banner164

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

HSV – Genital Herpes Nedir?

 

21 Temmuz 2023
HSV – Genital Herpes Nedir?

HSV genital herpes, Herpes Simplex olarak adlandırılan virüsün neden olduğu bir genital sağlık problemidir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıkları kategorisinde yer alır. HSV olarak adlandırılan virüsün vücuda bir kez alınması, virüsün tüm yaşam boyunca vücutta taşınması anlamına gelir. Bununla birlikte söz konusu virüs, çok büyük oranda uyku evresindedir. Dolayısıyla belirtiler her zaman aynı oranda ve aynı şekilde ortaya çıkmaz. Fakat belli durumlarda ya da bağışıklık sisteminin düşmesi nedeniyle HSV virüsünün aktif hale geçmesi mümkündür. Virüsün aktif hale geçmesi sonucunda genital bölgede hissedilen yoğun kaşıntı ya da açık yaralar şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir.

Genital Herpes Neden Olur?

HSV genital herpes, hastalığın türüne göre farklı nedenlerle gelişebilir. Günümüzde tespit edilen iki tür Herpes Simplex virüsü bulunmaktadır. HSV-1 ve HSV-2 olarak adlandırılan bu virüsler, genital bölgede uçuk gibi oluşumlara neden olur. HSV-1, çok büyük oranda ten tene temas sonucunda ortaya çıkan ve büyük oranda yüz hattında gelişir. HSV-2 virüsü ise en yaygın olarak gözlemlenen genital herpes sorununa neden olan virüstür. Bu virüsün vücuda alınmasının temel olarak iki sebebi vardır. Ten tene temas sonucunda HSV-2 vücuda alınabilir. Buna karşın HSV-2 virüsünün başka birine aktarılmasındaki en yaygın sebep ise cinsel birlikteliktir.

Genital Herpes Belirtileri

HSV genital herpes belirtileri erkeklerde ve kadınlarda farklı şekillerde ortaya çıkar. Erkeklerde çoğunlukla belirtiler; anüs, penis ve testislerin çevresinde hissedilen yoğun şekilde yanma hissidir. Aynı zamanda bu hisse enfeksiyon bulguları da eşlik eder. Kadınlarda ise genital herpes belirtileri; anüs, vajina ve kalça derisi üzerinde ortaya çıkan içi su dolu kabarcıklar şeklindedir. Bununla birlikte kadınlarda idrar yaparken yanma hissi de bu kabarcıklara eşlik edebilir.

Genital Herpes Tedavisi

Genital herpes tedavisi hastalığa neden olan virüsün vücuttan atılmasını hedeflemez. Bu tedavi, temel olarak hastalığa neden olan virüsün çoğalmasını önlemek üzerinedir. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu tarafından da yapılan genital uçuk tedavisi, ağrı ve kaşıntı gibi kişinin yaşamına etki eden olumsuzlukları önlemeyi amaçlar. Hastalığın ilerleme boyutlarına göre tedavi süreci farklı şekillerde yürütülür. Ayrıca penis protez, varikosel gibi birçok tedavi yöntemleri ile problemlerin önüne geçebilirsiniz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.