BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bakanlık harekete geçti! Deprem Yasası geliyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı İstanbul deprem yasasına ilişkin detaylar ortaya çıktı. Yasa zemin güçlendirme, inşa süreci ve denetim konusunda önemli değişikler meydana getirecek. Bakanlık gerektiğinde konutları mülk sahiplerinden izinsiz çat kapı denetime tabi tutabilecek. 

08 Ağustos 2023
Bakanlık harekete geçti! Deprem Yasası geliyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı “İstanbul Deprem Yasası” zemin güçlendirme, inşa süreci ve denetim konusunda önemli değişikliklerden oluşuyor. Denertim yasası kapsamında binalara periyodik muayene geliyor.

SIKI BİR DENETİM OLACAK 
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı toplantıları ile Meclis deprem komisyonu raporlarının önemli bir altlık oluşturması beklenen taslakta sıkı yapı denetimi olacak.

Taslakta yer alması beklenen düzenlemelerden bazıları şunlardan oluşuyor; 

UYGULAMALAR ÜZERİNDE YOĞUNLAŞACAK 
Öncelik yapı denetimlerine verilecek. Yapılan incelemeler neticesinde, İstanbul’daki denetimlerde eksiklikler ve yanlışlıklar görüldü. Bu kapsamda mevzuattaki yapı denetimi tarifinden çok uygulamalar üzerine yoğunlaşacak.

MÜLK SAHİPLERİNDEN İZİNSİZ DENETİMLER YAPILABİLECEK 
 Bakanlık tarafından denetimler sıklaştırılacak. Gerektirdiği hallerde mülk sahiplerinden izinli ya da izinsiz olarak denetim yapılamasına olanak sağlanacak.

BİNALARIN ALTINDAKİ İŞ YERLERİNE DÜZENLEME GETİRİLECEK
Çok sayıda yapının kolonlarının kesik ve duvarlarının da yıkılmış olması, afet riskini büyütüyor. Bu nedenle de binaların altında dükkan ve iş yerlerinin açılmasına da düzenleme getirilecek.

PERİYODİK MUAYNELER YAPILACAK 
Binaların periyodik muayenesine yönelik mevzuat hazırlanacak. Bu kapsamda yapı denetime tabi yapıların 5 yıl içerisinde, yapı denetime tabi olmayan yapıların 2 yıl içerisinde periyodik muayenesi yapılacak. Muayene şartlarını sağlamayan yapılar güçlendirilecek veya yıkılacak.

ZEMİN GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİLECK 
Sıvılaşma riskine karşın sağlam zeminlerde yapılacak inşaatlarda mikro bölgeleme çalışmalarına ağırlık verilecek. Zemin taşıma gücü zayıf olan bölgelerde zemin iyileştirme çalışması yapılmadan inşaatlara izin verilmeyecek.

ULUSAL GÜVENLİKLE İLGİLİ DÜZENLEMEYE GİDİLECEK 
İstanbul’da olası bir deprem karşısında ulusal güvenliğin de riske girmemesi için özellikle kolluk kuvvetleri ile silahlı kuvvetlerin kullanımındaki ve kullanımına sunulacak bölgelerdeki yapılaşma için mevzuatta düzenlemeye gidilecek.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.