BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Kamu Davası Nedir?

Kamu Davası Nedir? 

28 Şubat 2023
Kamu Davası Nedir?

Türk Ceza kanununa göre iddia makamı savcılık olan suçlarla ilgili açılan davalardır. Özellikle kamu davası, kamu güvenliğini ilgilendiren konularda açılır. Suçtan mağdur olan kişi ya da kişiler, şikayetlerinden vazgeçseler bile, dava devam eder. Çünkü suç unsuru doğrudan toplumun güvenliğini ilgilendirir.

İşlenen suçun şikayet edilmesinin ya da edilmemesinin hiçbir önemi yoktur. Suç öğrenildikten sonra savcı tarafından iddiname hazırlanır ve ilgili ceza mahkemesine gönderilir.

CMK madde 160/1’e göre Cumhuriyet savcısı suçu öğrenmesinden itibaren, kamu davası açılıp açılmamasına karar verir. bunun için de suçun unsurunu her yönüyle araştırır.

Bazı hallerde Cumhuriyet savcısı CMK 172/1’in verdiği yetkiye dayanarak, suç için yeterli şüphe olmasına karşın kamu davası açılmamasına karar verebilir. Onun yerine kamu davası açılmasının ertelenmesi kararını da verebilir.

Kamu davaları takibi şikayete bağlı suçlar ve toplum güvenliğini ilgilendiren diğer suçlar için açılabilir.

Kamu Davası Nasıl Açılır?

Dava açma yetkisi ve görevi Cumhuriyet savcılığına aittir. Savcı suçu öğrendikten sonra ya da şikayete bağlı olarak suç kendisine iletildikten sonra kapsamlı bir iddianame hazırlar ve kamu davasını açar.

Ceza avukatı ise müvekkili adına davaya müdahil olur. Yani Ceza avukatının ceza ya da ağır ceza davası açma hakkı ve yetkisi yoktur.

Kamu davası açılırken CMK 170’e göre aşağıdaki hususların iddianamede yer alması gerekir:

  • Şüpheli kişinin kimlik bilgileri
  • Şüpheliyi temsil eden avukatı,
  • Mağdur kişinin kimlik bilgileri,
  • Mağdurun avukatı,
  • Şikayeti yapan kişi ya da kişilerin kimlik bilgileri,
  • Açıklanması sakıncalı olan ve ihbarda bulunan kişi ya da kişilerin kimlik bilgileri,
  • Şikayetin yapılma tarihi,
  • Bahse konu olan suç ve suçla ilgili kanun maddeleri,
  • Suçun işlendiği yer, tarih ve zaman aralığı,
  • Suçla ilgili deliller,
  • Suçu işleyen kişi ya da kişilerin tutuklu olup olmadığı bilgisi

Kamu Davasında Şikayetten Vazgeçme

Suçtan mağdur olan kişi ya da kişiler, İstanbul ceza avukatı aracılığıyla ya da kendileri bizzat ilgili makamlara başvurarak, şikayetlerinden vazgeçtiklerini beyan edebilirler.

Ancak şikayet eden kişinin kovuşturma aşamasında şikayetinden vazgeçmesi gerekir. Aksi takdirde, Cumhuriyet savcısının takdirine bağlı olarak kamu davası açılacaktır.

Diğer yandan şikayet eden kişinin şikayetinden vazgeçmesi, sanığında bu vazgeçmeyi kabul etmesine bağlıdır.

TCK madde 73/5’e göre birden fazla kişi tarafından işlenen suçlarda, suçu işleyenlerden birisi ile ilgili şikayetten vazgeçilirse, suçu işleyen diğer kişiler hakkındaki suçlamalar da düşecektir.

Takibi şikayete bağlı olmayan suçlarda mağdur şikayetinden vazgeçse bile, kamu davası devam eder.

Kamu Davasına Katılma

CMK madde 237’de, suçtan mağdur olanların ilk derece mahkemelerine katılma hakları vardır. Ancak istinaf ve temyiz aşamalarında bu hakları yoktur. Kamu davasına katılma hakkı, sözlü olarak mahkemede belirtilebilir ya da mahkemede başlamadan önce dava dilekçesi ile yazılı olarak gerçekleştirilebilir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.