki Oğuz, uzun yıllar Memleket Gazetesi'nde gezi yazıları yazmıştı

Konya’nın kültür dünyasına önemli katkıları bulunan yazar ve fotoğraf sanatçısı Zeki Oğuz, 72 yaşında yaşamını yitirdi.

Bir süre önce geçirdiği mide kanaması sonucu hastanede tedavi altına alınan Zeki Oğuz, bugün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Toros dağları, yaylaların, Yörük obalarının, Yörük kültürü ve tarihini ele alan fotoğraf ve yazıları ile Konya sanat ve edebiyatının önemli isimlerinden Zeki Oğuz, Memleket Gazetesinde 10 yılı aşkın tam sayfa gezi yazıları ile okuyucu ile buluşmuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yayımladığı taziye mesajında, "Şehrimizin kültür hayatına büyük katkı sağlayan gazeteci-Yazar Zeki Oğuz’un vefatını öğrendim. Merhum Zeki ağabeyimize Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Merhum Zeki Oguz'un cenazesi 12 Ağustos 2023 Cumartesi (bugün) öğle namazını müteakip Tatköy Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Oğuz'un cenazesine katılmak isteyenler için saat 12'de Konya Kılınçarslan Meydanından Tatköy'e otobüs kaldırılacağı öğrenildi.


Memleket ailesi olarak Zeki Oguz abimize Allah'Tan rahmet, ailesi ve sevenleri başsağlığı dileriz.

zekioguz-konya.jpg

ZEKİ OĞUZ KİMDİR?

Zeki Oğuz, 1951 yılında Konya'nın Selçuklu ilçesi Tatköy'de dünyaya geldi. İlkokulu köyünde tamamladı. 1954'ten 1962'ye kadar köyde bir çocuğun yapabileceği her işi yaptı. Bazı öykülerine de yansıyan at, kuzu ve sığır çobanlığı bu döneme rastlar. 1963'te Konya Erkek Sanat Okulunun sınavını kazanarak bu okulun orta kısmına başladı. Bu okulun lise 1. sınıfında okuldan ayrıldı. 1967'de Fatma Oğuz ile evlendi. Bu evlilikten Kâzım, Hüseyin, Emine ve Şafak adlarında dört çocuğu oldu. 1968'de Yeni Konya gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1972'de Yozgat’ta askerliğini tamamladı. 1975'te Kooperatifler Müdürlüğü’nde memurluğa başlamış ve 2001'de Tarım İl Müdürlüğü’nden emekli oldu.

Çocukluğundan gelen gezme tutkusunu fotoğraf ve yazılarıyla birleştiren Zeki Oğuz, hem gazeteci hem fotoğrafçı hem de yazar kimliğiyle birçok esere imza attı. Memleket Gazetesi'nde 10 yılı aşkın zamanda köşe ve gezi yazıları yazdı. İlk kişisel sergisini 1995'te Konya Güzel Sanatlar Galerisinde açtı. Konya Fotoğraf Amatörleri Derneğinin kurucu üyesi olup bu güne kadar 38 kişisel sergi açmış ve karma sergilere katılmıştır. Yörüklerle ilgili belgesel film çalışmaları da vardı.

Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Edebiyatçılar Derneği Konya Şubesi üyesi ve Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği’nin kurucu üyesidir.

1970'de Kavgadayız Her Saat adlı şiir, 1981'de de Bebek adlı öykü kitabı yayımlandı. Zeki Oğuz’un diğer öyküleri Varlık, Yaba Edebiyat, İnsancıl, Gerçek Sanat, Çağrı, Çalı, Eşik, Aykırı Sanat gibi dergilerde yayımlandı. 1997'de Konya Çalı Kültür Sanat Dergisini yayımlamaya başladı. 110 sayı yayımlanan Çalı dergisinde yaşayan değerlerimizle ilgili özel sayılar yaptı. Dergide sürekli olarak Konya kültürünün öne çıkmasını sağladı.

ESERLERİ:

ŞİİR: Kavgadayız Her Saat (1970), Gezgin Yürek (1999).

ÖYKÜ: Bebek (1981), Hayrat (1992), Adem’in Kaburga Kemiği (1994), Yüreğimi Getirdim Armağan (1995), Ürkek Bir Keklik (1996), Dolav’lı Yılmaz Güney (2002), Seçme Öyküler (200

ARAŞTIRMA: Gelenek ve Görenekleriyle Konya Dağ Köyleri (1997), Bir Bozkır Türküsü – Beldeleri Yaylalarıyla Konya (2003).

KAYNAK: Gürhan Uçkan / Bu Öykücüyü Tanımanız Gerek (Cumhuriyet Kitap, 8.2.1995) - Dolaylı Yılmaz Güney veya Bir Anadolu Çiçeği (Damar, Mayıs 2002), Güngör Gençay / Yılmaz Güney’e Dolaydan Bakmak (Çalı, Nisan 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.