BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Web Hosting Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Web Hosting Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler 

25 Eylul 2022
Web Hosting Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Web hosting, günümüzde hayatımızın ciddi bir parçasını oluşturan internet ile alakalı bir hizmettir. En kısa tanımıyla bir web uygulaması, web sitesi yaratılmasına ya da bunların kullanımına ve internette yayınlanmasına olanak sağlayan bir hizmettir. Bir hosting hizmeti ile çalışmaya başlayan kullanıcılar, web sitelerinin sorunsuz çalışabilmesi için gereken dosyalar ve verilerin depolanabilmesi için belli bir sunucuda bir alan kiralamış olur. Web Hosting’in “Barındırma Hizmeti” olarak adlandırılmasındaki neden de tam olarak kiralanan bu alanlardır. Böylelikle web siteleri, sanal bir arazi üzerinde kurulmuş olurlar.

“Server” ya da “Web Sunucusu” olarak adlandırılan ve farklı ihtiyaçlar doğrultusunda çok yüksek performansa sahip olan bilgisayarlar, hosting hizmetlerinin temel taşını oluşturur. Bir kullanıcının web sitesine ait tüm dosyaları bu sunucularda depolanır ve erişime açık hale getirilir. Böylelikle bir web hosting sistemi, kullanıcılarının sitelerinin olabilecek en az sorunla ve en yüksek güvenlikle çalışmasına olanak sağlar.

Web Hosting Seçenekleri Nelerdir?

Kullanıcıların bir web hosting hizmeti almak istemesi, web siteleri için çok önemli bir karardır. Bu nedenle web hosting hizmetleri söz konusu olduğunda seçenekler oldukça geniştir. Her hizmet çeşidinde farklı özellikler, avantajlar bulunmaktadır. Web hosting seçenekleri, paylaşım şekli, işletim sistemi gibi bazı faktörlere bağlı olarak çeşitlendirilmiştir. Paylaşım şekline göre hosting çeşitleri “Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting)”, “VPS Hosting (Virtual Private Server)”, “VDS Hosting (Virtual Dedicated Server)”, “Sunucu Kiralama (Dedicated Hosting)” ve “Sunucu Barındırma (Co-Location)” olarak seçeneklendirilmiştir. En sık tercih edilen seçeneklerden olan “Windows Hosting” ve “Linux Hosting” ise işletim sistemine göre sınıflandırılmıştır. Bunlara ek olarak “Bayi Hosting”, ”Kurumsal Hosting”, “WordPress Hosting”, “Moodle Hosting”, “E-posta Hosting”, “Bulut Hosting (Cloud Hosting)” ve “Yönetilen Hosting (Managed Hosting)” seçenekleri de bulunmaktadır.

En sık kullanılan hosting hizmetlerinden “Paylaşımlı Hosting” birden fazla kullanıcının kaynak paylaşımı yapabilmesini sağlamaktadır. Böylelikle tek bir hosting sistemi kapsamında birden fazla web sitesi kullanılabilir.

Yine paylaşım şekline göre sınıflandırılan “VPS  ve VDS Hosting Hizmetleri” sunucu kaynaklarının sanallaştırma kullanılarak paylaştırılması sonucu kullanılır. VPS özel birer sanal sunucu olmasından dolayı birbiriyle bağlantısı bulunmayan sanal makinelere ayrılmış bir hizmettir. Paylaşımlı hostinge kıyasla kontrol ve esneklik daha fazladır. VDS’de ise diğer web sitelerinden yalıtılmış bir alan sunularak sitelerin etkileşimi sıfırlanır.

 

Windows Sunucu Kiralamahizmetini ise genellikle büyük ölçekli işletmeler tercih etmektedir. Bu durumun en önemli sebebi ise yüksek performansla çalışan bu hizmetin, yoğun trafiğe sahip olan ve veri depolamasından kaynaklı güvenliğe daha fazla özen gösteren sitelere uygun olmasıdır. Böylelikle bu hizmette, bir sunucu tek bir kullanıcıya ait hale gelir.

