BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

BUĞDAY VE ARPA ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLİYOR.

 

01 Ağustos 2023
BUĞDAY VE ARPA ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLİYOR.

Konya’da buğday ve arpa fiyatları geçen seneki  fiyatta, ama ekmek fiyatı iki katına çıktı.
2022-2023 döneminde, özellikle ekim-ocak aylarında hatta şubat ayının sonuna kadar yağışların ülke genelinde yetersiz olması, kuraklık endişesi ve yurt dışı fiyatlarının düşük seyretmesi ile Ukrayna ve Sovyetler birliğinden tonu 200 dolardan ilk 5 ayda 6,5 milyon ton buğday ithalatı gerçekleştirmiş.
 Fiyatın uygun olması   nedeni ile  serbest  piyasa  aktörleri  depolarını  hınca  hınç  doldurmuşlar, yeni  depolar  kiralayarak  buğday stoku yapmışlar. 
Kuraklık  riski  ilk  baharda  yağan yağmurlardan sonra  ortadan kalkınca, TÜİK verilerine göre bu yıl geçen yıla göre buğday üretiminin yüzde 3,8 oranında artarak 20,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 1,2 oranında artarak 8,6 milyon tona  ulaşmış.
TMO alım fiyatını prim hariç makarnalık buğday için ton başına 9 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 8 bin 250 lira, arpa için ton başına 7 bin lira olarak açıkladı.
Seydişehir Bölgesinde çiftçiler TMO’dan ilk hasat yapan    üretici  Renduvu alamazken, şimdilerde  15-20 gün sonraya randevu veriyor. En yakın   bölgeden   6000 TL  ye  kiraladığı kamyon ile ofise  teslim edilen ürünün en erken ödemesi   bir ay sürüyor.   Bu  süre 40-50 güne de çıkabiliyor. Bu süre  nereden  bakarsan bak  iki ay  demek… Üretici "ürünümü TMO ya değil de  serbest   piyasada  esnafa  satayım"  dese Seydişehir piyasasında tüccar  en iyi buğdayı 6000 TL.ye alıyor.  "Depoya  emanet  vereyim"  dese  geçen yıl emanet  verdiği buğday hala 5500-6000 TL.den  işlem  görüyor.
Çiftçilerimiz ürününü düşük fiyat veren tüccar veya diğer piyasa aktörleri yerine Toprak Mahsulleri Ofisine satmak istiyor ama çiftçinin hasat edilen ürünü bekletme imkânı yok. Çiftçilerimizin birçoğu borçla üretim yapıyor ve borcunu kapatması gerekiyor. Yani sizin anlayacağınız  buğday üreticisi  perişan. Geçen  yıl aynı dönemde   buğdayını serbest piyasada 5500-6000 TL.ye ofise 6500-7000  TL.ye satarken şimdilerde  fiyatlar  hemen hemen aynı  fiyatlarda seyrediyor. Konya  gibi tahıl  ambarı  olan bir  bölgede   geçen  yıl  ekmek  2,5-3 TL. iken   bu  yıl 6 TL.  olmuş çiftçinin sattığı ürün geçen  yıla  göre aynı fiyatta, aldığı ürün ise iki kat artmış ..
Toprak Mahsulleri Ofisi acilen alım merkezlerini artırarak, gerekirse yığma olarak alım yapmalı ve çiftçilerimizi tüccarın insafına bırakmamalıdır.
 Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisine ürün satma imkânı olan çiftçilerimizin hesabına bir ay sonra değil de 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa eğer piyasada çiftçinin ürününü yok pahasına almak isteyen fırsatçılara da engel olunmuş olunacaktır.

 Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜRKŞEKER de geçmiş yıllarda olduğu gibi hububat alımında devreye mutlaka sokmalılar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.