BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İslam Memiş’ten son çağrı! Hazır olun fırsat geliyor

 

27 Temmuz 2023
İslam Memiş’ten son çağrı! Hazır olun fırsat geliyor

Fed, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak, 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltti. Faizler böylece 2022’den beri 11. kez artırıldı. Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, açıklanan Fed kararının ardından altın sahiplerine seslendi.
   
Alınan karara dair önemli değerlendirmelerde bulunan altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, 25 baz puanlık faiz artırımının altın fiyatlarına ve emtia piyasalarına nasıl etkilerinin olacağını şu ifadelerle açıkladı:
   
"Birkaç haftadır piyasalar 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlarken, aynı zamanda toplantıdan faizlerin sabit bırakılacağına yönelik bir ihtimal için de gerekli makas aralığı bırakılmıştı. Fed'in faizleri bir aylık aranın ardından yeniden yükseltmesi altın fiyatları için kısa süreli de olsa bir düşüşün habercisi olacaktır.
Beklentilerin aksine xauusd paritesi kararın açıklanmasıyla birlikte bir miktar yükseliş göstererek 1973 dolar seviyelerine çıkmış olsa da, yarın (bugün için söylüyor) itibariyle altın tarafında, özellikle ons fiyatlarında düşüş sürecinin başlamasını bekliyorum. Altının şu anda aşağıda test edeceği seviye 1935 dolar olarak gözlere çarpıyor.
   
Fed Başkanı Powell, toplantının ardından Eylül ayında bir 25 baz puanlık artış daha yapabileceklerini söylemiş olsa da, bu açıklamanın söylem gücü aracılığıyla piyasaları manipüle etme ve doları yükselterek, altını baskılama niyeti taşıdığını düşünüyorum. Gelecek aylarda herhangi bir faiz artırımına gidilmeyeceği kanaatindeyim.
Bu da demek oluyor ki ilerleyen günlerde düşüş yaşayacak altın, yılın son alım fırsatını bizlere sunacak. Daha önce de söylediğim gibi ons tarafında yılsonuna kadar 2150 ve 2250 seviyelerinin aşılmasını bekliyorum.
   
Gram altın ve çeyrek altın tarafında ise yaşanacaklar çok daha farklı. Ons tarafında yükseliş görüleceği gibi, yılsonunda turizm gelirlerinin azalması ve kısa vadeli borçların ödenmeye başlamasıyla birlikte dolar kurunda da bir yukarı hareket görülecektir.
   
Bu nedenle gram altın fiyatlarında çift yönlü bir kaldıraç görülecektir. Bu nedenle yılsonuna kadar gram tarafında 2000 lira sınırının kolaylıkla aşılacağı kanaatindeyim. Emtia piyasaları içinse genel bir yükseliş trendi başlayacaktır
   
Altında fiyat düşüşlerin gelecek haftaya sarkmadan görülmesini bekliyorum. 27 lira sınırını geçemeyen bir dolar kuru olduğunu da düşünürsek, gram/TL tarafında da alım fırsatları doğabilir. 2023 yılında son kez dip fiyattan altın almak için bir pencere açılacaktır. (Kaynak: Haber Global)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.