“WordPress Hosting” hizmetleri ise direkt olarak WordPress site kullanıcıları için geliştirilmiştir. Bu durumda sunucu WordPress için özel bir yapılandırmaya sahip olur ve ekstra özellikleri kullanabilir.

“Bulut Sunucu” ya da “Cloud Hosting”, hosting hizmetleri arasında en güvenli olanlardan bir tanesi olarak kabul edilir. Bu hosting hizmetinde, siteye özel olarak bir sunucu kümesi sağlanır ve tüm dosyalar her bir sunucuda ayrı ayrı kopyalanır. Böylelikle sunuculardan bir tanesi yoğun olduğunda ya da bir problem yaşandığında, kümede yer olan bir başka sunucu işlemi devralır. Bu sayede sitenin trafiği daima devam eder.

“Kurumsal Hosting” ise özellikle e-mail trafiğinde yoğunluk yaşayan büyük ölçekli işletmelerin tercih ettiği bir hizmettir. Depolama alanının diğer hizmetlere nazaran daha büyük olması e-maillerin silinmeden saklanabilmesine olanak sağlar.

Linux Hosting

İşletim sistemlerine göre ayrılmış hosting hizmetlerin ilki “Linux Hosting”dir. Bu hizmet kısaca Linux işletim sisteminin kullanıldığı hosting seçeneğidir. Özellikle php tabanlı web sitelerin daha sağlıklı çalışabilmesi için tercih edilmektedir. Linux hosting, açık kaynak kodlu bir sisteme sahiptir. Hosting hizmeti veren markalar kullanıcılarına oldukça pratik ve nispeten düşük maliyetle kullanabilecekleri hizmetler sağlayabilmek için Linux hizmetini önerirler. Tüm dünyada popüler olarak kullanılan WordPress, Joomla, OpenCart ve Magento gibi yazılımlar, Linux hosting altyapısında sorunsuz olarak çalışabilmektedir. Bunlara ek olarak MySQL, Javascript, Java, Flash, Oracle, PostgreSQL, Informix, Solid ve FilePro ile kurulan iletişimin güçlü olmasına yardımcı olur.

Windows Hosting

İşletim sistemlerine göre ayrılmış bir diğer hosting hizmeti olan “Windows Hosting” hizmeti ise altyapı olarak Windows işletim sistemini kullanan sunucular üzerine kurulur. Bu hizmetle beraber asp, asp.net ve html tabanlı web sitelerin çalışması amaçlanır. Bu noktada özellikle web yazılımlarının tasarımlarında daha kolay ve esnek bir uygulama gerçekleşmesi için Windows hosting tercih edilebilir. Bu hizmetin hazırlanma amacı özellikle ağ bilgisayarlarıdır. Windows hosting hizmetini seçen kullanıcılar, web sitelerine giriş yapan ziyaretçileri için sitenin devamlı olarak ulaşılabilir olmasını beklemektedir. Sitenin güvenliği, denetimi ve yedekleme de hizmete dahil olduğu için kullanıcılar gönül rahatlığıyla Windows hostingi seçmektedir.

En İyi ve Güvenilir Web Hosting Firması Hangisidir?

Bir web hosting hizmeti almak isteyen kullanıcıların karşısına pek çok farklı hosting firması çıkmaktadır. Bu firmalardan, kullanıcıların siteleri için en uygun olanı seçmesi her zaman kolay olmayabilir. Türkiye'nin en çok web sitesi barındıran markası olarak karşımıza çıkan Natro, bu noktada kullanıcıların güvenle tercih edebileceği bir firmadır. Gelişmiş altyapısıyla beraber kullanıcılarına yüksek performanslı ve çok güvenilir hosting hizmetleri sağlayan Natro, kullanıcılarının her an yanında olduklarının garantisini vermektedir. Natro’nun alanında uzman olması ve kullanıcılarını her daim ön plana koyması, firmanın hızla Türkiye’de lider bir hale gelmesine olanak sağlamıştır. Kullanıcıların en sağlıklı hosting hizmetini bulabilmesi ve kullanabilmesi, tüm bu süreçlerde de güvenlik açısından hiçbir endişeye mahal vermemesi Natro’nun en çok tercih edilen firma haline gelmesini sağlamıştır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.