BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

GÜNDEM; EMEKLİYE VERİLMEYEN ZAM VE HER ŞEYE GELEN ZAMLAR

 

17 Temmuz 2023
GÜNDEM; EMEKLİYE VERİLMEYEN ZAM VE HER ŞEYE GELEN ZAMLAR

 Emekliye verilmeyen zam

ÖTV  artışı   sonrası    akaryakıta  gelen  zam  dolayısıyla iğneden ipliğe her şeye  gelecek zamlar...

Seçim sonrası memura   zam  verildi, emekliye  onun üçte biri kadar zam verildi. Gelen zamlardan sonra  memura   verilen zamlar eridi, emekliye verilen ise eridiği gibi zam öncesinden alıyor olduğu maaşı da geriye düştü. Emekliler  moralmen  ve ekonomik olarak çöktü…Tabii 43  yaşında   emekli  olunan   emekli cenneti  bir ülkede   bu sonuç kaçınılmaz  oldu.

Şimdi geçen üç beş yıllık süreçte pandemi,  pandemi sonrası emtia sıkıntısı, çip sıkıntısı vs  arkasından   gelen  Ukrayna-Rusya   savaşı  ve  bunun  arkasından  gelen yüz yılın depremi  ve seçim  ekonomik açıdan önlemeyen ve artarak devam eden israf  ve savurganlık... Gelinen  nokta,  "akşam yat zam,  sabah kalk zam" dönemine   girdik doğal olarak...

 Hepimiz bu ülkede  yaşıyoruz "amacımız  üzüm yemektir, bağcıyı döğmek  asla değil…'

Ama   bir şeyler  yanlış  gidiyor…

Önce kendimizi biraz  eleştirmemiz  lazım. Şimdi bir çalkantılı  dönemden  geçiyoruz hep birlikte. Evet kemer sıkılması gerekirse  kemer sıkılsın   bedel ödenecekse    millet  olarak bedel ödeyelim  ama ilk önce  millet olarak  ikna  edilmemiz  lazım…

Bu  politikalarda   insanların ikna  olması  mümkün  değil   ve  ortada  yanlış giden bir şeyler var.

Nemi bu yanlışlar? Bu  tür  ekonomik  kriz  dönemlerinde   krizi   fırsata  çeviren   büyük şirketler, krizden çok para  kazanıp   halkın alım  gücü  düşüyorsa, halk  vatan  millet  gelecek diye  iyice  fakirleşip  birileri zengin oluyorsa   bu işte  ters  giden    bir şeyler  var demektir..

Öyle değil mi? Bu süreçte zengin olanlar kimler, parasına  para  katanlar  kimler? Akşam sabah zam  yapıp   köşeyi dönenler  kimler?   Başta  bankalar  ve    büyük  marketlerin yıl  sonu   ve altı aylık açıkladıkları  karlılık rakamları   görüyorsunuz..

Diğer taraftan   bu kadar  fiyat  artışına rağmen memura  verilen  ve emekliye    verilmeyen nispetindeki zam sonrası  yaşanan    gelir adaletsizliği  her  geçen  gün   büyüyerek devam edip  gidiyor..

Bunun  önüne  mutlaka  geçilmesi lazım..

Ortada bir denetim sorunu var. En basitinden, Türkiye'de herkes galerici oldu. Araba fiyatları her geçen gün yükseliyor.  Bunun  önüne  geçilemez mi? Tabiî ki    geçilir.

Adam  ikinci  araç  alıp  satıyor (Buradan işini  adam gibi yapan insanlara sözüm yok.) Binlerce  aracı almış dizmiş,  araçlara   ikinci eli sıfırdan   daha fazla  satıyor.  Sen  az  ceza ile  bunu önleyemezsin, daha ciddi  tedbirlrr olması lazım. Kapat işyerini, bayiliğini iptal et  bakalım nasıl hizaya  geliyorlar.  Zam şampiyonu marketlerdeki denetimsizlik vs  bu gün yapılmayacaksa   ne zaman  yapılacak?   

Evet  hammedde,  artı   ÖTV,   artı  işçi ücretleri, artı döviz, artı    o  artı  bu artı  ama  piyasada bunlar iki üç  katı artıyor,  bu nasıl oluyor pekala?

Serbest piyasa  ekonomisinde  vatandaş kazıklatılmamalıdır. Dar gelirlinin zaten alım gücü  iyice  zayıflamış,  gelir dağılımında  makas    her geçen gün  açılarak  büyüyüp  gidiyor... Bunun  önüne geçmek lazım..

Bu ülkenin cefakar, çilekeş,  ülkesi için her şeyi vermeye hazır  Anadolu insanı   ekonomik  olarak bu kadar   zorluğu hak etmiyor.. Bedeli hep garip guruba, en başta emekli ve dar gelirli ödememelidir. Bu  bedeli,    bu ülkenin  kaymağını  yiyen  ve   bu kriz  döneminde  parasına  para katanlar da  ödemeli… Bir taraf bedel öderken birileri parasına para katarsa bu işin sonu iyiye gitmez ve sosyal patlamalar baş gösterir.

ÖTV  zam ve diğer zamlarla  bu iş çözülmeyeceğini görüyoruz...

"Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar." Bizden söylemesi...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.