banner165

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ما فيك ظهر على فيك
Mê fiyke zahara ala fiyke
İnsanoğlunun içi ve iç dünyası nasılsa bedenine yansıyan, ağzında ve dilinde dönüp dolaşan ve dökülen de o'dur.
İşte insan'ın nefsinde ve hatırında dönüp dolaşan düşünceler,değirmendeki taneler gibidir, kimin değirmeni buğday öğütüyorsa,kendine ve başkalarına fayda veren un elde eder,kimin de değirmeni çakıl taşı veya saman öğütüyorsa netice ona göre olur, ekmek yapma zamanı gelince tatlı veya acı sonuç ortaya çıkar.

Peki insanoğlu bu düşüncelerden sorumlu olur mu? sorumlu olmaz ama, kişinin düşünceleri sözlerine,düşünce ve sözleri duygularına, duyguları, alışkanlıklarına, alışkanlıkları değerlerine, değerleri karakterine, karakteri de kaderine etki eder ve dönüşebilir.
Bu hususta "dervişin fikri neyse zikri de odur demişler".İnsan içinden geçen kahrî(elinde olmayan)düşücelerden sorumlu olmasa bile,istiğfar getirmesi müstehabtır.Kasd'ın aşama ve mertebeleri  ve kişinin hangi aşamadan sorumlu olduğu  konusunu yazı uzamasın diye  başka bir derste işlenebilir, şu hususa da değinmekte fayda vardır.
şeytan'ın ve nefsin vesveselerini tanımak ve bu vesveselerden korunmak için,suyu, kuyunun başını, içine düşmesi muhtemel kirli ve zararlı şeylerden korumak lazımdır.
Bu(suyun kaynağı ve ağzı) korunduğu zaman hangi vesvesenin kime ait olduğunu dahi bilmek mümkündür bu vesvese şeytanın mı nefsin mi temyiz etmek mümkün olur.
Aynı şekilde insana görünmeden yaklaşanın melek mi şeytan mı olduğu Allah'ın izniyle insan bunu anlayabilir.

Abdullah b.Mesud'tan rivayet edildiğine göre Rasulullah efendimiz bu hususta bir hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır:
"Âdemoğluna şeytan da Melek de yaklaşır şeytanın yaklaşması kötülüğe yönlendirmek ve hakk ile aldatmak içindir, Meleğ'in yaklaşması ise ehli olana yönlendirmek ve hakkı doğrulamak içindir.
kim böyle meleğin telkînini hissederse bunu Allah'tan olduğunu bilsin ve Allah'a hamd etsin kim de şeytanın vesvesesini hissederse taşlanan ve kovulan şeytandan Allah'a sığınsın. Rasulullah efendimiz bunu buyurduksonra "Şeytan içinize yoksulluk korkusu düşürür ayetini" buyurmuştur
Sahih-i İbn-i Hibbân Hadis no: 997

Allah'ım bizlerin ve tüm mümin kardeşlerimizin içini dışını pâk eyle, fikirlerimizi düşüncelerimizi sözlerimizi hal ve hareketlerimizi davranışlarımızı Yüce kitabına ve peygamberin sünnetine uygun eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

23 Mayıs 2024 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.