BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

CV'deki Bilgiler İşverenler Tarafından İnceleniyor mu?

 

20 Ekim 2022
CV'deki Bilgiler İşverenler Tarafından İnceleniyor mu?

CV'deki bilgiler, iş arama sürecinde olan tüm kişilerin, geçmiş deneyimlerini, mesleki tecrübelerini, bilgi ve birikimlerini işverenlere sunuyor. Bu nedenle de CV hazırlama süreçlerinde mümkün mertebe mesleki becerilerin, geçmiş deneyimlerin ve sahip olunan sertifikalar gibi detayların tam olarak belirtilmesi gerekli oluyor. Bu noktada tüm meslek grupları, hiçbir detayı atlamamak adına dilerlerse çevrimiçi CV örnekleri avantajlarından yararlanabilirler.

CV İncelenir mi?

CV incelenir mi sorusu, iş arama sürecinde olan pek çok kişi tarafından merak edilmekle birlikte, CV kesinlikle inceleniyor ve hatta aklınıza bile gelemeyecek detaylara dahi dikkat ediliyor. İK profesyonellerinin aradıklarını karşılayabilmek ve vurgulayabilmek için iyi bir özgeçmiş şarttır. Ayrıca bu zamana kadar yapılmış olan araştırmalardan uzmanların yazım hatalarını dahi dikkate aldığını görebilirsiniz. Bu nedenle adayların özgeçmişin sadece içeriğine ve yazımına değil, düzenine de dikkat etmesi çok önemlidir.

Araştırmalara katılan bazı İK profesyonelleri, yazmanın düzenli ve standart hale getirilmesi gerektiğini belirtirken, bazıları yaratıcı veya renkli özgeçmişlerin hiçbir avantajı olmadığını ve özgeçmişlerin kitap içeriğinin önemini vurguluyor. Bunu akılda tutarak, yaratıcı bir özgeçmişin yaratıcılık gerektiren pozisyonlar için iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Özgeçmiş, benlik saygısının ve profesyonel bir markanın göstergesidir. Adaylar çok özensiz, kaygısız ve hızlı bir şekilde özgeçmiş yazabiliyor. Bu anlamda iş arayanların kendilerini iyi analiz etmeleri, gerekli tüm detaylara son derece dikkat etmeleri ve hedeflenen özgeçmişler oluşturmalarında fayda var.

CV Detaylı Kontrol Edilir mi?

CV detaylı kontrol edilir mi sorusuna gelince, İK uzmanları detaylı bir biçimde kontroller gerçekleştirir. Çoğu işe alım uzmanı, kişiselleştirilmiş bir özgeçmişe ihtiyaçları olduğuna inanır. Her bireyin bilgi, beceri ve yeteneklerinin özgeçmişe dâhil edilmesi gerektiğini açıklar. Ayrıca uzmanlar özgeçmişin içeriğinin de son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ticari uzmanlar ve yöneticiler daha duyarlı ve konunun öneminin son derece farkında özgeçmişler oluşturmalıdır. Adaylara tavsiye, size uygun bir özgeçmişiniz yoksa bir an önce uygun ve hedefli bir özgeçmiş oluşturmanız gerektiğidir.

Örneğin CV söz konusu olduğunda hobiler çok önemli görünmüyor, ancak İK çalışanları hobileri araştırıyor ve mülakatlar sırasında adaylara soruyor. İK çalışanları hobileri dahi önemsiyor. Ancak adayların bu durumda genelleme içeren ifadeler kullanmadan hobilerine yer vermesi gerekiyor. Örneğin profesyonel fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız, bu fotoğrafların görünebileceği bir web adresi/sosyal medya adresi vermeniz önemlidir.

İK personeli özgeçmişlerin sırasına ve içeriğine dikkat eder. Tek bir yabancı dilde yazılmış özgeçmişin yanı sıra Türkçe yazılmış bir özgeçmiş de gereklidir. Bu nedenle adayların özgeçmişlerinin her iki dilde de yazılmış olması önemlidir. Rütbe ve kıdem yükseldikçe, İK uzmanları özgeçmiş detaylarına daha fazla dikkat eder. Öğrenciler için eğitim hayatları boyunca nasıl büyüdüklerine ve ne yaptıklarına odaklanılır. Profesyonel düzeyde çalışanlar için ise, kişinin görevlerini kabul edip etmediğine odaklanılır. Tüm bu detaylar kapsamında, profesyonel CV hazırlamanız şart haline gelir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.