BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

MEB, yardımcı kitabı sadece izliyor

Eğitim ve öğretim sezonu, bir buçuk yıllık uzaktan eğitimin ardından yüz yüze eğitime başladı. Ancak yüz yüze eğitimin başlaması ile birçok sorun da gündeme gelmeye başladı. 

01 Ekim 2021
MEB, yardımcı kitabı sadece izliyor

Pandemiden dolayı herkesin sağlık alanına odaklandığı bir dönemde başlayan eğitimde, MEB tarafından verilen kitapların yetersizliğinden dolayı öğretmenler her sınıf için ayrı ayrı yardımcı kitap talebinde bulunuyor.

Yardımcı kitap alımı zorunlu değilmiş gibi görünse de çocuklar derslerden geri kalınca veliler yardımcı kitapları almak zorunda kalıyor. MEB ise yardımcı kitap sorununa karşın sadece il Millî Eğitim müdürlüklerine uyarıda bulunuyor.

okulların  yüz yüze eğitime başlaması ile birçok sorun gündeme gelmeye başladı. MEB tarafından 2003 yılından beri ücretsiz olarak dağıtılan ders kitaplarının yetersiz kalması ile öğretmenler yardımcı kitap alınması yönünde talepte bulunurken veliler de öğrencilerin derslerinden geri kalmaması için yardımcı kitapları almak zorunda kalıyor. Millî Eğitim Bakanlığı ise okullara yazılar göndererek yardımcı kitap alınmamasını istemek ile yetinerek, olanları Ankara’dan izliyor. Bu sistem ile oluşan yardımcı kitap sektörüne karşı veliler isyan ederken, yardımcı kitapların fahiş fiyatları ise dudak uçuklatıyor.

MEB, 81 İL MÜDÜRLÜKLERİNE YAZI GÖNDERDİ
Gündeme gelen yardımcı kitap furyasına karşı Millî Eğitim Bakanlığı 81 il Millî Eğitim müdürlüklerine “Kullanılabilecek Eğitsel Materyaller” konulu resmi yazı gönderdi. Tüm il müdürlüklerine gönderilen yazıda yönetmelikte, “Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz” hükmünün var olduğu hatırlatılırken, yönetmelikte var olan hükme rağmen yardımcı kitap konusunda velilerin zorlandığı yönünde bakanlığa bilgilerin ulaştığı ifade edildi. Yazıda, bakanlık tarafından verilen kitaplara ek olarak destek için belirlenmiş olan kitapların dışında kitapların alınmaması ve velilere maddi külfet oluşturulmaması için uyarıda bulunuldu.

BAKANLIK 81 İLE YAZI GÖNDERDİ AMA TALEBİN ÖNÜNÜ KESEMEDİ
Yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte veliler, öğrencilerinin okullardan talep edilen okul formaları, kırtasiye ve yüksek servis masrafları gibi masraflar ile uğraşırken bunlara ek olarak yönetmelikte yasakta olsa yardımcı kitap masrafları da eklendi. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2003 yılından beri okullarda dağıtılan ders kitapları sınav sistemi için yetersiz kalırken bu yetersizliğe karşı okullarda birçok öğretmen yardımcı kitap alınması için velilerden talepte bulunuyor. Öğretmenler tarafından talep edilen yardımcı kitapların gündeme gelmesinin ardından MEB 81 il Millî Eğitim müdürlüklerine yazı göndermesine sebep olsa da yardımcı kitap talebinin önüne geçemedi. Bakanlık ise velilerin sırtına binen bu yüke seyirci kaldı

İSTENEN YARDIMCI KİTAPLAR VELİLERE MALİ YÜK OLUŞTURUYOR
Okullarda istenen yardımcı kitaplarda fiyatlar alanlarına ve içeriğine göre değişse de ortalama bir öğrencinin yardımcı kitap maliyeti 600 TL ile bin TL arasında değişmekte. MEB tarafından verilen ücretsiz kitaplar dar gelirli velilerin yükünü azaltsa da yetersiz kalması ile istenen yardımcı kitaplar velilere fazladan bir ekonomik yük getiriyor. Bu durum, Türkiye’de yardımcı kitaplar ile ilgili büyük bir sektör oluşmasına sebep olurken, bu sektörün pahalılığı veliler için ağır bir külfet haline gelmiş durumda.

MİLLİ GAZETE

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.