BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Toros Dağları'nın kekiği her derde deva

 

22 Temmuz 2023
Toros Dağları'nın kekiği her derde deva

Kekik türleri üzerine yapılan araştırmalarda  Dünyadaki en önemli türün Konya  Hadim Taşkent Bozkır Beyşehir  Seydişehir Antalya Akseki ilçelerinin Yüksek  yaylalarında  olduğu   tespit  edilmiş.

Yörenin en iyi kekiğinin yaylalarda yetiştiğini belirten vatandaşlar, topladıkları kekiği kuruttuktan sonra kullanıma hazır hale getiriyor. Kekik bitkisi sadece yemeklerde değil, elde edilen yağ ile bitkilerde doğal ilaç olarak da kullanılıyor.

Bölgedeki Yaylalara çıkarak kekik toplayan vatandaşlar, her yıl temmuz ayında kekik topladıklarını, kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını, birçok vatandaşın ise bunu satarak gelir elde ediyor..

Kekik toplayan vatandaşlar, kekiği makas veya bıçakla keserek köküne zarar vermeden, gelecek yıllarda yeniden çıkmasına özen gösterdiklerini söylediler.

Kekiğin faydaları.

 Yapılan tıbbi araştırmalar, kekiğin içerdiği maddelerin uygulandığı sıcakkanlı hayvanların hücrelerinden salgılanan serbest radikalleri bağlayarak sağlık açısından birçok fayda oluşturduğunu göstermiştir.

Kekiğin, içeriğindeki maddelerle vücutta hücre koruma sistemlerini geliştirmesiyle antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen, diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik ve vücuttaki kolesterol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşıdığı gösterilmiştir.

 Bu özellikleriyle kekik yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasını doğal yollarla engellemektedir.

Antioksidan etkisi: Kekik çayı içerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücrelerin hasar görmesini engelleyebilir. Bu özelliği sayesinde kanser, kalp hastalıkları ve diğer birçok hastalığın riskini azaltabilir.

Anti-inflamatuar özellikleri: Kekik çayı içeriğindeki anti-inflamatuar bileşenler sayesinde vücuttaki iltihaplanmaların azaltılmasına yardımcı olur. Bu sayede eklem ağrıları, romatizma ve diğer iltihaplı hastalıkların tedavisinde etkili bir yardımcı olarak kullanılabilir.

Sindirim sistemine faydaları: Kekik çayı sindirim sistemine olumlu etkileri nedeniyle mide bulantısı, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarının tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca kekik çayı karaciğeri de destekleyerek toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmesi: Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri nedeniyle soğuk algınlığı, grip ve diğer viral enfeksiyonların tedavisinde etkili bir yardımcıdır.

Stresi azaltması: Kekik çayı içerdiği uçucu yağlar sayesinde sinir sistemini rahatlatarak stres ve kaygıyı azaltabilir. Ayrıca bu özelliği nedeniyle uykusuzluk ve diğer uyku sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir.

Diğer faydaları: Kekik çayı diş eti hastalıklarının tedavisinde, cilt sağlığının korunmasında ve kan şekerini düzenlemede de etkili olabilir.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.