BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Paslanmaz Çelik ve Korozyon İlişkisi

Paslanmaz Çelik ve Korozyon İlişkisi 

02 Mart 2022
Paslanmaz Çelik ve Korozyon İlişkisi

Metal alaşımlı ya da metal özellikteki ürünlerin oksitlenmesine, kimyasal etkilerle zamanla aşınma durumuna gelmesine korozyon adı verilir. Metaller, genel olarak bulundukları ortamdaki elemanlar ile tepkime eğilimine girmeye eğilimlidirler. Bu tepkimeler çoğunlukla korozyon adı verilen değişimlere sebep olur. Durum böyle olduğunda da metalin ana özelliği değişir ve kimyasal, fiziksel birtakım tepkimelerle istenmeyen durumlara sebep olur. Sonuç olarak da metal zarar görmüş olur.  

Korozyon türleri, oluşumlarına ve kimyasal reaksiyonlarına göre farklı çeşitlerle karşımıza çıkabilir. Metallerin zamanla kimyasal özelliklerini kaybetmesi, görevlerini yapamayacak duruma gelmesi ve aşınması devamlılığını sürdüren işlerin akışını etkileyecek bir durumdur. Bu nedenle korozyonun önlenmesiyle alakalı çözümler üretmek senelerdir düşünülen şeylerin başında gelmiştir.

Bu noktada paslanmaz çelik alaşımların üretilmesi, korozyon kaynaklı sıkıntıların giderilmesinde oldukça etkili bir çözüm olmuştur. Paslanmaz çeliklerin, diğer metal ürünlere ve metal alaşımlara karşı korozyon olasılığı daha azdır ve paslanmaz çelikler daha dayanıklı bir yapıdadır. Paslanmaz çelik ürünlerin içerisinde yer alan paslanmaz boru ve paslanmaz çelik borular, içerisinde %12’den fazla krom elementi bulundururlar. Bu ürünlerde korozyon gerçekleşebilmesi için üzerindeki oksit tabakasının, posivasyon adı verilen bölgenin bulunmaması gerekir. Posivasyon bölgesi, korozyonu asıl önleyen madde olarak tanımlanabilir. Bu madde, ürünlerin üzerinde korozyona sebep olabilecek atom ve oksijenlerin metal ile birleşmesine engel olur. Böylelikle korozyon riskini de en aza indirmiş olur.

Avantajları Nelerdir?

Paslanmaz çeliklerin korozyona karşı dayanıklı olması birden fazla alanda yaygın olarak kullanılabilmesine olanak sağlar. Kimyasal tesisler, açık deniz platformları ve kanalizasyon hatları paslanmaz çelik boruların rahatlıkla ve uzun ömürlü bir biçimde kullanılabileceği alanlar arasında gelir. Normal şartlarda metallerin saldırgan davranışlar sergilediği bu alanlar, paslanmaz çelik kullanıldığında sorunsuz kullanım sağlayabilirler. 

Paslanmaz çelikler, korozyona karşı dayanıklı olması için kullanıldıkları elementlere ek olarak farklı madde yapılarıyla da birleşirler. Bu sayede paslanmaz çeliklerin sahip olduğu direnç de bir o kadar yükselecektir. Dayanıklı yapısıyla göze çarpan paslanmaz çelik, mimari açıdan da uygunluğu sebebiyle değerli bir malzeme olarak bilinir. Günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız yapılarda paslanmaz çelik kullanımı oldukça yaygın niteliktedir. Paslanmaz çelik borular hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak için Borşen Boru web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.