BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Kışı kurak geçiren Türkiye yaz aylarında kavrulacak

Son 63 yılın en kurak ikinci yılını geçirdiğimiz dönemde bahar yağmurları yardıma koştu. Yağışların normalin üstünde olduğu Mart ve Nisan’dan sonra uzmanlar yaz sıcaklıklarının rekor kıracağı yönünde görüş belirtti. 

11 Mayıs 2023
Kışı kurak geçiren Türkiye yaz aylarında kavrulacak

Geçtiğimiz kış alışık olduğumuz kar manzaralarını göremedik ve yağmurlar da beklendiği kadar yağmadı. Bu durum Konya Ovası gibi verimli tarım alanlarının yeteri kadar suyla beslenememesine sebep oldu. Kuraklık ve kıtlık riskinin artması gözleri bahar ve yaz aylarına çevirdi.

MART VE NİSAN BEREKETLİ GELDİ

Umutla beklenen bahar yağmurları beklentileri karşıladı. Hem Mart ayında hem de Nisan ayında yağmur normal seviyeden de fazla yağdı. Öyle ki, Nisan ayının 15 günü de yağışlı geçti. Yağışların devam edip etmeyeceği ve yaz aylarında bizi neyin beklediği Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü İklim Bilimci Öğretim Üyesi Dr. Okan Bozyurt tarafından değerlendirildi.

“YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK”

Daha önce bahar yağmurlarının yeterince yağacağından bahseden Bozyurt, “Mayısın ilk haftası geride kaldı. Şu an ikinci haftasına girdik ve hala yağışlar devam ediyor ve devam da edecek. Verilere baktığım zaman önümüzdeki günlerde yine yağışlar devam edecek. Mevsim normallerinin hava sıcaklıkları da birazcık altında olacak bazı bölgelerde. Bazı bölgelerde ise mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar olabilir.” dedi.

KIRKİKİNDİ YAĞMURLARI GELECEK

Haziran ayında da kırkikindi yağmurlarının etkili olacağını belirten Bozyurt şunları kaydetti:

“Haziran ayına baktığımız zaman yine özellikle iç kesimlerde yani karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde kırkikindi yağmurları dediğimiz konveksiyonel yağışlar bu sene bir hayli etkili olacak. Yani öğleden sonraki gök gürültülü sağanak yağışlar bunlar. Haziranın ilk yarısında kıyı kesimlerde de yağışlar etkili olacak. Yani yine cephe sistemleri gelmeye devam edecek."

TARIMSAL KURAKLIK RİSKİ ORTADAN KALKTI

Kuruyan toprak tarımsal kuraklık riskini oldukça artırmıştı. Bozyurt, tarımsal kuraklık riskinin ortadan kalktığını söyledi, “Artık hidrolojik kuraklık tehlikesi de ortadan kalkıyor. Çünkü göl, gölet barajlarda ve yeraltı su seviyelerinde sular bir hayli yükselmeye başladı. Tek haneli rakamlara gerileyen baraj seviyeleri, şu anda neredeyse yüzde 40, yüzde 50, hatta bazı yerlerde yüzde 60, yüzde 70'lere kadar çıktı.” ifadelerini kullandı.

BU YAZ SICAKLIKLAR REKOR KIRACAK

Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı sıcakların beklendiğini de dile getiren Bozyurt, “Özellikle Avrupa bu sene kavrulacak sıcaktan. Türkiye'de de Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgaları yer yer etkili olacak. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları son yılların en sıcak ayları olarak tarihe geçecek gibi duruyor. NASA’nın verilerine göre, 2023 yılının çok sıcak geçmesi bekleniyor. Yeni sıcaklık rekorları kırılabilir diyorlar. Bu durumun nedeni de El Nino’nun etkili olması. Çünkü birkaç yıldır dünyanın sıcaklığını dengeleyen bir La Nina vardı. Şimdi artık o sona erdi.” diye konuştu.

kisi-kurak-geciren-turkiye-yaz-aylarinda-kavrulacak.webp

“SUYU ÇOK DİKKATLİ KULLANMALIYIZ”

Bozyurt, kuraklık için şimdilik alarm durumu geçse de önümüzdeki mevsimlerde bu tarz kışlara alışılması gerektiğine de dikkati çekti, “Küresel ısınma devam ediyor. Yavaş yavaş çölleşme eğilimi başlayacak. Yani şu yağışlara bile bakacak olursak artık bundan sonra suyu çok dikkatli kullanmamız lazım. Uzun vadeli planlarımızı artık masaya dökmemiz gerekiyor.” dedi.

Kaynak:TRT Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.