BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK DESTEĞİ NE KADAR SÜRECEK?

Doğal gaz ve elektrik desteğinde vergi istisnası yürürlüğe girdi. Peki 1000 TL'ye varan desteği kimler alacak? Doğal gaz desteği kaç ay sürecek? İşveren doğal gaz desteği vermek zorunda mı? işte tüm merak edilenler... 

17 Kasım 2022
DOĞALGAZ VE ELEKTRİK DESTEĞİ NE KADAR SÜRECEK?

Çalışan ve işverenlere sosyal güvenlik desteklerini içeren Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren düzenlemede, işverenin çalışana aylık 1000 TL'ye kadar vereceği doğal gaz ve elektrik desteğine vergi muafiyeti de yer alıyor.

DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK DESTEĞİNİ KİM VERİYOR?

Ödeme işverenden vergi desteği ise devletten olacak. Doğal gaz ve elektrik desteği işverenin kasasından kasasından nakit olarak çıkacak ancak düzenleme ile artık çalışana 1000 TL'ye kadar verilen destek gelir vergisinden ve sosyal güvenlik priminden muaf olacak.

9 Kasım'da uygulanmaya başlayan düzenleme toplamda 8 ay, yani Haziran 2023 sonuna kadar sürecek.. İşveren çalışanlarına vergiden muaf şekilde toplam 8000 TL'ye varan doğal gaz ve elektrik desteği verebilecek.

Doğal gaz ve elektrik desteği için herhangi zorunluluk bulunmuyor yani tüm özel sektör çalışanları bu ödemeyi alamayacak. 

Ancak daha önce şirketler çalışanlarına ödediği bu tutar vergilendirmek zorundaydı. Bu yüzden de çoğu firma ek vergi yükünden dolayı, bu desteği vermekten kaçınıyordu.

Hayata geçirilen bu düzenleme ile artık işverenler daha az maliyete katlanacağı için birçok şirketin bu yıl çalışanlarına destek vermesi bekleniyor.

Düzenleme öncesi çalışanına 1000 TL doğal gaz ve elektrik desteği yapmak isteyen işveren 178 TL gelir vergisi ve 454 lira sigorta pirimi ödemek zorunda kalıyordu. Yani işveren çalışanına vermek istediği 1000 TL destek için ek 633 lira yük altına giriyordu.

Örneğin 100 çalışanı olan bir işveren, çalışanlarına 1000 TL doğal gaz ve elektrik desteği yapmak istediğinde eskiden kasasından aylık 163 bin TL çıkacakken şimdi sadece 100 bin TL çıkacak.

Düzenleme aylık 1000 TL'ye kadar toplamda 8 bin TL'lik bir kısım için vergi muafiyeti sağlıyor. Çalışana yapılacak 1000 TL'yi aşan doğal gaz ve elektrik desteğinin 1000 TL'yi aşan kısmı  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primine ve gelir vergisine tabi olacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.