BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Varil Pompası Hakkında Faydalı Bilgiler

Varil Pompası Hakkında Faydalı Bilgiler 

18 Temmuz 2022
Varil Pompası Hakkında Faydalı Bilgiler

amacıyla özel olarak tasarlanan portatif pompalara varil pompası adı verilir. Konteynerların boyutuna, tipine, pompalanan malzemeye ve sahadaki güç kaynağına bağlı olarak pek çok farklı tasarım ve pompa konfigürasyonu vardır.

 

Üretim ve işleme tesislerinde kullanılan sıvıların büyük kısmı, 100 ya da 200 litrelik varillerde teslim edildiğinden sıvıların güvenli bir şekilde boşaltılması için devrilemeyecek kadar ağır olurlar. Diğer yandan pek çok endüstri hammaddesi büyük tanklarda ya da IBC’lerde bulunur. Varil pompaları ortamların bu tür kaplarda etkili ve güvenli bir şekilde transfer edilmesini sağlar.

 

Varil pompalar bir motor bölümü, daldırma borusu ile pompa bölümünden meydana gelir. Kabın dış kısmındaki daldırma borusunun üzerine motor oturur. Kap derin olduğu sürece daldırma tüpü kabın üst kısmında bulunan bir açıklıktan geçerek genellikle sızdırmaz bir hal alması sağlanır. Daldırma borusunun alt ucunda pompa bölümü vardır.  Pompa sızdırmaz bir kolonla korunan uzatılmış bir şaft kullanılması yoluyla daldırma tüpünün diğer ucundan çalıştırılmaktadır. Pompalanan sıvı böylece daldırma tüpünün motor ucundaki tahliye portuna manşon ve tüp arasından akmakta olup değişen kap derinliklerinin karşılanması için farklı boru uzunlukları vardır. Pompalanacak ortama bağlı olarak farklı malzeme yapıları da sunulabilir.

 

Düşük ya da orta viskoziteli sıvılar için varil pompalar genellikle tek, çift ya da çok çarklı uzun santrifüj pompalar kullanır. Pervanenin dönüşüyle birlikte sıvıyı borunun yukarısına ve daldırma borusunun üzerindeki bir porttan dışarı boşaltma görevini üstlenir.

 

Orta ve viskoziteli akışkanlar için pozitif deplasmanlı pompalar daha uygun olma özelliğine sahiptir. Orta viskoziteli akışkanlar için (2000cP'ye kadar), PTFE vidalı tip kaldırma kompresörlerinin kullanımı sıklıkla tercih edilir. Tipik uygulamalar, mürekkeplerin, boyaların, solventlerin ve gıda ürünlerinin transferini içerir. Daha yüksek viskoziteler için (100.000cP'ye kadar), aşamalı bir boşluk tasarımı daha uygundur. Tipik uygulamalar arasında yağlar, reçineler, çözücüler, mumlar, yapıştırıcılar, dişli yağı, gliserin, silikon, losyonlar, polimerler, bal, meyve suyu konsantresi, saç ve banyo jeli, mısır şurubu vb. transfer yer alır. FDA uyumlu malzeme seçenekleri de mevcuttur.

 

Varil Pompalarının Temel Özellikleri Nelerdir?

 

Varil pompaları dış pompa boru malzemesinin yanı sıra pompalanan sıvıya temas halinde bulunan birkaç bileşene sahiptir. Islanan parçaların korozyona dayanıklı olması, sıvının parlayıcı ya da yanıcı olması halinde çalışma sıcaklığında kullanım güvenliği sağlanması çok önemlidir. Pompa borularıyla diğer parçalar genellikle polipropilen, PVDF, saf polipropilen, paslanmaz çelik ve CPVC olarak bulunur. Çok çeşitli malzeme seçenelerinin kullanılması sayesinde çoğu ortamda kimyasal korozyona karşı direnç sağlanması mümkün olur.

 

Üreticilerin pek çoğu farklı uzunluklarda değiştirilebilir motorlar ile daldırma boruları sunar. Bu sayede varil pompalarının farklı kaplar ve çalışma ortamları için özelleştirilmesi sağlanabilir. Genel olarak motorun hızlı ve kolay bir şekilde ayrılması ve bir başka pompa türüyle kullanılması mümkündür. Elektrik kaynağının olmadığı durumlarda hava ile çalışan motorların kullanılması etkili bir alternatif haline gelebilir. Ayrıca pompaların sahada demonte edilmesi ve parçalarının tek tek değiştirilmesi söz konusu olabilmektedir.

 

Güç kaynaklarının mevcut olmadığı durumlarda ise elle çalıştırılan pompaların kullanılması bir alternatif olabilir. El pompaları aynı zamanda büyük motorlardaki pompalar ile diğer ekipmanların hazırlanması amacıyla da kullanılabilir.

 

Varil pompasının kullanıldığı uygulamalar çoğunlukla basit sıvı transferlerinde kullanıldığından yüksek akış hızlarına ve kafa basıncı özelliklerine gereksinim duyulmaz. Bununla birlikte bu özelliklere gereksinim duyulan hallerde mesela daha büyük tankların daha hızlı bir şekilde boşaltılması ya da sıvıların daha yüksek bir konuma nakledilmesi veya daha yüksek viskoziteli sıvıların pompalaması gibi durumlarda farklı pompa modelleri kullanılabilir.

 

Varil Pompası Kullanmak Avantajlı mı?

 

Varil pompalarının sağladığı en önemli avantajlardan biri kapların elle taşınmasının yol açabileceği pek çok riski ortadan kaldırmasıdır. Bunlar aasında kimyasal sıçramalar, yaralanmalar, zehirli dumanlar ve sızıntılar sayılabilir. Hafif ve portatif yapılı varil pompaları konteynerlar arasında kolaylıkla transfer edilebilir.

 

Hemen her tür uygulama için farklı bir pompa tasarımını bulunur. Bu bağlamda varil pompaları, belirli kap boyutları için yapılandırılırlar. Daldırma tüpünün herhangi bir kabın dibine ulaşmak için yeterince uzun olmadığı durumlarda kap boşaltılamaz. Ancak parçalar birbirinin yerine geçecek şekilde tasarlandığından varil pompası kolayca yeniden kullanılabilir. Benzer bir şekilde herhangi bir sıvı türü için tasarlanmış varil pompası, viskozitedeki farklılıklar ya da kimyasal uyumsuzluklar nedeniyle diğerini boşaltamayabilecektir.

 

Küçük ve hafif olan varil pompalarının verimliliği de ulaşılabilir kafa basıncı da çoğunlukla sınırlı olur. Tipik akış hızları, düşük viskoziteli sıvılar ve güçlü elektrik motorlarıyla elde edilen en yüksek akış hızlarıyla 20 – 151 l/dak iken daha viskoz akışkanlar ve hava tahrikli motorlarla maksimum akış hızları yalnızca yaklaşık 60 l/dak olur. Siz de sektörünün öncü ismi TPM Mühendislik ile  iletişime geçerek varil pompası, püskürtme sistemleri ve diğer ihtiyaçlarınızın üst düzey kalite ile karşılanması imkanını değerlendirebilirsiniz.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.