banner164

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İnşirah Sûresi

 

05 Nisan 2023
İnşirah Sûresi

Yüce Allah'ın Peygamberimiz aracılığı ile Müslümanlara gönderdiği Kur'an-ı Kerim'de geçen İnşirah sûresi 8 ayetten meydana gelir. Kuran'ın 94.sûresi olarak biliniyor. Mekke'de nazil olmuş olan İnşirah sûresi enkısa sûreler arasında kabul edilir.

 

İnşirah kelime anlamı “Genişlemek ve açılmak” manasına gelir. Sûre içerisinde yaşantı içerisinde var olan güçlüklerle baş edebilecek bir kolaylığın olduğu ifade edilir. AllahuTeala Peygamber Efendimize manevi lütuflarını bu sûre içerisinde özetlemiştir. Kaynaklara da bakıldığında İnşirah suresinin oldukça faziletli önemli ve kıymetli olduğu yer alır.

 

İnşirah Sûresi Türkçe Okunuşu:

 

İnşirah sûresinin önemi okunduğunda sıkıntıda olan ferahlığa darlıkta olan bolluğa erişir. Yaşanan her güçlüğün yanında bir ferahlık da beraberinde gelir.

 

8 ayetten oluşan İnşirah suresini Türkçe okunuşu şu şekildedir:

 

Bismillahirrahmânirrahîm.

 

1- Elem neşrah leke sadrek

 

2- Ve vada'na 'ankevizreke

 

3- Elleziyenkadazahreke

 

4- Ve refa'na leke zikreke

 

5- Feinneme'al'usriyüsren

 

6- İnneme'al'usriyüsren

 

7- Feizaferağtefensab

 

8- Ve ila rabbikeferğab

 

 

 

İnşirah Sûresi Türkçe Meali:

 

İnşirah suresinin Türkçe karşılığı:

 

-Senin için bağrını açmadık mı?

 

-Senden o yükü indirmedik mi?

 

-Senin şanını yükseltmedik mi?

 

-Şüphesiz her zorlukla beraber bir kolaylık vardır.

 

-Evet her zorlukla birlikte muhakkak ki bir kolaylık vardır.

 

-O halde sen de boş kaldığın her anda yine kalk ve yorul!

 

-Ancak Rabbinden ümit et ve hep ona doğru yönel!

 

İnşirah Sûresinin Fazileti

 

İnşirah sûresi halk arasında “Elem Neşrah” sûresi olarak da geçer. Sûrenin fazileti üzüntülü olunan her anda rahatlık sunmasından kaynaklanır. Zemahşeri tarafından aktarılan rivayet hadise göre; kim Elem Neşrahsûresini okursa üzüntülü o olduğum sırada yanıma gelip beni rahatlatmış sayılır, dediği söylenmiştir.

 

İnşirah Sûresi Neye Göre İnmiştir?

 

Bu sûrenin konusu ise Peygamberimize yönelik Allah'ın indirdiği özel bir sûredir. Mekke'de putperestlerin baskısı arttıkça Peygamber Efendimiz sıkıntı çekmeye başlamıştır. O dönemlerde bir nebze olsun Peygamberimizi ferahlatabilmek için teselli ve ümmeti için Allah tarafından gönderilmiştir. İçerisinde pes etmemeyi, üzüntüye kapılmamayı, ibadet ve itaati her dönem görülmesini istendiği bir sûredir.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.