BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Demokrat Parti Seydişehir Kongresi (1948)

Tarihçi Ercan Arslan Demokrat Parti Seydişehir Kongresi (1948) 

29 Ocak 2022
Demokrat Parti Seydişehir Kongresi (1948)

Demokrat Parti Seydişehir İlçe Kongresi 5 Aralık 1948 Pazar günü birçok Bucak ve Ocak delegelerinin katılımıyla coşkulu bir kalabalıkla yapılmıştı. Kongrede İlçe İdare Kurulunun davetlisi olarak Demokrat Parti Konya İl Başkanı Avukat Fahri Ağaoğlu, İkinci Başkan Avukat Muammer Obuz, İdare Heyetinden Dr. Ziya Barlas ve Avukat Tarık Kozbek ve Veteriner Kemal Ataman hazır bulunmuşlardı. Delegelerin büyük bir alaka ile takip ettikleri kongre safahatına fevkalade ilgi duyulmuştu.

Demokrat Partinin Seydişehir Delegeleri 1580 (Belediye Kanunu), 4081 (Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun), 2311(Gayrimenkule Tecavüzlerin Def'ine Dair Kanun) sayılı kanunları naklettikten sonra, Köy Kanununun bazı maddelerinin antidemokratik olduğunu belirtmişlerdi. Memurin-i Muhakemat Kanununun ise işlerin çabuk ve hakkaniyet üzere görülmesi için tamamen kaldırılmasını talep etmişlerdi. Ayrıyeten pek çok delege de yol derdinden, işlerin resmi dairelerde sürüncemede kalmasından bahisle söz almışlardı. Bir delege Seydişehir’e yeni yapılan hastaneye doktor tayininde acele edilmesi gerektiğini söylemiş, başka bir delege ise aşım durağının usulüne uygun çalışmadığını misalleriyle anlatmıştı. Kongrede söz alan çoğu konuşmacının ise ortak vurgusu işsizlik mevzusu idi. Bu konuya dair Orta Anadolu’da birkaç fabrika açıldığı takdirde bu sorunun çözüme ulaşacağında hemfikir idiler.

Demokrat Parti Seydişehir Kongresi sonunda yapılan yeni seçimle beraber İl İdare Kuruluna Fehmi Alagöz (Tüccar-Çiftçi), Mehmet Tiryaki (Manifaturacı), Abdullah Sağlam (Manifaturacı),Mehmet Baysal (Tüccar-Belediye Azası), Hüseyin Özsoy (Tüccar) seçilmişlerdi. Yeni İdare Heyetine seçilen Mehmet Tiryaki, Halk Partisinden ayrılarak Demokrat Partiye geçmiş, Seydişehirlilerin sevdiği bir hemşehrisi idi. Demokrat Partinin Seydişehir’de bundan böyle çok verimli bir biçimde çalışacağı ümit edilmekte idi.

Demokrat Partinin Üçüncü Konya İl Kongresi ise 8 Aralık 1948 Çarşamba günü saat 09.00 da Alaattin Bulvarında Yeni Sinema Salonunda yapılacaktı. Binden fazla vatandaşın da dinleyici olarak iştirak edeceği Kongre saat 17.30 a kadar devam etmiş, konuşmalar hoparlörle dışarıya verilmişti. Aynı günlerde Konya Valisi Şefik Refik Soyer, Konya basınına 1948 yılının son aylık  basın açıklamasını yapmıştı. Vali Bey açıklamalarının satır aralarında Seydişehir’in Çavuş Bucağı ile Kızılviran, Hatip üzerinden Konya’ya açılmakta olan yolun Çavuş kısmındaki çalışmalarından övgüyle bahsediyor, her gün 50-100 köylü vatandaşımızın bu yol çalışmalarında vazife aldığını belirtiyordu. (Akyokuş,8 Aralık 1948,Yıl 2,Sayı 187,sayfa 2, Ekekon,8 Aralık 1948,Yıl 14,Sayı 2902,sayfa 1)

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.