BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


و نهج سبيلي واضح لمن اهتدى
ولكنها الاهواء عمت فاعمت

Ve nehcü sebîyli vâdihün limen ihtedê,
Velêkinnehelehvêü ammet fee'meti.

Yüce Allah'ın doğru yolu olan sırat- ı mustakim üzerinde yürümek,
hidayet bulup son durağa ve son konaklama yeri olan cennete varmak isteyen kişi için yol apaçık ve kolaydır,muheyyâdır aydınlık ve dosdoğru bir yoldur fakat, insanların  kötülüğü çokça  emreden emmâre
nefislerinin dine uymayan arzuları o kadar çoğaldı ve yaygın hale geldi ki,bu heva ve hevesler İnsanları(bir kısmını) kör etti, bu dosdoğru yolu  göremiyorlar.

Bu yol yüce Allah'ın :
"De ki: Bu benim dosdoğru olan yolum'dur, bu yola tabii olun, başka yollara tabi  olmayın ki o başka yollar sizi tefrikaya düşürür.Bu yol, Yüce Allah'ın 
"En'âm Suresi:153.Ayet Ayet-i kerimesinde buyurduğu, ve bizim de namazda ve namazın dışında her gün onlarca kez 
"Bizi sırat-ı mustakime ( dosdoğru yola)hidayet et " 
Fatiha Suresi: 6.Ayette geçen ve bizim de ısrarla istediğimiz yoldur.

Yol ve yordam belli, Sırat-ı Müstakim.
Bu yol Sevâd-ı  A'zamın  yani Allah'ın emrini uygulayan,O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz'in sünnetine sımsıkı sarılan, Raşit halifelerin ve onlardan sonra hidayet üzere olanların yoludur, ona salat ve selam olsun Rasulullah Efendimiz bu yolun yolcuları için şöyle buyurur :  Ümmetimden hakkı yaşayıp yaşatacak ve ikame edip izhar edecek ve Yüce Allah'ın emri gelip çatıncaya kadar buna devam edecek bir taife mutlaka bulunacaktır Buhari Hadis no:7311.

Hedefe giderken yanımıza neyi almamız gerekiyor o da bellidir, takva azığı, yolcu da belli, her birimiz yani hepimiz,kime gidiyoruz, Yüce Allah'a, bütün bunlar belli de, bunları heva heves menfaat makam mevki, hırs tama' perdeliyor, cinlerin ve insanların şeytanları ve şeytanların adına yeryüzünde fesat çıkaranlar ve daha başka şeyler de engelliyor.

Bütün bu engellere ve hakikati perdeleyen şeylere uyan bir insan aslında hevasına uyuyor, hatta puta tapan,ineğe tapan, şeytana tapan, güneşe  ay'a ve yıldızlara tapan, paraya tapan menfaata ve kendisi gibi fani günahkar belki gayrimüslim insanlara tapan onlara değil, hevasına tapıyor çünkü nefsin hevası ve kötü arzuları ondan bunu istiyor.

Hidayet yüce Allah'tan olmakla beraber ahiret yolcusu olan ve inanıyorum diyen bir mümin iş işten geçmeden başını iki elinin arasına alıp kendini sorgulamalı ve kendi kendine şu soruyu sormalıdır;
" Beni yönlendiren, hareket ettiren, konuşturan, iş yaptıran, bana hakim olan, kalbimin tahtında olan  ve oturan şey vahiy midir,kitap ve sünnet midir, yoksa nefsimin kötü arzu ve istekleri midir, bu sorgulamayı insaflı vicdanlı kapsamlı bir şekilde yapan ve buna devam eden kişiye doğru cevabı yüce Allah  ilham eder, ona yardımcı olur ve sırat-ı müstakime yönlendirir Çünkü nefsini büyük muhasebeden önce sık sık muhasebeye çeken inşallah kurtulur.

Allah'ım bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi sıratı müstakimden apaçık olan İslam yolundan hidayetten ayırma, emmare olan nefsimize hevamıza, bizi tehdit eden ve bu yoldan saptırmak isteyen görünür görünmez düşmanlarımıza bizleri gâlib eyle. Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

23 Mart 2024 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.