BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bilim Kurulu'na katılan Uğur Şahin'den Türkiye için 120 milyon doz aşı açıklaması

BioNTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin "(Kovid-19 aşısı) Türkiye için temmuz, ağustos ve eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz." dedi 

20 Mayıs 2021
Bilim Kurulu'na katılan Uğur Şahin'den Türkiye için 120 milyon doz aşı açıklaması

 17 günlük kapanmanın ardından ilk kez toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası Bakan Koca önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin ortak olduğu BioNTech şirketiyle 120 milyon doz Covid-19 aşısı için anlaşma yapılırken, Şahin canlı yayında açıklamalarda da bulundu.

Vakalar 10 binin altına düştü
Özellikle kapanma dönemi sonrası bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka sayımız 10 binin altına düştü. Bu düşüşün bundan sonra da devam edeceğini öngörüyoruz. 

Bugün Bilim Kurulumuza katılan önemli bir misafirimiz var. Küresel salgında salgını durdurmak için en önemli silah olan aşıyı ilk geliştiren bilim insanlarımız Doktor Uğur Şahin ve Özlem Türeci hocamız da bizimle beraberlerdi.

Uğur Şahin: 120 milyon doz aşı için imzalar atıldı
Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum. Aralıkta ilk defa bir buçuk milyonu konuştuk ve Sayın Bakanım sağ olsun her 2-3 hafta arada istediği dozları yükseltti. Bugün tamamı 120 milyon doz olarak imza attık ve çok mutluyum.

Haziran sonuna kadar 30 milyon doz geliyor
Türkiye'ye haziranın sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz-ağustos ve eylül ayında tamamıyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. 

Vatandaşımız aşıya erişmek istiyor
Haziranda ilki 30 milyon ama 15 Haziran'a kadar 14.2 milyonu gün begün arkadaşlar planlamışlar. Şu ana kadar 6.1 milyon dozu bize şu ana kadar teslim edildi. Gelecek, olacak demekten öte somut icraatı görmek istiyoruz, vatandaşımız da bu aşıya erişmek istiyor.

Kapatby ReklamStore

Aşımız mutasyona da karşı etki gösteriyor
Bugüne kadar aşıyı 30'dan fazla varyantlara deneyledik. Bizim aşımız mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Kent ve Afrika mutasyonlarına karşı iyi kontrol yapıyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik ve Hindistan varyantına karşı da bizim aşımız yüzde 25-30 aralığında etki gösteriyor. Bu etki yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz

Sağlık Bakanı Koca: Kısıtlamaları azaltacağız

Bundan sonra yasaklarla devam etmek istemiyoruz 

Hastalık geçirenler için aşı açıklaması
Enfeksiyonu geçirmiş olan kişilerde, bizim gördüğümüze göre ilk dozdan yüksek antikor oluyor. Bu yüksek antikorlar sanki 2 aşı yapılmış kişiler gibi aynı oranda antikor oluşuruyor. Onun için hastalığı geçirmiş olan kişiler için 1 doz yeterli olabilir.

Üçüncü doz, en erken 6 ay sonra ama 9 ay sonra 2. dozdan sonra verirsek yeter. Türkiye'deki aşı kampanyasında en çok 6.-7.-8. ayda aşı olunacak olduğu için 2022'de 3. aşı yeterince olur.

Bakan Koca: Türkiye'ye davet ediyoruz
Haziran ve temmuz yoğun aşılamayla birlikte yaz aylarının daha güzel geçeceğini umuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sizlere çok selamları var, başarılarınız yakından takip ediyor. Haziran başında Türkiye'ye davet etmek istiyoruz. Hem aşı kampanyasına desteğiniz hem de Türkiye'de yapacaklarınızı değerlendirmek anlamında, üretim dahil olmak üzere, davet etmek istiyoruz.

Prof. Dr. Şahin: Benden de saygı ve selamlar iletiniz lütfen. Haziranın ilk yarısında Türkiye'ye gelme niyetimiz var.

'Birlikte, Allah'ın izniyle beraber başaracağız.'
Bakan Koca: Filyasyon, sağlık altyapımızı, sağlık çalışanlarımızın gücünü ve aşı kampanyasında nasıl bir sistemle bunu gerçekleştirdiğimizi size yerinde göstermek isteriz. Sizin ifadenizle 'Birlikte, Allah'ın izniyle beraber başaracağız.'

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.